Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ketanji Brown Jackson blir första svarta kvinnan i USA:s högsta domstol – senaten godkände utnämningen med rösterna 53–47

Från 2022
En leende Ketanji Brown Jackson med pärhalsband och pärlörhängen.
Bildtext 51-åriga Ketanji Brown Jackson blir den första svarta kvinnan i USA:s högsta domstol.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Tre republikaner röstade med demokraterna i senaten för att godkänna utnämningen av 51-åriga Ketanji Brown Jackson.

Senatsrepublikanerna Mitt Romney, Lisa Murkowski och Susan Collins bröt med sitt parti och röstade för utnämningen av Brown Jackson. Rösterna föll 53 mot 47 i senatomröstningen klocka nio på kvällen finsk tid.

De nämnda tre republikanerna har också tidigare gått över partigränsen vid olika tillfällen.

51-åriga Brown Jackson har arbetat i en lägre instans som domare för en federal domstol i Washington DC. Hon har också bakgrund som offentlig försvarare.

Bakgrunden till utnämningen är 83-årige sittande liberala domaren Stephen Breyers besked i januari om att han tänker gå i pension till sommaren.

Ketanji Brown Jackson klev fram som förhandsfavorit efter Breyers besked, då president Joe Biden som ett av sina kampanjlöften inför presidentvalet 2020 lovat utnämna en svart kvinna till den högsta domstolen ifall en vakans uppstår.

Högsta domstolens politiska maktbalans påverkas inte av utnämningen. Domstolens konservativa majoritet med 6 mot 3 består.

Demokratledaren Chuck Schumer: "En glädjefylld dag"

Inför omröstningen betonade demokraternas senatsledare Chuck Schumer det historiska i Brown Jacksons utnämning.

- Det här är en fin dag, en glädjefylld dag och en inspirerande dag. För senaten, för den högsta domstolen och för USA.

- För några dagar sedan talade jag med en grupp åttondeklassare i Chautauqua, New York. Flera av eleverna representerade rasminoriteter. Det var otroligt när jag nämnde att vi denna vecka kommer att bekräfta utnämningen av domaren. Man kunde se hur elevernas ansikten lystes upp, fortsatte Schumer.