Vårdare lämnar branschen – tiotals har begärt fråntagande av rätten att utöva yrket
Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira har i början av året avgjort 30 ansökningar som begärt fråntagande av rätten att utöva yrket. Den totala mängden ansökningar är redan större än det sammantagna antalet i fjol.
Närvårdarnas och sjukskötarnas flykt från branschen verkar delvis ha börjat.
Valvira har i början av året avgjort 30 ansökningar om att på egen begäran fråntas rätten att utöva sitt yrke. Största delen av ansökningarna gäller yrkesbeteckningen närvårdare och sjukskötares rätt att utöva yrket.
Dessutom behandlar Valvira för närvarande ytterligare drygt 20 ansökningar om att fråntas rätten att utöva yrket.
Valvira meddelar att antalet ansökningar är anmärkningsvärt, eftersom verket i fjol avgjorde sammanlagt 46 ansökningar.
– Tidigare har vi fått omkring 20 sådana ansökningar per år, säger enhetschef vid Valvira, Kirsi Liukkonen i ett e-postmeddelande.
Vårdarna har länge flexat och försökt räcka till – anklagas nu för att hota patientsäkerheten
Patientsäkerheten har varit ett hett samtalsämne.
Orsakerna till att man inte vill ha kvar rätten att utöva yrket kan vara många. Den sökande behöver inte motivera sin ansökan, säger Liukkonen, men oftast anger den sökande någon orsak.
Enligt Liukkonen är orsakerna ofta att personen inte längre vill jobba i branschen, att det egna hälsotillståndet förändrats eller att personen har gått i pension.
Det går att ansöka om att få tillbaka sin yrkesbeteckning eller rätten att utöva yrket. Enligt Valvira är det ändå väldigt ovanligt att en person som på egen begäran fråntagits rätten ansöker om att få den tillbaka.
Coronapandemin och patientsäkerhetslagen kan vara orsak till flykt
En orsak till att lämna branschen kan vara den patientskyddslag som Social- och hälsovårdsministeriet just nu bereder, som kunde tvinga strejkande vårdare på jobb ifall patientsäkerheten anses vara äventyrad.
För en vecka sedan inledde 25 000 vårdare en strejk i Finland. Liina-Kaisa Tynkkynen, forskare i social- och hälsopolitik vid Tammerfors universitet, säger att man i diskussioner kring strejken för mycket har fokuserat på patientsäkerhetslagen, istället för på det egentliga problemet, det vill säga bristen på vårdpersonal.
Också den utdragna coronapandemin kan ha fått många vårdare att byta bransch. Personalen inom vård och omsorg har dessutom varit utmattade och missnöjda med sina arbetsförhållanden sedan långt innan pandemin bröt ut.
Du kan kommentera artikeln fram till 8.4.2022 klockan 18.
Artikeln är en översättning av Marja Roihas artikel: Hoitajat lähtevät alalta – Valviraan on tullut alkuvuonna kymmeniä hakemuksia ammattioikeuden poistamisesta. Översättning och bearbetning av Julie Ebbe.