Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Ukrainakriget och Tyskland – ett land vars politiker inte verkar våga fatta de rätta besluten

Från 2022
Uppdaterad 09.04.2022 22:31.
Johnny Sjöblom, kommentarsbild.
Bildtext Johnny Sjöblom kritiserar Tyskland och deras förbundskansler Olaf Scholz för deras agerande gällande kriget i Ukraina.

Rysslands krig i Ukraina har satt Tyskland på pottkanten. Landet har visserligen vaknat upp till att tjugo år av tysk Rysslandspolitik gått komplett fel, men samtidigt lyckas man ändå inte anpassa sig till det nya läget.

Som en inledning vill jag slå fast att det ytterst sällan har varit så svårt att i ord försöka sammanfatta det som händer inom tysk politik, som vad det har varit under veckorna efter Rysslands angrepp på Ukraina.

Redan inför krigsutbrottet kretsade mycket av diskussionen kring Tysklands utrikespolitiska svajighet och efter några dagar som gav löfte om mer klarhet befinner man sig igen i en situation där man kan tvivla på om den tyska utrikespolitiska kompassnålen verkligen visar rätt.

Kriget skrotade i ett slag hela det fundament som tysk Rysslandspolitik under de senaste 20 åren har byggt på

Där Tyskland redan tidigare kritiserades för en undergiven hållning gentemot Ryssland skapar man igen, helt på egen hand, en mycket oklar bild av var Tyskland i nuläget egentligen står.

Å ena sidan talar förbundskansler Olaf Scholz visserligen i klara ordalag om att man inte får låta Ryssland vinna kriget eller att Ukraina ska tvingas till en "diktatfred", men å andra sidan backas de här orden sällan konsekvent upp av direkt handling.

Varje gång det talas om till exempel utökade sanktioner mot Ryssland är Tyskland första land som nämns när det handlar om att skjuta ner eller urvattna.

Frank-Walter Steinmeier tiedotustilaisuudessa Vladimir Putinin kanssa.
Bildtext Tysklands president Frank-Walter Steinmeier och Rysslands president Vladimir Putin år 2017.
Bild: Yuri Kochetkov / EPA

Vid vändpunkten

I den pågående tyska diskussionen finns för tillfället så många lösa trådar att det är svårt att veta var man egentligen ska börja. Därför är det väl bäst att gå tillbaka till dagen för det ryska angreppet, 24.2.2022.

Det av Ryssland och Vladimir Putin startade kriget skrotade nämligen i ett slag hela det fundament som tysk Rysslandspolitik under de senaste 20 åren har stått på.

Grundtanken var att dialog och ömsesidig handel skulle stå för goda relationer och en positiv samhällsutveckling i Ryssland.

Vissa är redan nu helt på det klara med att Ryssland inte längre är en partner utan en direkt motståndare

Några dagar efter det ryska angreppet förklarade förbundskansler Olaf Scholz att den här politiken har kommit till vägs ände och att man nu står vid en (historisk) vändpunkt.

Bland tyskarna verkar det ändå inte finnas någon riktig klarhet kring vad den här vändningen betyder och hur snabbt den ska genomföras.

Vissa är redan nu helt på det klara med att Ryssland inte längre är en partner utan en direkt motståndare som angriper hela den europeiska säkerhetsordningen. Bland annat i de flesta medier är det här redan nu den rådande synen.

Andra verkar fortsättningsvis leva i någon sorts förhoppning om att man trots allt som har hänt fortfarande ska kunna återgå till något av ett tidigare "normaltillstånd".

Den här synen tycks vara förankrad bland många politiker och i synnerhet Scholz socialdemokrater, med partiets tidigare nära kontakter till Ryssland, verkar fortfarande inte riktigt ha tagit avstånd från de här tankarna.

Sen får man inte heller glömma bort den grupp som fortfarande verkar tycka att det bästa (för Tyskland) skulle vara om kriget helt enkelt blåstes av genom en ukrainsk kapitulation.

Många ur den här gruppen lär förhoppningsvis ha kommit ur villfarelsen efter att det blev klart vilka illgärningar ryska soldater har stått för i de en gång ockuperade delarna av Ukraina.

Ukrainas president talar per videolänk till den tyska förbundsdagen.
Bildtext I den pågående tyska diskussionen finns för tillfället så många lösa trådar att det är svårt att veta var man egentligen ska börja, skriver Johnny Sjöblom.
Bild: Clemens Bilan / EPA

Tydligt uttryckt stöd för Ukraina

På en punkt kan man säga att den tyska politiska ledningen hittills har varit glädjande tydlig, nämligen i de redan nämnda ordvalen.

