Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Taina Susiluoto ny vd för olympiska kommittén: "Viktigt att vi bygger upp förtroendet igen"

Från 2022
Uppdaterad 08.04.2022 11:46.
Taina Susiluoto, vd för Finlands olympiska kommitté
Bildtext Taina Susiluoto tillträder som vd i sommar.
Bild: Lehtikuva

Styrelsen för Finlands olympiska kommitté har utsett Taina Susiluoto till ny vd. Susiluoto kommer närmast från ledningsgruppen i Finlands näringsliv.

– Det var en lång process. Vi hade över 50 sökande. Styrelsen utsåg enhälligt justitie magister Taina Susiluoto till ny vd, säger styrelseordförande Jan Vapaavuori.

Vapaavuori betonade att olympiska kommittén välkomnar Susiluotos människonära och målmedvetna ledarskap.

En trakasseringshärva har kastat en skugga över Finlands olympiska kommitté den senaste tiden. Tre fall av eventuella trakasserier är för närvarande under utredning.

Toddidrottschefen Mika Lehtimäki avgick för en och en halv vecka sedan på grund av osakligt beteende mot kvinnor.

Tyngdlyftaren Anni Vuohijoki är misstänkt för sexuella trakasserier i samband med vinter-OS i Peking. Vuohijoki avgick från posten som idrottarmedlem i olympiska kommitténs styrelse.

– Olympiska kommittén måste vara bättre än så och föregå med gott exempel. Det är viktigt att vi bygger upp förtroendet igen. Det sker endast genom våra gärningar. Den olympiska rörelsen har funnits i 3 000 år och dess värderingar kommer att föra oss genom detta, säger Susiluoto.

Mamma i toppidrottsfamilj

Den nuvarande vd:n Mikko Salonen meddelade i början av februari att han kommer att avgå. Han förkunnade då att han sköter vd-sysslan fram till sommaren.

Då Salonen kom med sitt besked blev Susiluoto genast intresserad av att ta över.

– Mitt hjärta slog ett extra slag. Det här är en viktig post för det finländska motions- och idrottslivet. Med tanke på det som skett på sistone så är förtroendefrågan viktig, men lika viktig är föreningsverksamheten, säger hon.

Programmet är inte längre tillgängligt
Taina Susiluoto tillträder på sin post i juni. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Hon säger sig vara oroad över att tusentals juniorer har lämnat idrottsrörelsen under coronapandemin.

– Toppidrotten ska också trimmas i toppskick till OS i Paris 2024.

Taina Susiluoto har en bakgrund inom taekwondo.

– Taekwondo är en stor passion i min familj. Vi är föreningsaktiva och jag har själv börjat träna taekwondo i vuxen ålder. Mina två vuxna barn tävlar på internationell nivå och det innebär att tävlingsidrotten dikterar vår vardag.

Diskussion om artikeln