Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

I slutet av sommaren öppnar Nordens största flytande basturestaurang i Vasa

Från 2022
Skiss över flytande restaurang i Vasa
Bild: Promobild/Restaurang Meri

Under sensommaren får Vasa ännu en till restaurang vid stranden, då öppnar basturestaurangen Meri i Inre hamnen. Bakom projektet står Tommi Mäki, vd för Sisäsataman Terassi och med sig har han bland annat Michelinkocken Hans Välimäki.

Unikt för basturestaurangen är att hela komplexet flyter och ombord ska finnas bastu och spa-avdelning, restaurang, terrass och simbassäng. Anläggningen ska vara öppen året runt.

– I dag kunde vi äntligen berätta om den här fantastiska helheten, basturestaurang Meri. Det här är mitt största projekt och jag har ett fantastiskt gäng med mig, säger Mäki.

Ön byggs på Vasklot

Snart finns alla delar till den ungefär 1000 kvadratmeter stora ön på Vasklot, där ska den byggas ihop för att sedan under sommaren bogseras till Inre hamnen där allt färdigställs.

Skiss över restaurang i Vasa.
Bild: Promobild/Restaurang Meri

Ön ska placeras mellan Inre hamnens terrass vid Kuntsis konstmuseum och elevatortornen vid Åbo Akademi.

– Det ska vara enkelt att komma dit, antingen med ryggsäcken packad med simkläder, eller uppklädd för middag, säger Mäki.

Ska locka både Vasabor och turister

För Visit Vasa är Meri ett välkommet tillskott till Vasas upplevelse- och restaurangutbud.

– Det här har vi väntat på. Vasaborna gillar att spendera tid vid stranden, säger Magnus Söderström på Visit Vasa.

Söderström ser den nya basturestaurangen som både något som Vasaborna kommer att uppskatta och dessutom kommer den att ha stor betydelse också för turismen.

– Det här kommer att ha jättestor betydelse för varumärket Vasa och för hur vi lockar hit turister, säger Söderström.

Magnus Söderström från Visit Vasa
Bildtext Magnus Söderström från Visit Vasa ser framemot att få sälja Meri till turister.
Bild: Anna Ruda / Yle

Fisk och skaldjur på menyn

I restaurangen ska det finnas plats för 200 gäster och för restaurangen ansvarar kocken Hans Välimäki. Det här är hans första projekt i Vasa och han är förtegen om vad restauranggästerna kommer att få se på menyn. Han utlovar i alla fall en mångsidig meny med mycket fisk och skaldjur.

– Jag har kollat lite på vilka restauranger och menyer som finns här i Vasaområdet just nu och det är inte så mycket fisk och skaldjur. Jag vill ge lite diversitet och möjlighet att välja, säger Välimäki.

Enligt Mäki kommer den hela Meri-projektet att sysselsätta ungefär 40 personer. På grund av coronapandemin är det många restauranganställda som har bytt yrke. Det ser Välimäki som ett hot mot hela branschen.

Toimmi Mäki och Hans Välimäki
Bildtext Tommi Mäki och mästerkocken Hans Välimäki.
Bild: Antti Haavisto / Yle

– Vi kan betala lite bättre lön och ge förmåner åt våra anställda, säger Välimäki.

Den totala kostnadsuppskattningen för projektet är cirka 2,5 miljoner euro. Projektet har fått EU-stöd genom REACT-finansiering från NTM-centralen.

För bygget av den konstgjorda ön står det inhemska företaget Bluet som har specialiserat sig på flytande konstruktioner. Den flytande grundkonstruktionen är tillverkad och designad i Finland.