Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Bjud på granité – frysta drinkar i tre friska smaker, hallon, äpple och citron

Tre olika granité portioner på en bricka
Bild: Marika Lytts-Råholm / Yle

En egenhändigt tillagad syrlig granité i vackra cocktailglas är den perfekta desserten när man egentligen är proppmätt. Den är uppfriskande, vacker och klassisk.

Den är lyxigare än isglass men enklare att röra ihop än en sorbet. Granité är en isig liten dessert som härstammar från Sicilien och passar bra att bjuda då man annars hade serverat en drink.

En granité kan man svänga ihop på några minuter och slänga i frysen – redo att imponera på gästerna. Den kan formas så att den funkar som en mellanrätt när “smakpaletten” behöver rensas. Den passar också till dessert med lite extra sötma och coola tillbehör, eller som en läskande fryst drink när vi kan börja njuta av den första värmen.

Granité är ett fantastiskt sätt att frysa in rena klara smaker. Syran skall vara snudd på smärtsam

― Ella Grüssner Cromwell-Morgan

En granité kan toppas upp med lite bubbel om man vill göra en festligare variant.

Hallongranité portion på ett bord
Bildtext Roségranité med hallon och timjan.
Bild: Marika Lytts-Råholm / Yle

Roségranité med hallon och timjan

Mängd: 4 - 6 portioner

Ingredienser

  • ½ dl socker

  • 1 dl vatten

  • 2 dl rosévin

  • 2 msk färskpressad citronsaft

  • 200 g hallon

  • 1 msk timjanblad

Instruktioner

  1. Koka en sockerlag av socker och vatten. Låt svalna.

  2. Häll på rosévin och färskpressad citronsaft.

  3. Mixa hallon till en puré. Sila bort kärnorna om du vill.

  4. Blanda ihop alla ingredienser.

  5. Frys blandningen i en låg, vid form.

  6. Rör in lite luft i blandningen varannan timme för att få iskristaller.

  7. Skopa upp i fina glas och servera.

en glas med äppelgranité
Bildtext Toppa upp granitén med cider innan servering.
Bild: Marika Lytts-Råholm / Yle

Äppelcidergranité med ingefära och citronmeliss

Mängd: 4 - 6 portioner

Ingredienser

  • 2 äpplen

  • 0,33 l cider

  • 2 msk riven ingefära

  • ½ dl socker

  • ½ vaniljstång

  • ½ citron

  • 1 kruka citronmeliss

Instruktioner

  1. Skala och klyfta äpplena och koka dem mjuka med cider, hälften av ingefäran, socker och vanilj.

  2. Mixa slätt och tillsätt citronsaft och resten av ingefäran.

  3. Grovhacka citronmelissen och rör ner.

  4. Frys blandningen i en låg, vid form. Rör in lite luft varannan timme för att få iskristaller.

  5. Sätt granitén i fina glas och toppa upp med cider vid servering.

Limegranité portion i ett glas
Bildtext Citrusgranité med mynta.
Bild: Marika Lytts-Råholm / Yle

Citrusgranité med grönt myntate

Ingredienser

  • 1 dl vatten

  • grönt myntate

  • 1 dl socker

  • 2 citroner

  • 1 lime

  • 1 kruka mynta

Instruktioner

  1. Koka 1 dl vatten och brygg ett grönt te.

  2. Blanda i sockret och låt svalna.

  3. Pressa saft från två citroner och en lime så att det blir 2 dl vätska.

  4. Blanda i zest från ½ citron och ½ lime.

  5. Blanda ihop teet med citronsaften och lägg i en näve grovhackad mynta. Frys blandningen i en låg, vid form.

  6. Rör in lite luft i blandningen varannan timme för att få iskristaller.

  7. Skopa upp i fina glas och servera.