Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Läsprojekt i Sundom skola kombinerar läsning med lyssning: “Ljudböcker kan komplettera riktigt bra”

Kvinna i mörkt uppsatt hår och grå tröja står inne i ett bibliotek.
Bildtext - Bibliotekarierna hjälper oss att hitta böcker som passar alla, säger klasslärare Sofia Stenback
Bild: Cecilia Sumell

Lågstadiet i Sundom satsar på läsning under hela april. Enligt klassläraren Sofia Stenback är läsning viktigt för att lyckas i arbetslivet. Det håller den unga författaren Wilma Möller med om, eftersom läsningen tidigt väckte hennes författardrömmar.

Att läsa böcker har blivit utkonkurrerat av andra aktiviteter, tror Sofia Stenback som är klasslärare i årskurs sex i Sundom skola. Därför är det i dag viktigt att främja barns läsning.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att läsa. Det finns forskning som visar att om man har en god läsförmåga har man ofta också en god skolframgång. Vi vill ju att alla elever lyckas så bra som möjligt i skolan eftersom det öppnar dörrar i arbetslivet.

Det årliga läsprojektet har en lång tradition i Sundom skola. Den första april var det dags igen.

– Då hissade vi bokflaggan och hade en gemensam samling på gården tillsammans med alla elever, det var startskottet för att läsa, läsa, läsa under en hel månad, säger Stenback.

Ljudböcker kan stärka ordförrådet eftersom man samtidigt hör de nya orden som annars kanske är svåra och tunga att läsa.

― Sofia Stenback, klasslärare

Ljudböcker ett bra alternativ

Varje årskurs läser olika genrer under läsmånaden. Allt från mysterieböcker till humor och poesi, fantasy och hjältar. Målet är att försöka hitta böcker som passar alla elever.

– För vissa är det kanske en större utmaning att hitta en bok som man tycker om, men jag tror att det handlar mycket om att ge nya böcker chansen, säger Stenback.

Utöver böckerna som finns tillgängliga i klasserna har eleverna även tillgång till ett digitalt bibliotek där de hittar både ljudböcker och digitala böcker. Stenback tror ändå att det är bättre för eleverna att läsa än att lyssna på böcker.

– Jag tror dock att ljudböcker kan komplettera riktigt bra. De kan stärka ordförrådet eftersom man samtidigt hör de nya orden som annars kanske är svåra och tunga att läsa.

Från läsintresse till att själv skriva

Läsning har alltid varit en stor del av Wilma Möllers liv. Idag skriver den 23-åriga författaren hästböcker för ungdomar. Hon tycker att det är viktigt att unga läser.

– Man får så mycket gratis genom att läsa mycket. Man utvecklar sin fantasi och sitt språk. Om man har ett bra språk klarar man ju sig bättre i skolan.

Kvinna i grå kofta och långt blont hår visar upp en bok som heter Allt att vinna.
Bildtext Wilma Möller upplevde att hon klarade sig bättre i skolan tack vare sitt bokintresse.
Bild: Cecilia Sumell

Under skoltiden läste Möller mycket. Som 15-åring skrev hon det första utkastet till vad som några år senare skulle bli hennes debutroman “Allt att vinna”.

– Manuset fick vila under gymnasietiden, men några år senare insåg jag att det faktiskt hade potential. Jag skrev om mycket och skickade sedan in manuset till ett förlag och de sa ja på första försöket.

Det föll sig naturligt för Möller att skriva för 12–15-åringar eftersom hon själv var i den åldern när bokmanuset växte fram. Hon försöker tilltala unga läsare genom att skriva om ämnen som är relevanta för den åldern.

– Kompisar är ju viktiga då och man upplever kanske den första förälskelsen. Man börjar bli äldre och har en viss frihet, men ändå inte.

Wilma Möllers böcker har inte getts ut som ljudböcker. Själv lyssnar hon mycket på ljudböcker. Hon tror ändå att fördelarna med att läsa böcker är fler.

– Jag tror inte att man lär sig lika mycket och får lika bra ordförråd när man lyssnar på ljudböcker, men man får ju ändå njuta av en berättelse.

Artikeln är skriven av Ida Lindgren-Snellman, Cecilia Skinnars och Cecilia Sumell, studerande vid medier och kommunikation vid Åbo Akademi i Vasa.