Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronatestningen på Kasernområdet i Vasa avslutas – köerna har redan minskat avsevärt

Från 2022
Koronatestausta Vaasan kasarmintorilla 22.11.2021.
Bildtext Snart är det slut med köer till testpunkten på Kasernområdet i Vasa.
Bild: Wikman Anna / Yle

Coronatestningen på Kasernområdet i Vasa avslutas på lördag. Köerna har redan kortats av och invånarna har tagit till sig budskapet om hemtestning säger servicechef Ann-Katrin Brandtberg.

På lördag tas de sista coronatesterna på kasernområdet i Vasa.

Från och med måndag är det test med tidsbokning som gäller för de som behöver ett officiellt coronatestresultat. För de allra flesta räcker fortsättningsvis ett hemtest, påminner servicechef Ann-Katrin Brandtberg på Vasa centralsjukhus.

På lördag har coronateststationen på kasernområdet i Vasa öppet för sista gången. Servicechef Ann-Katrin Brandtberg på Vasa centralsjukhus berättar att antalet besökare har minskat stadigt den senaste tiden.

– I dag var det minsta vi har haft på kanske ett och ett halvt år, säger Brandtberg.

Ann-Katrin Brandtberg, servicechef på akuten vid Vasa centralsjukhus.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Coronatest kräver tidsbokning

Från och med nästa vecka är det coronatestning med tidsbokning som gäller för de som rekommenderas ta ett officiellt test, det vill säga vårdpersonal, gravida och personer som riskerar att få en allvarlig coronainfektion.

Brandtberg säger att budskapet att ett hemtest räcker för de flesta verkar ha nått ut till invånarna.

– Det måste ha gått hem, för vi har kommit ner ordentligt i mängd jämfört med läget ännu för en och en halv månad sedan.

Någon snabb förändring har det ändå inte varit fråga om, vilket är förståeligt.

– I två år har vi lärt människor att springa på test så fort de nyser, så det är klart att det tar en tid att lära sig bort från det, säger Brandtberg.

Ta inte upp tider i onödan

Brandtberg säger att det nu är på individens eget ansvar att inte ta upp testtider om man inte hör till den grupp som ska testas. Behöver man ändå ett officiellt testresultat för till exempel en resa hänvisar hon till den privata sidan.

I Nykarleby och Jakobstad gick man över till att ta coronatester enbart med tidsbokning i slutet av mars.