Finska spelet Returnal storvinnare på Bafta Games Awards
Den finska spelstudion Housemarque tog hem hela fyra statyetter på årets Bafta Games Awards, bland annat för bästa spel.
– Vi tog en risk för fem år sedan när vi började jobba med Returnal. Vi hoppade, och måste utveckla våra vingar medan vi föll, men slutresultatet överträffade våra vildaste förväntningar, sa Housemarques vd Ilari Kuittinen i sitt tacktal.
Returnal var nominerad i sammanlagt nio kategorier men tog tillslut hem priserna för bästa spel, bästa musik och bästa ljuddesign.
Dessutom belönades Jane Perry för bästa huvudroll som hjälten i spelet, Selene Vassos.
– Jag vill tacka Bafta för att ni värdesätter det jobb vi gör och den talang som spelindustrin besitter, sa Perry.
Returnal ett av de första PS5 exklusiva spelen
Returnal var Housemarques första spel i samarbete med Playstation, och också ett av de första spelen som gjordes exklusivt för den nya Playstation 5-konsolen.
I spelet kraschlandar astronauten Selene Vassos på en planet där hon hittar en död kropp som visar sig vara hennes. Snart stöter hon också på ett monster som dödar henne, men istället för att dö återupplever Selene kraschen och allt börjar om på nytt.
Uppgiften är att ta reda på vad som hänt, och varför tiden verkar ha fastnar i en loop.
Returnal har tagits emot med blandade reaktioner i spelvärlden. Spelomgångarna har fått kritik för att vara för långa, samtidigt som spelet fått tack för att vara tillräckligt svårt för att inte bara springas igenom. Returnal har också belönats tidigare, bland annat vann den titeln bästa actionspel på Game Awards förra året.
Efter spelframgången köptes Housemarque, som är Finlands äldsta aktiva spelstudio, av Sony. Det här betyder att studion nu är en fast del av Playstations grundutbud.
Josef Fares It takes two kammade hem två priser
Också det svenska spelet It takes two hade nio nomineringar på prisgalan. Spelet kammade hem två priser, för bästa originalspel och för bästa multiplayer.
Regissör Josef Fares var sin vana trogen väldigt självsäker när han gick upp för andra gången på scen för att motta statyetten för bästa multiplayer.
– Här är jag igen, den här statyetten hade jag förväntat mig att få. Tack till mitt vackra och galna team som gjort det här möjligt.
Indiespelet Unpacking vann bland annat pris för bästa narrativ. Vinsten är intressant, eftersom spelet inte har någon berättarröst eller nedskriven historia. Berättelsen utspelar sig i stället i den fysiska spelarens egen fantasi, medan man packar upp flyttlådor på skärmen. Hör mer om spelet i Spelpanelens avsnitt här: