Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Marine le Pen knappar in på Emmanuel Macrons försprång – valet ser ut att bli en duell mellan de två

Emmanuel Macron
Bildtext Macron och Le Pen väntas gå till den andra valomgången.
Bild: Lehtikuva / AFP Philippe Lopez

Den första omgången i det franska presidentvalet ser ut att resultera i en kamp mellan sittande presidenten Emmanuel Macron och ytterhögerns Marine Le Pen. I de senaste opinonsundersökningarna har Le Pen knappat in på Macrons försprång.

– Inget resultat är säkert förrän ni har röstat, sa Le Pen i en vädjan till sina anhängare under det sista kampanjmötet som hölls torsdag kväll i sydfranska Perpignan.

Ytterhögerkandidaten har den här gången lyckats med konststycket att framstå som närmast moderat i valkampanjen. Det beror på dels på att det är den före detta journalisten och debattören Éric Zemmour som nu företräder de mest extrema åsikterna om bland annat invandring.

Kansallisen liittouman presidenttiehdokkaan -  Marine Le Pen - tilaisuus.
Bildtext Marine Le Pen har ihärdigt turnerat runt om i Frankrike.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Motgångarna i tidigare val är som bortblåsta när Marine Le Pen närmast har återuppfunnit sig själv och partiet, som numera kallas Nationell Samling, med att snappa upp det som bekymrar den franska arbetarklassen och lägre medelklassen allra mest, det vill säga de stigande levnadskostnaderna.

De gamla åsikterna är ändå inte helt begravda. I en intervju för den franska kommersiella radion RTL förklarade Le Pen att hennes löfte om att bannlysa huvuddukar på allmänna platser skulle införas med hot om böter.

Fakta om franska presidentvalet

– Frankrikes president väljs i två omgångar för ett mandat på fem år.

– Om ingen av kandidaterna får över hälften av rösterna i den första omgången, kommer en andra omgång att hållas med de två kandidaterna som har fått flest röster.

– Valdagar i år är söndagen den 10 april och söndagen den 24 april.

Emmanuel Macron presidentinvaalien kampanjatilaisuudessa.
Bildtext Det första och enda valmötet som Macron höll var en jättestor tillställning i Nanterre den 2 april.
Bild: Mohammed Badra / EPA

Macron varnar för ytterhögerns framfart

Den sittande presidenten Emmanuel Macrons trygga ledning i opinionsundersökningarna är som bortblåst, och han har på senare tid också varnat för ytterhögerns framfart.

Efter fem år vid makten är han inte längre den nya kraft som lovade att förändra Frankrike under valkampen 2017.

Idag betraktas han som en del av etablissemanget, och de gångna årens utmaningar med de gula västarnas protester, coronapandemin och kriget i Ukraina har satt sina spår i presidentens agenda.

I en intervju för tidningen Figaro säger han att hans regering ändå har lyckats motarbeta ytterhögern genom att bland annat skapa nya jobb och öppna fabriker.

– Beträffande invandringen är resultaten otillräckliga men vi har skärpt gränsskyddet och förutsättningarna att ta sig in på vårt territorium, säger han i tidningsintervjun.

De gamla maktpartierna tynar i valkampen

Det är vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon som kommer trea i opinionsundersökningarna, och själv tror Mélenchon ännu på sina chanser att ta sig till en andra valomgång.

Utmärkande för den här valkampanjen är att Macron utmanas från högerns och vänsterns yttre kanter, medan de gamla maktpartierna inte tycks ha en chans.

Republikanerna, som är Frankrikes största borgerliga parti, har inte lyckats med sin första kvinnliga presidentkandidat Valérie Pécresse. Också socialistpartiets Anne Hidalgo har varit en besvikelse för partiet.

En av de opinionsmätningar som publicerades under torsdagen visade att Macron får 26 procent av rösterna i den första valomgången mot 22 procent för Le Pen. En annan visade 26,5 procent för presidenten och 24 procent för Le Pen.

I en andra valomgång förutspås Macron ta hem segern, men med mycket mindre marginal än i förra valet