Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Petra Nieminen tvåmålsskytt då Luleå tog SM-guld inför rekordpublik: "Fantastisk atmosfär och inramning"

Från 2022
Petra Nieminen satte två mål då Luleå tog svenskt ligaguld - Spela upp på Arenan

Nästan 8000 pers på läktaren. Då bortaslog Luleå Brynäs och tog SM-guld igen. En av segerarkitekterna? Damlejonens Petra Nieminen.

– Vi har varit så jävla uträknade – inte en jävel har trott på oss, säger en överlycklig Johanna Fällman i SVT:s tv-intervju med en guldhjälm på huvudet.

Luleå MSSK hade gjort sin sämsta grundserie i SDHL någonsin. De förlorade den första slutspelsmatchen mot Djurgården.

De förlorade den första matchbollen i finalserien med 2–7 på hemmais. Men reste sig inför en rekordpublik på 7765 ögonpar i Brynäs och slog guldfavoriterna i den femte finalen.

– Det är sjukt. Helt sjukt. Det känns overkligt, säger Fällman samtidigt som Brynäsfansen försöker trösta de uppgivna hemmaspelarna med att sjunga "Vi älskar Brynäs".

– Det är en fantastisk atmosfär, en fantastisk inramning. Det måste jag säga. Men vi är bäst när det gäller. Vi har inte varit bra varje match, men vi tror på processen och är starka tillsammans, fortsätter hon.

Schweiziska poängdrottningen i tårar

Luleå var faktiskt imponerande i den avgörande finalen. Det stod 3–0 efter 10.22 – efter två reduceringar steg Petra Nieminen fram.

Damlejonens stjärnforward satte först 4–2 i slutet av andra och sen 5–2 i tom bur med sekunder kvar att spela och säkrade samtidigt guldet till Luleå.

Efteråt var inte minst Brynäs stjärna nummer ett, schweiziska Lara Stalder som stod för snudd på omänskliga 89 poäng på 33 matcher i grundserien, i tårar.

– Vi kom så nära. Men vi kunde inte greja det. Vi gav oss aldrig. Att ligga under med tre mål mot det här laget är för mycket. Men ändå kommer vi nära. Vi är ett mål ifrån och träffar ribban. Vi dominerade i den andra perioden, men så gör de ett mål till, säger hon till SVT.

– Vi hade det i våra egna händer. Men vi ger dem segern. Varför gör vi det? Vi visade i den förra matchen hur bra vi är då vi inte ger dem gåvor. Vi besegrade oss själva.

Experten hyllar finska stjärnornas insats

Det var lagkaptenen Jenni Hiirikoski som fick lyfta bucklan och gav den genast vidare åt just Fällman, ett tecken på att den assisterande kaptenen har gjort sitt i laget.

– Det är otroligt fint, och inte första gången Hiirikoski gör det heller, påpekar SVT:s expert Maria Rooth i sändningen.

Utöver Hiirikoski och Nieminen blev också Ronja Savolainen, Viivi Vainikka (0+3 i den avgörande matchen), Noora Tulus och Jenna Pirttijärvi svenska mästare på torsdagen.

– Det är enklare att gå in i den här matchen för Luleå då de har den rutinen som de har i spelare som till och med spelat VM-final. Hiirikoski, Nieminen, Tulus, Vainikka gör alla det riktigt bra då de stänger ner matchen, säger Rooth.

Diskussion om artikeln