Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Lågstadiebarn som missade coronavaccin i skolan får inte boka ny vaccintid

Uppdaterad 08.04.2022 14:46.
Ett barn som blir vaccinerat i armen.
Bildtext Helsingfors vaccinerade skolbarn under tolv i skolhälsans regi.
Bild: Mikaela Löv-Aldén / Yle

Medan till exempel Esbo vaccinerade också barn vid de allmänna vaccinationspunkterna valde Helsingfors att låta skolhälsovården sköta vaccinationerna. Så hoppades man nå en högre vaccinationstäckning.

Men för Juho Paavolas familj har Helsingfors lösning för coronavaccinering av barn lett till huvudbry.

Familjens två barn på sex och åtta år skulle bli vaccinerade i skolan och tiderna var bokade när familjen insjuknade i covid-19.

Enligt rekommendationerna ska det ha gått minst tre månader från en coronavirusinfektion innan ett barn kan få den första dosen vaccin. Men när det sen var dags att boka nya tider för vaccin började problemen.

- Vi tänkte att det skulle vara enkelt att bara boka nya tider. Men det gick inte mera.

Han ringde sedan till informationsnumret på Helsingfors stad. Då var svaret att det gick att boka tid via rådgivningen till sexåringen. Men för åttaåringen var det annorlunda.

- Svaret var att vi inte kan göra någonting. De sa att det just nu är omöjligt att få en vaccinationstid för en åttaåring, säger Paavola.

Barn i åldern sju till elva faller mellan stolarna

För tillfället så vaccineras barn i åldern fem till sex år via rådgivningen, och barn över tolv år kan bli vaccinerade vid de olika vaccinationspunkterna runt om i staden.

Barn i åldrarna sju till elva år har vaccinerats via skolhälsovården under början av året, men det projektet har nu avslutats.

Den enda information som finns på stadens webbsidor om vaccinationerna för den åldersgruppen säger att vaccinationerna i skolorna upphört och att mer information kommer senare.

Helsingfors: Avsikten var god

Från Helsingfors stad är Tuula Salmivaara-Pesonen, chef för skolhälsovården medveten om situationen.

– När vi beslöt om hur vi organiserar vaccinationen av barn var avsikten att nå en så hög vaccinationstäckning som möjligt, därför valde vi att göra det via skolhälsovården, säger Salmivaara-Pesonen.

Med facit på hand så flyttas nu vaccinationerna för alla barn under tolv år till några av de allmänna vaccinationspunkterna.

– Vår förhoppning är att kunna öppna tidsbokningen på nätet redan nästa vecka, vecka 15, och att själva vaccinationerna skulle kunna inledas den 26 april.

Men Salmivaara-Pesonen påminner att det är många bitar som ska på plats, också sådana som staden själv inte kan påverka. Ett exempel är bokningssystemet som administreras av Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Vaccinet har gjorts onödigt svårtillgängligt

Juha Paavola anser att det är motsägelsefullt av staden att göra det så svårt för en viss åldersgrupp att få vaccin.

- Det talas hela tiden om hur viktigt det är att vaccinera sig och hur vi måste nå ut till de grupper som motsätter sig att bli vaccinerade. Sen har vi familjer som vill att deras barn ska bli vaccinerade och då går det inte. Jag tycker att det är löjligt, säger han.

Just nu hoppas han att staden ska skärpa sig.

- Det behövs mindre byråkrati och att man fattar ett beslut om hur man ska göra. Punkt slut!

Helsingfors ber om ursäkt

Tuula Salmivaara-Pesonen vill framföra stadens ursäkt till de familjer som hamnat i kläm.

– I efterhand vet vi att det blev onödigt svårt för de som missade vaccinationerna i skolorna, och informationsgången har inte fungerat som den borde, säger hon.

– Vi hoppas att alla som vill vaccinera sig snart ska kunna göra det.

Diskussion om artikeln