Bjud på granité – frysta drinkar i tre friska smaker, hallon, äpple och citron
En egenhändigt tillagad syrlig granité i vackra cocktailglas är den perfekta desserten när man egentligen är proppmätt. Den är uppfriskande, vacker och klassisk.
Den är lyxigare än isglass men enklare att röra ihop än en sorbet. Granité är en isig liten dessert som härstammar från Sicilien och passar bra att bjuda då man annars hade serverat en drink.
En granité kan man svänga ihop på några minuter och slänga i frysen – redo att imponera på gästerna. Den kan formas så att den funkar som en mellanrätt när “smakpaletten” behöver rensas. Den passar också till dessert med lite extra sötma och coola tillbehör, eller som en läskande fryst drink när vi kan börja njuta av den första värmen.
Granité är ett fantastiskt sätt att frysa in rena klara smaker. Syran skall vara snudd på smärtsam
Ella Grüssner Cromwell-Morgan
En granité kan toppas upp med lite bubbel om man vill göra en festligare variant.
Roségranité med hallon och timjan
Mängd: 4 - 6 portioner
Ingredienser
½ dl socker
1 dl vatten
2 dl rosévin
2 msk färskpressad citronsaft
200 g hallon
1 msk timjanblad
Instruktioner
Koka en sockerlag av socker och vatten. Låt svalna.
Häll på rosévin och färskpressad citronsaft.
Mixa hallon till en puré. Sila bort kärnorna om du vill.
Blanda ihop alla ingredienser.
Frys blandningen i en låg, vid form.
Rör in lite luft i blandningen varannan timme för att få iskristaller.
Skopa upp i fina glas och servera.
Äppelcidergranité med ingefära och citronmeliss
Mängd: 4 - 6 portioner
Ingredienser
2 äpplen
0,33 l cider
2 msk riven ingefära
½ dl socker
½ vaniljstång
½ citron
1 kruka citronmeliss
Instruktioner
Skala och klyfta äpplena och koka dem mjuka med cider, hälften av ingefäran, socker och vanilj.
Mixa slätt och tillsätt citronsaft och resten av ingefäran.
Grovhacka citronmelissen och rör ner.
Frys blandningen i en låg, vid form. Rör in lite luft varannan timme för att få iskristaller.
Sätt granitén i fina glas och toppa upp med cider vid servering.
Citrusgranité med grönt myntate
Ingredienser
1 dl vatten
grönt myntate
1 dl socker
2 citroner
1 lime
1 kruka mynta
Instruktioner
Koka 1 dl vatten och brygg ett grönt te.
Blanda i sockret och låt svalna.
Pressa saft från två citroner och en lime så att det blir 2 dl vätska.
Blanda i zest från ½ citron och ½ lime.
Blanda ihop teet med citronsaften och lägg i en näve grovhackad mynta. Frys blandningen i en låg, vid form.
Rör in lite luft i blandningen varannan timme för att få iskristaller.
Skopa upp i fina glas och servera.