Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Efter två coronasomrar återkommer brudparen till kyrkorna – i stort sett alla sommarlördagar fullbokade i Östnyland

Ett brudpar går med ryggen till kameran längs mittgången i en kyrka.
Bildtext Enbart i Borgå domkyrka vigs det 58 brudpar under sommaren 2022 - Sjutton av dem vigs på svenska.
Bild: Mostphotos

Det har visserligen hänt också tidigare att Borgå domkyrka har varit fullbokad med vigslar varje sommarlördag, men i år är det speciellt trångt.

Orsaken till att Domkyrkan är fullbokad som vigselkyrka, är förstås den, att det inte förekommit vigslar alls i Domkyrkan de två senaste somrarna - inte åtminstone sådana med stor publik.

Nu återkommer de brudpar som har varit tvungna att skjuta upp vigseln.

Vid Borgå kyrkliga samfällighet är det arbetsledare Tero Liljamo som lägger pusslet med vigslar och alla de andra förrättningarna och händelserna som ska gå av stapeln i Borgå domkyrka.

– Lördagen är en riktig vigseldag och åtminstone sommarlördagarnas alla tider är upptagna - eller kommer åtminstone att bli det. Det kan finnas någon enstaka vigseltid kvar, men de kommer ännu att bokas.

Arbetschef Tero Liljamo på sitt arbetsrum vid Borgå kyrkliga samfällighet
Bildtext Arbetschef Tero Liljamo vid Borgå kyrkliga samfällighet lägger pussel. På skärmen till vänster har han för en sommarlördag placerat in fem vigslar efter en konfirmation.
Bild: Stefan Härus / Yle

Tero Liljamo är ändå försiktig med att använda ordet rekordsommar.

– Också konfirmationerna återvänder nu efter coronastoppet till Domkyrkan, så allt påminner åtminstone om det normala.

Konfirmationsmässorna arrangeras under lördag morgnar och efter det pressar arbetsledare Liljamo in mellan fyra och fem vigslar. Mera än så ryms det inte.

– Konfirmationsmässorna börjar i juni och klockan 12 är det dags för den första vigseln. Det ryms fem vigslar i rad och vi räknar med cirka en timme per vigsel.

Betyder det här att turisterna är portade från Domkyrkan i stort sett hela lördagen?

– Nja, säg att vi har en vigsel klockan 14 och följande klockan 15. Oftast räcker de en dryg halvtimme. Det skulle innebära att vi kan släppa in turister under 15-20 minuter mellan vigslarna - om allt löper enligt tidtabellen, säger Liljamo.

Borgå domkyrka.
Bildtext Borgå domkyrka är en populär bröllopskyrka.
Bild: Yle/ Katarina Andersson

Brudpar och turister måste samsas

De som ännu vill hitta en bra tid för en vigsel i Borgå domkyrka sommaren 2022, är i de flesta fall förvisade till att försöka hitta en ledig tid under en vardag.

– Det förekommer nog vigslar under vardagar också, men då får hugade par konkurrera om tiderna med konserter och eventuella andra evenemang, säger Liljamo.

Tero Liljamo medger att en stor del av hans arbetstid under våren går åt till att sköta Domkyrkopusslet.

– Det är vigslar, konfirmationer, konserter, gudstjänster, dop och turister och alla ska ha sin beskärda del av kakan. Den knepigaste biten är turisterna.

Det här beror på att man sällan kan beräkna hur mycket det rör sig turister i Borgå under en viss dag.

– Vädret spelar en stor roll. Om det är en solig och vacker dag, räknar vi med att cirka 2 000 turister vill titta in i Domkyrkan, säger Liljamo.

Sibbo gamla kyrka
Bildtext Av de tre kyrkorna i Sibbo är Gamla kyrkan en populär vigselkyrka sommartid.
Bild: Yle/Stefan Härus

Mellan två och tre vigslar varje lördag i Sibbo

Borgå domkyrka är den kanske populäraste vigselkyrkan i Östnyland och anlitas väldigt mycket för sommarvigslar, men också Lovisa kyrka och Gamla kyrkan i Sibbo är populära vigselkyrkor.

Yle Östnyland ringer upp kyrkoherde Camilla Ekholm vid Sibbo svenska församling. Hon låter lite förvånad efter att ha kollat antalet bokningar i datorns kalender.

