Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Anna Signeul tar damlandslagets VM-kval i hamn – förlänger kontraktet med några månader

Från 2022
Anna Signeul.
Bildtext Anna Signeul stannar på sin post några månader till.
Bild: All Over Press

Tanken var att kontraktet skulle ta slut efter sommarens EM – men nu står det klart att Anna Signeul lotsar damlandslaget i fotboll åtminstone fram till nyår.

– Jag var inte beredd på den där frågan, konstaterade Anna Signeul på landslagets presskonferens på torsdagen då Yle Urheilu undrade om hon vet vem som lotsar laget i VM-kvalets två sista matcher.

Ursprungligen var tanken att Anna Signeul bara skulle ha lotsat damlandslaget genom EM, som borde ha spelats 2021 men som sen flyttades på grund av att herr-EM 2020 flyttades.

Det innebar att Signeul också fick agera chefstränare då VM-kvalet körde igång. Det fortsätter på fredag för Finlands del med en ödesmatch mot Slovakien.

Men Signeuls kontrakt har hela tiden bara omfattat EM. Och efter sommarens EM återstår ännu två matcher i VM-kvalet – och kort efter presstillfället berättade Bollförbundet enligt Yle Urheilu att det är Signeul som sköter uppgiften fram till det.

Kvalet avgörs på hösten

Utöver matchen mot Slovakien väntar också en hemmamatch mot Georgien under det pågående landslagsuppehållet. Den spelas på Tölö fotbollsstadion nästa tisdag.

Finland ligger just nu trea i gruppen med sex poäng på fyra matcher. Avståndet upp till Irland är en poäng.

För att få fortsätta kvala till VM krävs det att damlandslaget tar sig förbi irländarna i tabellen. VM-kvalet avslutas för Finlands del med matcher mot just Irland och suveräna gruppettan Sverige i september.

Kvalet fortsätter efter det med playoffs i oktober. Signeuls kontrakt täcker också det.

Diskussion om artikeln