Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Passionsspelet Kärlekens väg är en tradition i Sibbo – i år görs en specialversion för tv

Från 2022
skådespelare i biblisk pjäs i kyrka
Bildtext I Kärlekens väg medverkar Alexandra Gustafsson som Maria från Magdala, Christer Romberg som lärjungen Johannes och Johan Aspelin som lärjungen Petrus. Passionsspelet kan man se i Yle Fem på långfredag och påskdagen.
Bild: Mikael Grönroos

Det är genom Jesus vänner och lärjungar som man får ta del av påskens händelser i passionsspelet Kärlekens väg. Passionsspelet är något av en minimusikal och sänds i påsk från Sibbo kyrka.

I rollerna ser vi Alexandra Gustafsson som Maria från Magdala, Johan Aspelin som lärjungen Petrus, Christer Romberg som lärjungen Johannes och Paulina Biström som Johanna från Galiléen. Dansaren Minna Liimatainen medverkar också i pjäsen.

En känslosam lärjunge

Christer Romberg, som spelar Johannes, har varit med i Kärlekens väg sedan 2017. Efter det har han varit med och gjort produktionerna 2019 och 2021.

Romberg tycker väldigt mycket om hur man vinklat passionsberättelsen i Sibbo.

– Jesus som karaktär symboliseras på olika sätt, han spelas egentligen inte av en person vilket jag tycker är så skönt. Fokus blir på hur Jesus påverkar människorna omkring sig och på personerna kring Jesus som har följt honom. Det ger mera utrymme för artistiska tolkningar, säger Christer Romberg.

man i skådespel på mörk scen
Bildtext Christer Romberg som lärjungen Johannes i passionsspelet Kärlekens väg.
Bild: Mikael Grönroos

– Johannes är en väldigt känslosam karaktär i Kärlekens väg och visst smittar det av sig när man spelar rollen. Händelserna som Kärlekens väg behandlar är ju väldigt dramatiska, hela vägen igenom, konstaterar Christer Romberg.

Han säger att påskberättelsen har blivit mer levande för honom i och med den här produktionen.

– Att få spela och leva sig in i en karaktär som vandrat så nära Jesus och som kämpar med passionsberättelsens skeenden, det har varit så givande.

Maria står för trygghet och tro

Det känns lite som att komma hem. Det känns fint att få samlas med just de här människorna inför den här berättelsen.

― Alexandra Gustafsson, Maria från Magdala

Alexandra Gustafsson gör rollen som Maria i passionsspelet.

– Min roll, Maria från Magdala, är den som behåller lugnet och tron in i det sista. Det känns som att hon är en slags trygg punkt i det hela, förklarar Alexandra Gustafsson.

Gustafsson, som är bosatt i Helsingfors men ursprungligen kommer från Sibbo, säger att hela produktionen alltid har haft en trevlig och familjär stämning.

skådespelare i biblisk pjäs i kyrka
Bildtext Alexandra Gustafsson som Maria från Magdala.
Bild: Mikael Grönroos

– Det känns lite som att komma hem. Det känns fint att få samlas med just de här människorna inför den här berättelsen. Det har blivit lite av en tradition för mig.

För Alexandra innebär Kärlekens väg också en intressant resa. Första gången gjorde hon den som amatör och har sedan under årens lopp utbildat sig till skådespelare.

– Så förutom livserfarenhet har det även kommit yrkeserfarenhet till. Jag upplever att varje gång vi sätter upp Kärlekens väg så ger erfarenheten mig en ny förståelse, både för min karaktär och för hela berättelsen, säger Alexandra Gustafsson.

Sex personer står utanför Sibbo gamla kyrka. Vissa av dem är klädda i gammaldags kläder, långa kåpor och huvuddukar.
Bildtext Kärlekens väg repeteras 2019.
Bild: Yle/Mira Bäck

Tv ställer nya krav

Borgåbon Christer Romberg jobbar som ungdomsarbetsledare i Sibbo svenska församling. Han trivs med att arbeta i Sibbo och säger att det känns riktigt bra att göra produktionen här som förut. Men i år filmas produktionen så nya krav har kommit in bilden.

– Förut har scenerna gjorts på olika ställen runt Sibbo kyrka, de två första scenerna utomhus och den sista scenen inomhus. Nu görs alla scener inomhus och i och med att det filmas så ställer det nya krav. Samtidigt kommer vi att kunna ta om scener som vi inte är helt nöjda med. Det blir annorlunda, men väldigt spännande och jätteroligt!

Christer Rombergs påsktraditioner är starkt förknippade med arbetet, eftersom han har arbetat för kyrkan i över 10 år.