– Vigselboom skulle jag kanske inte tala om, men vi har nog vigslar i alla våra tre kyrkor och en del lördagar är bokade med upp till tre vigslar.

Ekholm konstaterar vidare att det är mera församlingsmedlemmar ur den finska församlingen i Sibbo som bokat vigslar.

– Faktiskt ser jag nu i kalendern att alla lördagar fram till hösten är bokade med 2 - 3 vigslar, säger Ekholm efter att ha kollat noggrannare.

Lovisa kyrka
Bildtext I Lovisa kyrka finns det ännu tider kvar för vigslar sommaren 2022.
Bild: Yle/Stefan Härus

Hål i bokningskalendern i Lovisa

I Lovisa verkar det däremot som om kalendern inte är speciellt full med vigselbokningar.

– Någon rusning är det nog inte. Vissa lördagar är populärare än andra, men det finns hål i kalendern ännu, säger församlingssekreterare Bettina Laaksonen i Agricola svenska församling.

Laaksonen konstaterar också att hon märkt att det bokats vigslar som var tänkta att äga rum redan under de två föregående somrarna.

– Vi hade visserligen en del vigslar för ett år sen när restriktionerna medgav ett begränsat antal personer i kyrkan, men nu är det en del som återkommer när restriktionerna medger ett större antal närvarande i kyrkan, säger Laaksonen.

Camilla Hindsberg vid Blomsterhuset i Borgå
Bildtext Camilla Hindsberg vid Blomsterhuset i Borgå visar upp hurudana brudbuketter som nu är populära. De ska vara "lite spretiga".
Bild: Stefan Härus / Yle

Extra personal för blomsterbinderi

Förutom att sommarens vigslar belastar personalen vid i synnerhet Borgå-församlingarna, kommer också till exempel blomsterhandlarna att ha bråda tider.

Vid Blomsterhuset i Borgå är Camilla Hindsberg beredd på en hel del blomsterbinderi i och med att det nu är fritt fram för vigslar efter två somrar med restriktioner.

– Jo, många har stuckit sig in hos oss för att fråga om brudbuketter och vi har också redan tagit emot en hel del beställningar.

Det här innebär att arbetet måste planeras noga.

– Det är möjligt att vi blir tvungna att anställa lite extra personal för att vi ska hinna få alla beställningar gjorda, säger Hindsberg.

Sen är det förstås inte enbart brudbuketten som beställs från blomsterhandeln.

– Också brudgummens blomma i rockuppslaget ska fixas och brudtärnornas små buketter. Ibland också de buketter som ska finnas i kyrkan eller pryda borden i festlokalen och till och med ska bilen som brudparet åker i ibland förses med blommor och band, säger Hindsberg.

Det låter som om det skulle bli en stressig sommar?

– Jo, hoppas det. Och så får man hoppas på fint väder och fina bröllop.

Oscar Lindell vid företaget Foto Lindell i Borgå
Bildtext Fotografen Oscar Lindell kan inte ligga på latsidan sommaren 2022. I bakgrunden ett bröllopspar han fotograferade på Pellinge för några år sedan.
Bild: Stefan Härus / Yle

Fotografen kavlar upp ärmarna

Också fotograferna förväntar sig ett lyft i sommar när det gäller bröllop och andra evenemang.

Vid företaget Studio Lindell i Borgå, tappade man cirka 80 procent av omsättningen under coronaåren.

– Det var krångliga år. 2020 avbokades många bröllop och flyttades ett år framåt. Förra året avbokades samma bröllop på nytt och därmed också fotograferingarna. Vi har haft mycket ledigt, säger fotografen Oscar Lindell.

I år ser det ändå ljusare år.

– Vi börjar närma oss de nivåer vi hade före coronan. Det här betyder att vi är uppbokade i stort sett varje veckoslut under sommaren.

Fotouppdragen kan handla om bilder under vigseln och de så kallade officiella bröllopsporträtten.

– Ibland får vi också beställningar på hela paketet, det vill säga vi fotograferar också under festen, säger Lindell.

Oscar Lindell hoppas på en livlig sommar efter två tuffa år med allt vad det har inneburit av permitteringar och reducerade uppdrag inom familjeföretaget.

– Livet vinner. Det är dags att kavla upp ärmarna.