Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Minskat matsvinn orsakar stora problem för matutdelningen i Borgå – verksamheten kan upphöra till sommaren

Från 2022
Plastaskar med mat.
Bildtext Matsvinnet har minskat så pass mycket i Borgå att många riskerar gå hungriga under våren. Arkivbild.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Mängden matsvinn har under vårvintern minskat i så hög grad att välgörenhetsföreningen Porvoon Lähimmäistyö kan få sätta lapp på luckan när hyreskontraktet går ut i maj.

Välgörenhetsföreningen Porvoon Lähimmäistyö oroar sig för att matsvinnet har minskat dramatiskt under de senaste månaderna.

Föreningen upplever stora svårigheter att kunna dela ut mat till behövande och funderar nu på sina egna möjligheter att kunna fortsätta verksamheten.

Föreningen delar ut livsmedel till ungefär 450 personer per vecka och lagren sinar, många blir utan mat.

– Största delen av maten kommer från daghem och skolor så med hjälp av dem håller vi igång. Från butikerna får vi bröd och då och då grönsaker. Färdigmat har vi inte fått under den senaste månaden. Vi oroar oss därför inför sommaren, säger verksamhetsledare och ordförande Katja Paasonen.

Paasonen har ingen exakt förklaring till hur situationen har uppstått, men misstänker att det oroliga världsläget och pandemins inverkan på sysselsättningen delvis avspeglar sig på konsumtionen och handeln i Finland.

Den nationella strategin är ju samtidigt att minska på matsvinnet i butikerna

Katja Paasonen, Porvoon Lähimmäistyö

Fler kunder köper livsmedel med nedsatta priser som under högkonjunkturer oftare blir matsvinn.

– Den nationella strategin är ju samtidigt att minska på matsvinnet i butikerna. Det är en bra sak för köpmännen, men det gör oss oroliga för mängden livsmedel räcker inte längre till oss, säger Paasonen.

Paasonen nämner också förändringar inom jordbruket med följden att partihandlarna också bidrar med färre varor än tidigare, till exempel mjölk och andra mejeriprodukter.

Föreningen har förberett sig inför påskhelgen.

– Vi har reserverat livsmedel inför påsken så att vi kan ge lite mera till dem som behöver, i synnerhet torrvaror som räcker en tid över helgdagarna eftersom vi också är på paus, säger Paasonen.

Tre veckors paus i matutdelningen

På grund av brist på livsmedel och ett försvårat ekonomiskt läge har föreningen beslutat hålla paus från mitten av april till början av maj.

– Vi följer med och ser om situationen förändras till det bättre senare under våren, säger Paasonen.

Matutdelningen håller paus mellan den 14 april och 10 maj.

– De två följande veckorna efter det är avgörande om föreningen kan fortsätta verksamheten, det vill säga om det finns tillräckligt med mat att dela ut, berättar Paasonen.

Föreningen köper ingen mat utan allt som delas ut är donationer från bland annat Borgå stad och privata livsmedelsaffärer.

Vi tar inga risker med att söka ny hyreslokal nu när livsmedelsläget är vad det är

Katja Paasonen, Porvoon Lähimmäistyö

Dessutom går hyreskontraktet för lokalen på Fänriksgatan ut 31 maj och om verksamheten inte fortsätter är föreningen tvungen att flytta ut. Byggnaden ska dessutom rivas.

– Vi tar inga risker med att söka ny hyreslokal nu när livsmedelsläget är vad det är. Vi måste bara hoppas på att vi kan hålla bilen ett tag till och att läget förbättras under de närmaste månaderna, säger Paasonen.

Paasonen anar att behovet av mathjälp och distributionskanaler kan öka när de ukrainska flyktingarna stadgat sig i regionen senare i år.

Diskussion om artikeln