– Jag försöker fasta på något sätt innan påsk, så att man uppskattar påskens fest ännu mer när den väl kommer. Både skärtorsdagen och långfredagen har jag ofta varit i kyrkan på gudstjänst. När väl påskdagen kommer firas den med god mat bland släkt och vänner.

Patrik Frisk och Johan Aspelin
Bildtext Patrik Frisk är regissör för föreställningen, Johan Aspelin spelar Petrus.
Bild: Yle/Stefan Härus

Jag vill att tittarna kan finna en ny dimension i påsken – en dimension som känns personlig och nära.

― Patrik Frisk, regissör för Kärlekens väg

Teologassistent Patrik Frisk, som tidigare år producerat skådespelet som påskvandring i Sibbo kyrklandskap, säger att han varit tvungen att tänka om när det gäller tv-versionen.

– Den kollektiva vandringen mellan stationer saknas. Det är ändå nytt och spännande att så att säga måla upp nya bilder och visioner av hur vi kan förmedla berättelsen. Jag vill att tittarna kan finna en ny dimension i påsken – en dimension som känns personlig och nära.

Flera människor deltog i processionen år 2015.
Bildtext Kärlekens väg som påskvandring 2017.
Bild: Kim Wiik/ Sibbo svenska församling

Redaktör Rufus Hedengren som regisserat tv-versionen säger att dramat har ett fräscht grepp där Jesus uppoffring visserligen står i centrum för händelserna men där berättelsen ses genom lärjungarnas ögon. Hedengren lyfter också fram den fina musiken.

– Det finns till exempel ett par scener där känslorna inte förmedlas av skådespelarna på scenen utan av orkestern. Det ger en intressant variation. Jag hoppas att tv-tittarna kan att känna att berättelsen berör dem och att påskens händelser här förmedlas på ett annat sätt än i en traditionell tv-gudstjänst.

Första delen av Kärlekens väg sänds fredag 15.4 kl. 12.00 i Yle Fem och kan också ses på Arenan.

Kärlekens väg visas i sin helhet på påskdagen söndag 17.4 kl. 12.00 i Yle Fem och på Arenan.

Radiogudstjänster under stilla veckan och påsk

Palmsöndagens radiogudstjänst firas i Korsholms kyrka. I gudstjänsten är det Rune Lindblom som är liturg och predikant. Gudstjänsten sänds i Yle Vega söndag 10.4 kl. 13.03.

upplyst kyrka om vintern i mörker
Bildtext Palmsöndagens radiogudstjänst sänds från Korsholm.
Bild: Ann-Christine Nordqvist-Källström

Långfredagens radiogudstjänst kommer i år från Houtskärs kapellförsamling. Liturg och predikant är Janette Lagerroos. Gudstjänsten sänds fredag 15.4 kl. 13.03 i Yle Vega.

kvinna invid hav
Bildtext Janette Lagerroos predikar i långfredagens radiogudstjänst från Houtskär.
Bild: copyright Creatella Photography

Påskdagens radiogudstjänst sänds från Pargas kyrka, då är det Pär Lidén som är predikant. Gudstjänsten sänds söndag 17.4 kl. 13.03 i Yle Vega.

Radiogudstjänsten på annandag påsk firas med Karleby svenska församling, Peter Silfverberg predikar. Gudstjänsten sänds måndag 18.4 kl. 13.03 i Yle Vega.

Med lärjungarna, mitt i folkmassan

Stilla veckans och påskhelgens radioandaktsserier i Yle Vega bjuder på både allvar och glädje.

I Andrum 11–14.4 lever sig Johanna Evenson in i stilla veckans händelser och dramat kring Jesus. Hon rör sig i Getsemane, besöker Herodes och Pilatus och står mitt i folkmassan tillsammans med lärjungar, soldater, fariséer och gästabudsgäster.

kvinna porträttbild
Bildtext Johanna Evenson talar i en serie Andrum i Yle Vega under stilla veckan.
Bild: Privat

Under samma dagar läser Johan Klingenberg aktläsningarna i Aftonandakt. Texterna är hämtade ur evangelierna och skildrar stilla veckans händelser.

Karin och Fredrik Erlandsson läser de liturgiska texterna för långfredagen, påskdagen och annandag påsk.

Glädje som doftar och smakar i radioandakterna

Under påskveckan 19–22.4 talar Heidi Juslin-Sandin om glädje i Andrum – hur smakar, låter, känns och doftar glädje?

Margareta Puiras fördjupar sig i påskens tematik i aftonandakten 19–22.4 i Yle Vega.


Andrum sänds kl. 6.54 och 9.54 och Aftonandakt kl. 19.15 i Yle Vega.