Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Ryska konstnärer flyr hemlandet: "Staten har inlett en utrensning av kritiker"

Uppdaterad 11.04.2022 13:31.
Man tittar ut mot havet i Helsingfors
Bildtext Mikhail ser ingen framtid innan kriget i Ukraina är slut.
Bild: Ghadi Boustani / Yle

Efter att kriget i Ukraina började vill ryssar som inte stöder kriget lämna Ryssland. I mars fördubblades ansökningarna om uppehållstillstånd bland Ryssar som kom till Finland. Ansökningarna om internationellt skydd tiofaldigades.

Regissören Tanya Weinstein har redan tre gånger försökt ta sig till Finland från Ryssland. Först försökte hon komma med ett flyg, som avbokades i sista stund. Sedan fick hon biljetter till Allegrotåget, men tåget slutade gå en dag innan Tanya skulle åka. Tredje försöket blev med en finländsk kompis bil, men också då satte ödet stopp för resan. Bilen gick sönder 25 kilometer före gränsen, och Tanya kunde inte fortsätta färden.

– Normalt är jag rationell, men om jag inte kommer över gränsen på tre försök så är det nog ödet som sätter stopp för resan. Nu funderar jag vad jag ska göra, säger Tanya i ett videosamtal där hon fortfarande är kvar i Ryssland.

Vy från ett tågfönster i St.Petersburg.
Bildtext Allegro slutade gå innan Tanya hann åka med det till Finland.
Bild: Privat / Tanya Weinstein.

Tanya har tidigare bott i Finland, och haft uppehållstillstånd, men på grund av coronarestriktioner har hon inte kunnat komma hit och förnya tillståndet. Eftersom hon redan hade en koppling till landet och har flera vänner här blev Finland det första alternativet för henne.

– Då kriget bröt ut var det helt klart för mig att jag inte kunde stanna här. Jag kan helt enkelt inte vara en del av den politik som förs, trots att jag aldrig har röstat på dem som har makten. Det känns som att vi vanliga människor är medskyldiga till det som pågår.

Många vill lämna landet

Tanya är inte ensam om att vilja lämna Ryssland. Den populäraste rutten ur landet går enligt ryssar vi talat med i söder till Armenien, Georgien och Kazakstan, där ryssar inte behöver visum. Också visumansökningarna till Finland har ökat något sedan kriget bröt ut, men den verkliga skillnaden syns i ansökningarna om uppehållstillstånd och internationellt skydd.

Innan Ryssland anföll Ukraina ansökte drygt 600 ryska medborgare om uppehållstillstånd i Finland i månaden, men i mars så gott som fördubblades ansökningarna enligt Migrationsverkets preliminära siffror. Ansökningar om internationellt skydd tiofaldigades, från drygt 15 till knappt 170 ansökningar i marsmånad.

I mars ökade antalet ansökningar om uppehållstillstånd och internationellt skydd märkbart bland ryska medborgare.

En av dem som har kommit till Finland är dramaturgen Mikhail. Han kom över gränsen i mars, och fick ett visum eftersom han kunde påvisa att han jobbar här. Mikhail har varit regimkritisk sedan Ryssland annekterade Krimhalvön 2014, och han har också gripits då han deltagit i protester mot Putin och hans regim.

– Genast då jag kom över gränsen kände jag en lättnad. Äntligen var jag och min familj i trygghet, beskriver Mikhail.

Genom sitt arbete blev Mikhail bekant med den ryska censuren, men då kriget började blev det genast klart att riskerna handlade om större saker än censur.

– Det handlar om att staten inleder en rensning av kritiker. Då slutar man tänka på sig själv, man börjar tänka på familjens säkerhet, säger Mikhail.

Mikhail upplever också att det är svårt att vara rysk som har lämnat landet. I väst är han rysk, och således en del av aggressionen mot Ukraina, men i Ryssland är han förrädare.

– Putin sade på nyheterna att vi som blickar mot väst är landsförrädare, och också folket tänker så. Men i väst är vi fortfarande ryssar. Så vi faller mellan två världar, förklarar Mikhail.

Ingen framtid förrän kriget är över

Tanya funderar fortfarande på vad hon ska göra framöver. Hon har tömt sin kalender på allting förutom några dramapedagogiska uppdrag. Samtidigt tampas Mikhail i Helsingfors med vad han ska göra då hans korta kontrakt här löper ut. För utan arbete finns det inget uppehållstillstånd, och den finska migrationsbyråkratin är svår att förstå.

– Jag har försökt förstå hur systemet fungerar, men det är komplicerat. Det är så gott som omöjligt att få reda på hur man ska få barnet i skola. Så rätt enkla saker känns svåra här. Det är det min tid går åt till nu, förklarar Mikhail.