Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Försöker du få till en vettig dejtingprofil? Här är tre konkreta exempel på vad du ska tänka på

Från 2022
Uppdaterad 11.04.2022 08:46.
Ett par dricker kaffe på ett café.
Bildtext En bra dejtingprofil är avgörande för en bra dejt.
Bild: lev dolgachov

Med våren kommer vårkänslorna och en längtan efter att dejta. Använder man sig av en dejtingtjänst är det a och o att profilen tjänar sitt syfte. Experten Angela Ahola lyfter fram i tre exempel vad man ska tänka på.

Angela Ahola är doktor i psykologi och något av en dejtingexpert. Hon har bland annat skrivit boken 100 dejter – psykologen som kysste 100 grodor för att skapa den perfekta dejting-guiden, där hon genom personliga fältstudier och forskning utkristalliserade vad man ska tänka på innan man beger sig ut i dejtingdjungeln.

Dejtingtjänsterna, med Tinder i spetsen, spelar som bekant en stor roll då människor söker sällskap. Angela Ahola besökte Efter Nio och använde programledarna Janne Grönroos och Sonja Kailassaari för att visa konkreta exempel på bra och mindre bra dejtingprofiler (Samtidigt ska det påpekas att dessa exempel är fiktiva och att programledarna inte söker kärleksrelationer för tillfället).

Angela ahola, Janne Grönroos och Sonja Kailassaari.
Bildtext Dejtingexperten Angela Ahola använder Janne Grönroos och Sonja Kailassaari som provkaniner.
Bild: Dan Gustafsson / Yle

Profilen är avgörande för att du ska få en kvalitativ dejt

– För att det ska bli en bra dejt, måste det långt innan finnas en bra dejtingprofil, säger Angela Ahola.

Profilen är avgörande för att dejten ska bli bra, det vill säga att man träffar någon som motsvarar det man söker efter. Om man pratar om Tinder ska profilen ge tillräckligt med matchningar för att man ska komma vidare till skrivstadiet och sedan träffa någon.

Här är några konkreta tips att tänka på när man skapar en profil.

Exempel 1: Mera värme istället för status

dejtingprofiler på Janne Grönroos och Sonja Kailassaari
Bildtext Exempel 1: Tryck på bilden för att göra den större.
Bild: Yle

Först ett mindre bra exempel. I en bra dejtingprofil bör man få fram sin värme, vänlighet, pålitlighet och empati. Därtill vill man också visa sin kapacitet och sitt kunnande, att man är vettig och skärpt. Men tyvärr kan det slå fel.

– Här försöker man imponera och prestera i stället för att profilen skulle förmedla värme. Det sympatiska har fått ge vika för status, till exempel att man lyfter fram sin bil eller båt eller att man framhäver att man är chef, boss eller liknande, säger Angela Ahola.

Intrycket kan bli arrogant eller att man ger ett uttryck för att vara lite för bra för att egentligen ens ha en profil på tjänsten.

Exempel 2: Var tydlig med vad du söker

Dejtingprofiler på Janne Grönroos och Sonja Kailassaari
Bildtext Exempel 2: Tryck på bilden för att göra den större.
Bild: Yle

Följande exempel är bättre, men har fortfarande sina brister. En bra bild kan säga mera än tusen ord, men Angela Ahola betonar att profiler där fältet för valfri text lämnats tomt ger betydligt färre matchningar, om man avser Tinder.

– Det är bättre att skriva en mening, något som är roligt, att man älskar hundar eller tycker att det är trevligt att våren kommit. Det är bättre än ingenting.

Sonjas exempel kommer antagligen att få folk att skratta, vilket är en bra sak. Problemet är att bilden inte är helt sanningsenlig.

– Vi får inte fram den härliga personligheten och vi vet inte vad Sonja söker. Är det tillfälliga förbindelser eller en långvarig kärleksrelation. Det finns också många som har en dejtingprofil bara för att söka bekräftelse och tycker det är mysigt då någon skriver något i stil med ”Vad söt du är”.

När det kommer till både Jannes och Sonjas bilder kommer inte personligheterna fram här. Mimiken och ansiktsuttrycket ger ett ambivalent intryck och man kan tro att det handlar om bestående personlighetsdrag, så som att det är en sur person i fråga.

Exempel 3: Ingredienserna för en lyckad profil

Dejtingprofil på Janne Grönroos och Sonja Kailassaari.
Bildtext Exempel 3: Tryck på bilden för att göra den större.
Bild: Yle

– Vi människor är framevolverade att gilla naturmiljöer. Dessutom ler Janne och Sonja, är avslappnade och utstrålar värme.

En lyckad profil ska innehålla tre ingredienser. För det första behövs grundläggande information om hurdan person man är. För det andra är det bra med roliga fakta och kuriosa, som också kan vara lite knasiga och otippade. Man kan också ta fram en brist och göra det till en rolig grej. För det tredje ska man förstås förmedla vad och vem man söker i relationsväg.

Från det här kan det oavsett vara en lång väg till att man träffar den man söker efter. Men en genomtänkt profil kan hjälpa en att snäva ner utbudet.

Angela Ahola var gäst i Efter Nio den 28 mars 2022 och kan ses på Yle Arenan.

Kiti Kokkonen: Måste man bli en bättre människa? - Spela upp på Arenan