Förbundskansler Scholz talar utan krumbukter om ryska krigsförbrytelser i Butja, om att Ryssland inte får vinna kriget eller att någon utomstående part får tvinga Ukraina till en fred som inte gagnar landet.

Scholz har i flera repriser poängterat att det är Ukraina som själv ska bestämma om, när och på vilka villkor man förhandlar med Ryssland.

Den här formuleringen kan kanske verka som rätt oväsentlig i sammanhanget, men samtidigt är den viktig med tanke på att den hänger ihop med den mest hätska kritiken som nu riktas mot Tyskland.

Då nya sanktioner ligger på bordet stretar Tyskland emot. Varje gång. På varje punkt

Många kritiker ser nämligen att Tyskland genom sitt nuvarande agerande fortsättningsvis behandlar landmassan mellan den östliga gränsfloden Oder och Ryssland som något av en formbar massa där stormakter ska få ha ett spelrum.

Att det var den tidigare förbundskanslern Angela Merkel som år 2008 satte stopp för Ukrainas och Georgiens strävan att gå med i försvarsalliansen Nato passar här väl in i kritikernas koncept.

Ett stort konkret steg som Tyskland nu ändå har tagit är att man har levererat vapen till Ukraina. Att leverera vapen till krigförande parter har hittills varit mer eller mindre tabubelagt inom tysk politik.

Finansiellt har Tyskland stött Ukraina med stora summor redan länge och gällande de ukrainska flyktingarna finns i Tyskland en mycket stor solidaritet.

Efter krigsutbrottet har Tyskland också meddelat om nya satsningar på det egna försvaret, samt en försnabbad utbyggnad av de förnyelsebara energiformerna för att göra sig oberoende av energiimport från Ryssland.

Problemet med de två sista åtgärderna är förstås att de inte är till någon direkt hjälp för Ukraina.

En Man i kostym överräcker en bukett med ljusröda rosor till en kvinna klädd i blått. I bakgrunden en guldfärgad vägg och en rysk flagga.
Bildtext Tysklands tidigare förbundskansler Angela Merkel satte stopp för Ukrainas och Georgiens strävan att gå med i försvarsalliansen Nato år 2008. Här på bild tillsammans med Rysslands president Vladimir Putin i augusti 2021.
Bild: Yevgeny Odinokov/TASS/All Over Press

Saboterade sanktioner

Att bilden av Tysklands agerande är så dålig som den är hänger i första hand ihop med de europeiska sanktionerna mot Ryssland.

Då nya sanktioner ligger på bordet stretar Tyskland emot. Varje gång. På varje punkt. Eller det är i alla fall intrycket man får.

Som ett ypperligt exempel gäller det senaste sanktionspaketet, som kom till stånd efter den ryska massakern på civila i Butja. EU kom här överens om att bland annat stoppa importen av stenkol.

Importen av stenkol har för Tysklands del en mycket marginell betydelse jämfört med till exempel gas och olja, men trots det lyckades man också här urvattna tidtabellen för stoppet.

Där den ursprungliga planen byggde på ett fullständigt stopp inom tre månader fick Tyskland tidtabellen förlängd med en månad.

Ukrainan sinikeltainen lippu, jonka taustalla EU-lippu. Taustalla mielenosoitusleiri Kiovassa 2014 ja kuva Julija Tymoshenkosta.
Bildtext Inom EU finns också länder som Ungern, Slovakien och Österrike som inte verkar intresserade av strängare sanktioner.
Bild: Marko Lönnqvist / Yle

Det förvånar väl därför knappast någon att man på det tyska ekonomiministeriet redan hade gjort uträkningen att man klarar sig utan rysk stenkol från och med hösten. För Tyskland kommer alltså stenkolsbojkotten i praktiken utan någon som helst ekonomisk tilläggskostnad.

Samtidigt ska man förstås också komma ihåg att det är mycket bekvämt att kritisera Tyskland för inbromsningar som man själv drar nytta av.

Det får naturligtvis inte på något sätt fungera som ett försvar av Tysklands halvhjärtade agerande, men inom EU finns också länder som Ungern, Slovakien och Österrike som på många punkter verkar ännu mindre intresserade av strängare sanktioner.

Jonej, vi levererar nog vapen

En annan punkt där Tyskland kritiseras är vapenleveranserna till Ukraina.

Från ukrainsk sida har det gång på gång betonats att man behöver tunga vapen från Tyskland. Blickarna har här främst riktats mot hundra pansarbandvagnar av typen Marder.

Trots att man redan länge har vetat om de ukrainska önskemålen och trots att tillverkaren Rheinmetall redan har gjort upp en plan för hur det tyska försvaret ska få ersättande bandvagnar, har ändå inga beslut fattats.

