Utrikesminister Haavisto: Natos medlemsländer har erbjudit Finland säkerhetsstöd under ansökningsperioden – finländsk Natoansökan klarnar inom de närmaste veckorna
Utrikesminister Pekka Haavisto säger att tidtabellen för en finländsk Natoansökan klarnar inom de närmaste veckorna. Iltalehti avslöjar för sin del att en ansökan godkänns i början av maj.
Haavisto sa vid Natoländernas utrikesministermöte i dag att det inte dröjer länge innan det kommer besked om hur Finland ställer sig till en Natoansökan. Enligt nyhetsbyrån Reuters intygade Haavisto att Natos medlemsländer lovat stödja Finland under en eventuell ansökningsprocess – också i säkerhetsfrågor.
Tiden som Nato behöver för att behandla en finländsk Natoansökan ligger mellan fyra månader och ett år - det sa Haavisto att han fått information om av Nato.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sa under en presskonferens på torsdagen att beslutet om Finlands eventuella Natoansökan kunde fattas snabbt om det behövs.
– Jag kan inte uppskatta exakt hur länge det skulle ta. Jag är säker på att Natos 30 medlemsländer kommer att ta emot Finland med öppna armar och att vi kan fatta beslutet om medlemskap snabbt, sa Stoltenberg.
IL: Beslut om ansökan i början av maj
Tidningen Iltalehti vet för sin del berätta att tidtabellen för en Natoansökan börjar bli klar. Enligt tidningens källor kommer presidenten och det utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet (TP-Utva) att fatta beslut om att ansöka om Natomedlemskap under de två första veckorna i maj - eventuellt redan tidigare.
Processen inleds med att statsminister Sanna Marins (SDP) regering publicerar ett förslag till komplettering av den utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelsen. Det sker enligt tidningen redan nu på skärtorsdagen, den 14 april.
Tillägget är kort och av texten framgår att statsledningen har fattat beslut om en Natoansökan, skriver Iltalehti.
Riksdagsutskotten börjar behandla tillägget strax efter påsk, heter det.
Starkt stöd i riksdagen
Innan republikens president Sauli Niinistö och utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet (TP-Utva) tar sig an Natofrågan behandlas den också av en arbetsgrupp bestående av partiledarna och riksdagsgruppernas ordförande.
Arbetsgruppen, som leds av talman Matti Vanhanen (C), har som uppgift att meddela att en Natoansökan har ett starkt parlamentariskt stöd, skriver tidningen.
President Niinistö och statsminister Sanna Marin föreslår sedan för ministerutskottet att Finland ansöker om medlemskap i Nato, varefter informationen förmedlas vidare till Natos högkvarter i Bryssel.
Ett finländskt medlemskap kräver grönt ljus av parlamenten i samtliga Natoländer.
Kreml: Ryssland skulle "jämna ut balansen" om Finland går med i Nato
Kremls talesperson Dimitrij Peskov säger att Ryssland skulle vara tvunget att "jämna ut balansen" ifall Finland och Sverige går med i Nato.
– Vi skulle fokusera mer på vår västra gräns för att säkerställa vår säkerhet, säger han.
Han säger att Ryssland inte skulle se Natomedlemskap som ett existensiellt hot eller ett hot som kunde leda till användning av kärnvapen.
All vår rapportering kring det som på ett eller annat sätt tangerar Nato hittar du här.
Källor: Reuters, Sky News, HS
Artikeln uppdaterades 7.4.2022 klockan 20.57 med Stoltenbergs kommentar och klockan 22.45 med Kremls kommentar.