Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Polisen undersöker misstänkt mutbrott i Hangö hamn

Från 2022
Långtradare i en hamn, i bakgrunden ett fartyg.
Bildtext Hangö hamn är viktig för hela regionen.
Bild: Robin Lindberg / Yle

Polisen misstänker mutbrott i Hangö hamn. Förundersökningsledaren är förtegen om detaljerna, men säger att utredningen fortgått en tid.

Det är kriminalkommissarie Henry Rinteelä som är förundersökningsledare vid enheten för ekonomisk brottslighet vid Västra Nylands polisinrättning i Esbo.

Han kan inte öppna upp vad det misstänkta mutbrottet i Hangö hamn handlar om.

– Undersökningen har pågått en tid, säger han till Yle Västnyland.

Rinteelä kan inte i det här skedet säga hur länge "en tid" är i det här fallet, inte heller hur länge förundersökningen kan ta.

Det som han däremot berättar är, att förundersökningen inte startat som en följd av en utomstående skriftlig begäran om utredning.

“Huvudsakligen har förundersökningen inletts som en följd av polisens eget arbete och hantering av information”, preciserar Rinteelä i ett mejl.

Han säger också att det finns fler än en misstänkt.

Här kan du läsa mer om hur en förundersökning går till.

Hamnens vd: "Finns inga misstankar mot styrelse, vd eller verksamheten”

Under åren 2020-2021 förekom misstankar om en eventuell intressekonflikt i hamnen.

Misstankarna gällde affärer där tekniska chefen via sitt privata bolag sålt tjänster till ett annat företag, samtidigt som han i sitt jobb vid hamnen köpt tjänster av samma företag.

Den interna specialrevision som Hangö hamn Ab då lät göra, visade att inga oegentligheter har förekommit.

Yle Västnyland har inga officiella uppgifter om vad polisens nu pågående förundersökning handlar om.

Från stadens sida, säger både stadsstyrelsens ordförande Sture Söderholm (SFP) och stadsdirektör Denis Strandell att de inte vet att det pågår en förundersökning.

Däremot har de hört rykten och att det funnits indikationer på att så är fallet. Det samma gäller för Johan Wikström (SFP) som är ordförande för Hangö hamns styrelse.

Från aktiebolaget Hangö hamns sida säger vd Anders Ahlvik att “polisen inte har några misstankar eller utredning på gång mot vare sig styrelsen, vd eller verksamheten i bolaget”.

Dags att hålla bolagsstämma igen

I fjol beviljades hamnbolagets styrelse och vd inte ansvarsfrihet av stadsstyrelsens ordförande Torbjörn Ekholm (SFP) som med fullmakt representerade ägaren Hangö stad på Hangö hamn Ab:s bolagsstämma.

Styrelsen återvaldes ändå.

Stadsstyrelsen i Hangö har ännu inte enats om när Hangö Hamn Ab håller sin bolagsstämma i år.