Under fredagen sipprade dessutom information ut som tyder på att leveransen knappast blir av. Enligt Tyskland behövs vagnarna för det egna försvaret.

Att vapenleveranserna också överskuggas av en diskussion kring i vilken grad leveranserna måste hemlighållas och att kansler Scholz i sammanhanget tyr sig till ett fullkomligt byråkratspråk gör inte saker och ting bättre.

I den tyska förbundsdagen talade Scholz i onsdags om att vapenleveranserna måste koordineras inom Nato och att Tyskland inte därför kan handla på eget initiativ.

Då andra länder, som till exempel Estland, samtidigt fortsätter att skicka av det lilla man har, ger Scholz uttalande igen en bild av att Tyskland inte är villigt att göra mer än det absolut nödvändiga och också det så långsamt som möjligt.

En soldat klädd i militärutrustning håller i Natos blåa flagga. I bakgrunden fler soldater.
Bildtext Tyskland talar om att vapenleveranserna till Ukraina måste koordineras inom Nato och att Tyskland inte därför kan handla på eget initiativ.
Bild: Olivier Hoslet / EPA

Verkar inte ha vaknat upp till det nya läget

Att Tyskland fortsättningsvis stretar emot på flera punkter hänger ändå inte ihop med att man skulle ställa sig på Rysslands eller Putins sida, även om vissa kritiker tycks vara övertygade om att man nu står och avvaktar för att inte helt bryta med Ryssland.

Jag sätter ändå min tro till att en delorsak till Tysklands agerande ligger i att vissa tyska politiker helt enkelt har mycket svårt att vakna upp till den verklighet som nu råder.

Det finns förstås de politiker som redan nu är mer vakna än andra, men förbundskansler Scholz måste tyvärr fortsättningsvis sättas i den senare kategorin.

Det må väl vara er politiska försiktighet som talar, men det ger en synnerligen dålig bild av den tyska regeringens utrikespolitik, herr förbundskansler.

Redan under Angela Merkels tid som förbundskansler kunde man otaliga gånger se hur starkt inflytande den tyska industrin har över beslutsfattandet

Tyskland har dessutom allt sedan återföreningen år 1990 varit en mycket motvillig utrikespolitisk aktör och det var väl också nu tämligen onödigt att nära några större förhoppningar om att det här skulle ändra över en natt. Att vända skutan tar helt enkelt sin tid.

Man får inte heller helt glömma bort den prestigeförlust Rysslands krig har förorsakat.

Med en viss arrogans har Tyskland i åratal åsidosatt alla varningar kring sitt umgänge med Ryssland och för politiker som till exempel presidenten Frank-Walter Steinmeier är det både bittert och pinsamt att erkänna att det tyska misslyckandet har varit så totalt.

Liittokansleri Olaf Scholz
Bildtext Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har inte riktigt vaknat upp till verkligheten som råder, skriver Johnny Sjöblom.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Industrin målar upp undergångsscenarier

Den andra delorsaken till Tysklands passivitet är endast och enbart ekonomisk.

Redan under Angela Merkels tid som förbundskansler kunde man otaliga gånger se hur starkt inflytande den tyska industrin har över beslutsfattandet. Det här blev helt klart varje gång EU ville införa nya utsläppsbegränsningar för bilar eller när Volkswagen hade manipulerat sina dieslar.

Nu verkar det som om arvet efter Merkel ligger tungt också över den nuvarande regeringen.

I industrins intresse ligger förstås att måla upp ett undergångsscenario kring vad som händer om till exempel den ryska gasen slutar strömma till Tyskland.

Det här har man ogenerat valt att göra och under de senaste veckorna har man bland annat kunnat läsa att till och med de tyska godishyllorna kommer att stå tomma om gasimporten stoppas.

Den tyska regeringens ryggmärgsreflex verkar dessutom alltid vara att genast totalvägra

Och det är den här påstådda undergången som regeringen nu tycks vilja förebygga. De ekonomer som hävdar att skadorna inte nödvändigtvis blir så stora tas i dagens läge inte i beaktande.

Flera ekonomer kritiserar också att man endast talar om akuta ekonomiska skador och inte om de mer förödande skador som uppstår om Ryssland nu inte stoppas. Ett Europa i permanent krigstillstånd är inte heller bra för tysk industri eller ekonomi.

Den tyska regeringens ryggmärgsreflex verkar dessutom alltid vara att genast totalvägra. Att det skulle finnas mindre långtgående och mindre skadliga alternativ till en fullständig energibojkott är något som man åtminstone utifrån sett inte överhuvudtaget verkar ta i beaktande.

