Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Experter i A-talk: Möjligt att Ryssland tar till militära åtgärder om Finland ansöker om Natomedlemskap

Uppdaterad 08.04.2022 09:54.
Mika Altola.
Bildtext Direktören för Utrikespolitiska institutet i Finland, Mika Aaltola, tror inte att eventuella ryska motåtgärder skulle försvåra Finlands väg till Nato.
Bild: Belén Marie Elisabeth Weckström / Yle

Direktören för Utrikespolitiska institutet i Finland, Mika Aaltola, tror inte att eventuella ryska motåtgärder skulle försvåra Finlands väg till Nato – de skulle troligtvis bara påskynda processen.

Det säger han i A-talk på torsdag kväll. Han påminner att Ryssland tidigare har hotat Finland med ekonomiska, politiska och militära medel. De ekonomiska konsekvenserna är ute ur spelet eftersom vår östra gräns är stängd för handel.

– Politiska konsekvenser spelar inte längre någon roll, eftersom Ryssland inte längre går att lita på. Kvar finns då militära medel, men Rysslands resurser finns i Ukraina. Det kommer att finnas ett visst hot, men det är hanterbart för Finland, säger Aaltola.

"Ryssland bryr sig inte vad andra tycker"

Generalmajor Pekka Toveri, som är tidigare underrättelsechef för generalstaben, säger att det är mycket möjligt att Ryssland skulle använda sig av militära åtgärder under Finlands eventuella ansökningsperiod.

– De senaste veckornas krigsförbrytelser i Ukraina visar att Ryssland inte längre bryr sig om vad någon tycker. Om Ryssland tror att något kan uppnås med militärt våld, ja, då kan de använda det, säger han.

Enligt Toveri förväntas ingen allvarlig militär operation mot Finland, men ändå tillräckliga ryska resurser för att skapa utmaningar.

– Markstyrkorna är i Ukraina, men Ryssland har också luftvärn och marin.

Skrämseltaktik också möjligt

Enligt Hannah Smith som är forskningschef vid det Europeiska centret för motverkandet av hybridhot har Ryssland ett brett utbud av medel som det kan använda mot Finland.

– Vi kan inte utesluta att Ryssland skulle använda militärt våld, men det kan vara bara en liten del av åtgärderna. Man kan också använda diplomatiskt våld och skrämseltaktik. Särskilt skulle man kunna utnyttja situationen och måla upp Finland som en fiende, säger hon.

Iro Särkkä är doktor i statsvetenskap och har forskat i Natofrågor. Hon tror inte att Ryssland skulle kunna förhindra Finlands eventuella Natomedlemskap. Enligt Särkkä fattar Finland sina egna självstädniga beslut som suverän stat.

Artikeln är en översatt och bearbetad version av Mika Aaltola Suomen Nato-siirtojen seurauksista: Venäjältä odotettavissa uhittelua, mutta ne ovat hallittavissa av Päivi Suikkanen.

Artikeln uppdaterad kl.4.48 med Toveris rätta titel samt korrigering av hänvisningen till Särkkäs kön.