Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Arsalan Azizi och Henrik Hagnäs hämtar svenska artister till Åbo – målet är att göra staden mer attraktiv för artister

Från 2022
Uppdaterad 08.04.2022 11:34.
Publiken då Hov1 uppträder på Börs nightclub på Glöggrundan i Åbo
Bildtext Den inledande konserten äger rum den 8 april på nattklubben Studio.
Bild: Petter Sandelin/Yle

Musikagenterna ser att det finns ett stort behov av svenska musikevenemang i staden. Fokus ligger på rap och hiphop.

Henrik Hagnäs har kommit in i musikbranschen genom sin pappa Robban Hagnäs från Wentus Blues Band. Som 16-åring fick Henrik ta över bokningen av artister till ett evenemang som pappan hade hand om. Sedan började det rulla på.

Arsalan Azizi är bekant från fotbollen i Egentliga Finland. Han har spelat i både Åbo IFK och Pargas IF, tills en knäskada styrde honom bort från fotbollen och in på musiken och evenemang. Nu är han musikagent för Warner Music Finland och arbetar också på nattklubben Studio i Åbo.

Azizi säger att evenemangen verkligen är något som behövs efter den långa pandemin. Dessutom har Åbos musikliv varit rätt magert för unga överlag.

– Musikscenen i Åbo har mått lite sämre den senaste tiden. Problemet är att många artister som börjar i Åbo flyttar bort då de blir mer framgångsrika. Jag skulle vilja se att de stannade kvar här. Därför har vi börjat ordna de här evenemangen, säger Azizi.

Enligt Azizi finns det alltså en bristande förmåga i Åbo att ta vara på den talang som finns i staden. Dessutom längtar många unga svenskspråkiga i Åbo efter svenska artister.

– I Tammerfors, Jyväskylä och Helsingfors finns många duktiga artister som är verksamma lokalt. Jag tycker att Åbo borde vara på samma nivå, säger Azizi.

Arsalan Azizi framför en vägg av blommor.
Bildtext Arsalan Azizi vill jobba för att hålla Åbos musikaliska talanger kvar i staden.
Bild: David Fagerudd / Yle

Att producera evenemang är inte lätt det heller, säger Azizi. Det finns många bollar att hålla i luften samtidigt.

– Många tror att det bara är att ringa en artist och boka en lokal, men det finns så mycket mer. Man måste tänka på säkerhet, tidtabeller och marknadsföring. Våra arrangemang har ändå gått bra för att vi har en så bra arbetsgrupp.

Tips: Boka aldrig dina egna favortartister

Hagnäs, som också är en av arrangörerna för evenemangen, säger att förväntningarna är stora inför den inledande konserten på nattklubben Studio den 8 april. Då kommer de svenska artisterna Tjuvakt och Jireel att uppträda tillsammans med finlandssvenske Averagekidluke.

– Senare i juni kommer vi också att hämta en av de största grupperna inom svensk hiphop, Hov1, till Åbo för en konsert. De är störst i Sverige och slutsålt blir det varje gång, säger Hagnäs.

Artisti Averagekidluke pinkkiä taustaa vasten.
Bildtext Averagekidluke är en finlandssvensk artist som också uppträder i Åbo den 8 april.
Bild: Niko Hirvimäki, grafiikka: Julia Kiiskinen / Yle

Urvalet av artister baserar sig på sådant som de tror kommer att göra väl ifrån sig.

– Jag brukar säga att man inte ska boka sina egna favoritartister. Då kan det hända att man blir lite för blind för vad som fungerar och vad som inte gör det. Vi försöker boka de artister som vi vet att kan leverera på en hög nivå och som folk vill ha, säger Hagnäs.

Hov1 har varit en specifik artist som Hagnäs fått många önskemål om att hämta till Finland.

Spelningar är planerade fram tills sommarens slut, men både Azizi och Hagnäs tänker satsa på det långa loppet och fortsätta att lyfta svensk underhållning i Åbo också framöver.

Henrik Hagnäs har en huvad jacka på sig och ser rakt i kamera.
Bildtext Henrik Hagnäs har kommit in i musikbranschen genom sin pappa Robban Hagnäs från Wentus Blues Band.
Bild: David Fagerudd / Yle

Svenska artister ska locka publik i Åbo

4:21