Att man så ihärdigt vill skydda sin ekonomi kritiseras också med tanke på hur Tyskland behandlade de sydeuropeiska länderna i samband med finanskrisen.

Det finns en stor skenhelighet i att man då krävde hårda åtgärder av till exempel Grekland för de finanspolitiska misstag som landet hade gjort.

Nu när man i Tyskland själv har slarvat mer än lovligt inom det energi- och säkerhetspolitiska området är man däremot inte villig att dra de rätta slutsatserna.

Ukrainan presidentti puhuu videoyhteyden välityksellä Saksan parlamentille.
Bildtext Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj höll tal inför den tyska förbundsdagen i slutet av mars.
Bild: Clemens Bilan / EPA

Överdriven rädsla för befolkningens reaktioner

En tredje delorsak till Tysklands positionering är att det inom regeringen och regeringspartierna tycks finns en stor rädsla för tyskarnas möjliga reaktioner.

I det mesta regeringen gör verkar det nämligen finnas en dimension av att befolkningen inte ska få belastas alltför mycket trots att Europas säkerhetsordning är i gungning.

Man har därför varit snabb att sänka skatten på bensin och diesel, man delar ut stöd på grund av stigande energipriser och man vill inte ens diskutera om att införa hastighetsbegränsningar, som skulle innebära direkta besparingar av bränsle.

Frågan är när man öppet börjar utmana kanslern

Samtidigt verkar det ändå som om den här rädslan för att fatta impopulära beslut är överdriven.

Opinionsmätningar visar nämligen att nästan hälften av tyskarna anser att regeringen gör för lite i den nuvarande situationen. Det är bara en minoritet på omkring tio procent som tycker att regeringens åtgärder hittills har varit för hårda.

Mätningarna visar också att Olaf Scholz åtminstone inte hittills har uppfyllt de förväntningar som ställs på en förbundskansler i kristid.

Demonstranter håller upp en skylt till stöd för Ukraina.
Bildtext Opinionsmätningar visar att nästan hälften av tyskarna anser att regeringen gör för lite i den nuvarande situationen.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Även om Scholz tycks föredra att arbeta i det tysta, skulle det med säkerhet ha varit bättre om han under de senaste veckorna hade gjort sig mer synlig. Att till exempel inte kommentera president Volodymyr Zelenskyjs tal till förbundsdagen var en stor missbedömning.

Scholz osynlighet har därför fört fram andra ledare. Det är framför allt den gröna ekonomiministern Robert Habeck och den gröna utrikesministern Annalena Baerbock som har burit upp den tyska regeringspolitiken under de gånga veckorna.

Det är mycket som tyder på att den överdrivet försiktiga linje som Tyskland är inne på i hög grad hänger på just förbundskansler Olaf Scholz och hans socialdemokrater.

I synnerhet De Gröna verkar vara betydligt mer beredda att fatta modigare beslut. Frågan är när man öppet börjar utmana kanslern.

Ursula von der Leyen till vänster och Joe Biden till höger. I förgrunden flaggor.

EU och USA fördjupar sitt samarbete – ökad satsning på amerikansk naturgas

En ny gemensam plan ska också minska behovet av gas.

Pressa på utifrån

Opinionerna inom den tyska befolkningen kommer sannolikt att i något skede få regeringen att fatta mer modiga beslut än vad man gör i dag.

Samtidigt är det också viktigt att övriga Europa fortsätter att skuffa Tyskland i rätt riktning. Som en smått frustrerad finländare hoppas jag förstås att också den här kommentaren ska tjäna detta syfte.

Det är nämligen svårt att se hur länge tyska politiker kan vara immuna mot den kritik som redan nu cirkulerar.

Att Tyskland har gjort kriget möjligt och att landet fortsättningsvis är den svagaste länken i västvärlden är knappast något man alltför länge vill höra.

Guy Verhofstadt.
Bildtext Belgiska Guy Verhofstadt kritiserade Tyskland i Europaparlamentet tidigare i veckan.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det historiska ansvar som Tyskland alltid själv betonar att man har är nu den ömma punkt som det gäller att banka på för att trappa upp stödet till Ukraina. Så gjorde bland andra belgaren Guy Verhofstadt i Europarlamentet under den gångna veckan.

Och att Tyskland fortfarande agerar osäkert i säkerhetspolitiska frågor är något som man också i Finland bör ta i beaktande.

Inom försvarsalliansen Nato spelar det militärt svaga Tysklands roende och hopande en betydligt mindre roll, än vad det gör inom den Europeiska unionen.

All vår rapportering kring det som på ett eller annat sätt tangerar Nato hittar du här.

Diskussion om artikeln