Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Studerande beskriver prishöjningen på livsmedel som oroväckande – Ekonomirådgivare: "Man måste ha stenkoll just nu"

Uppdaterad 10.04.2022 17:30.
En ung kvinna i brunt långt hår sitter framför en dator i ett universitet.
Bildtext Studerande Sara Lågland märker av prishöjningen i sin vardag. Nu har hon gjort ett matschema och sagt upp diverse prenumerationer för att underlätta sin ekonomiska situation.
Bild: Wilma Lassfolk

Klasslärarstuderande Sara Lågland har valt att strukturera om sin ekonomi och har bland annat gjort upp matscheman. Att ha en plan och att följa upp den är viktigt, säger ekonomirådgivare Matilda Hassel.

Det är inte bara priset på bränsle och el som stiger. Även livsmedelspriserna når nya höjder i Finland och tvingar många att tänka om när det kommer till ekonomin.

Sara Lågland studerar vid Åbo Akademi i Vasa och hon beskriver situationen som oroväckande.

– Vi vet inte hur mycket priserna kommer att höjas och dessutom har vi som studerande en begränsad inkomst, säger hon.

Kvinna med långt brunt hår och grön jacka står ute i stadsmiljö.
Bildtext Förutom att veckohandla har Sara Lågland också valt att säga upp sitt medlemskap på gymmet för att skära ner på onödiga utgifter.
Bild: Wilma Lassfolk

Livsmedelpriserna kan stiga med elva procent

I slutet på mars publicerade Pellervo ekonomiska forskningsinstitut (PTT) sin prognos där de uppskattar att livsmedelspriserna kan stiga med hela elva procent i år.

Sara Lågland och hennes sambo hade redan i oktober bestämt sig för att göra något åt sina utgifter i mataffären. Den största förändringen skedde när de började veckohandla.

– Tidigare småhandlade vi när hungern slog till och då köpte vi mycket färdigmat. Det var svårt att hålla koll på vad vi spenderade i mataffären varje månad och den totala summan blev ganska hög.

Bild på en datorskärm som visar tabeller i olika färger.
Bildtext I ett färgkoordinerat schema har Sara Lågland och hennes sambo gjort upp måltider för fyra veckor framåt, inklusive en handelslista för varje vecka.
Bild: Wilma Lassfolk

Förutom att införa veckohandling har Sara tillsammans med sambo gjort ett roterande matschema för fyra veckor. I schemat finns maträtter för varje veckodag uppskrivna tillsammans med vad som ska handlas inför veckan.

När det kommer till livsmedel med korta utgångsdatum har hon fått tänka om för att hålla varorna färska en hel vecka.

– Laktosfri mjölk är något som vi numera köper eftersom den håller längre. Och eftersom vi brukar köpa två brödpaket per vecka lägger vi alltid ett i frysen, säger hon.

Ekonomirådgivare: gör upp en plan

Att göra upp en plan kring sina utgifter och inkomster är något som Matilda Hassel, ekonomirådgivare och projektledare på Marthaförbundet, rekommenderar oberoende av hur prisnivån ser ut.

Kvinna i blont hår och grå soffa sitter i en soffa och ler mot kameran.
Bildtext Det är inte bara studerande som drabbas av prishöjningen som sker just nu, konstaterar Matilda Hassel.
Bild: Wilma Lassfolk

– Stenkoll behöver man ha just nu och därför behövs en plan. Förutom planen behöver man också följa upp den veckovis, säger hon.

Det är inte bara studerande som drabbas av prishöjningen, utan alla som har en lägre inkomst. Hit hör bland annat arbetslösa, familjer och pensionärer, menar Hassel. Hennes tips lämpar sig därför inte bara för studerande utan för alla som vill få bättre koll på sin personliga ekonomi.

Det inte roligt att välja bort begären, men det är tyvärr det vi måste göra.

― Matilda Hassel, ekonomirådgivare och projektledare på Marthaförbundet

Hassel tipsar om att ett enkelt sätt att få koll på sin ekonomi är att dela in utgifterna i behov och begär. Till behoven hör nödvändigheter som mat och ett hem medan café- och biobesök klassas som begär eftersom dessa är nöjen.

– Det är inte roligt att välja bort begären, men det är tyvärr det vi måste göra.

Förutom att ändra sina inköpsvanor i mataffären har Sara Lågland även valt att säga upp sitt medlemskap på gymmet för att i stället träna mera utomhus. Hon berättar även att hon sagt upp sin prenumeration på ljudböcker eftersom det var en stor utgift per månad.

– Till exempel har stadsbiblioteket i Vasa en egen ljudbokstjänst som jag upptäckte och nu använder mig av. Det går ofta att hitta andra alternativ.

Artikeln är skriven av Alexandra Stark och Wilma Lassfolk. Fotograf är Wilma Lassfolk. De studerar alla medier och kommunikation vid Åbo Akademi i Vasa.