Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Det är klart att en regionteater kan bjuda på högklassig opera" – storsatsning på operaklassiker på Åbo Svenska Teater

Från 2022
Uppdaterad 12.04.2022 10:59.
Ooppera Cavalleria rusticanaa harjoitellaan Åbo svesnka teaterin lavalla.
Bildtext Cavalleria Rusticana och Pajazzo har premiär den 13 april på Åbo Svenska Teater.
Bild: @Pette Rissanen Photography

Premiären för Åbo Svenska Teaters och Åbo filharmoniska orkesters senaste operasatsning Cavalleria Rusticana och Pajazzo närmar sig med stormsteg.

För världskända tenoren Aldo di Toro från Australien är det här den första produktionen i Finland.

– Det är en fantastisk energi här, teatern är vacker och akustiken är fin. Vi alla jobbar bra tillsammans. Vi skrattar under de roliga partierna och gråter under de mera sorgliga partierna, säger di Toro.

Han hyllar alla olika delar av produktionen och hoppas att publiken i Åbo uppskattar det hårda arbetet som ligger bakom satsningen. Efter tjugo år i branschen är han fortfarande alltid lika imponerad av den professionella attityden bland alla som jobbar med opera.

Sångare på scenen.
Bildtext Tenoren Aldo di Toro hoppas att publiken i Åbo uppskattar det hårda arbetet som ligger bakom satsningen.
Bild: @Pette Rissanen Photography

– Det är både rörande och underhållande att vara med om produktioner som den här, konstaterar di Toro.

Cavalleria Rusticana och Pajazzo är två separata operaverk från slutet av 1800-talets Italien men de sätts ofta ihop och framförs som ett par.

I den versionen som kan ses på Åbo Svenska Teater går handlingarna också delvis in i varandra, avslöjar Di Toro. För honom är det sjätte gången han är med i operaparet men alltid finns det något nytt i de olika versionerna.

– Jag har tur som får sjunga en av operavärldens mest kända arior ”Vesti la giubba” och varje gång man får göra det tillsammans med en orkester så ger det en kick.

Lite fjärilar i magen är bra

Efter 20 år i branschen men otaliga framträdanden på olika håll i världen är det fortfarande en viss nervositet som infinner sig inför premiären.

– Man får lite fjärilar i magen men utan dem så skulle man inte uppnå den där speciella zonen som gör att ens framträdanden får luft under vingarna, säger di Toro.

Han tillägger också att nervositeten minskar ju mera man har hunnit öva inför föreställningarna.

Två personer på en teaterscen.
Bildtext Operasångarna Sam Furness från Wales och Essi Luttinen från Pargas på scenen.
Bild: @Pette Rissanen Photography

Efter att ha uppträtt på flera av världens finaste teaterscener kan di Toro konstatera att teaterhuset i Åbo får klart godkänt.

– Akustiken, närheten till publiken och fungerande utrymmen för orkester, scenografi och sångare gör teaterhuset till en mycket bra plats att framträda på.

Det som di Toro nu hoppas på är att operasatsningen ger operalivet i Åbo ett lyft och att publiken hittar till opera igen.

– Det är klart att en regionteater kan bjuda på högklassig opera, konstaterar han.

Stämningen på topp

Sångerna går på italienska men bakom scenen talas det en blandning av svenska, finska och engelska. Flera av artisterna är utländska.

En av dem är sopranen Sabina Bisholt från Sverige. Hon säger att stämningen bland de medverkande är på topp nu inför premiären.

– Senast häromdagen bröt alla ut i skratt och det händer alltid något tokigt på scenen.

Tre personer i en bil på en teaterscen
Bildtext Operasångarna Aldo Di Toro från Australien, Sabina Bisholt från Sverige och Sam Furness från Wales uppträder på ÅST.
Bild: @Pette Rissanen Photography

Och just det att stämningen är god är viktigt för att slutresultatet ska bli bra, konstaterar Bisholt.

– Det är jätteviktigt för att det ska bli en fin föreställning och för att man ska känna sig trygg så att man kan agera på scenen och sjunga bra.

En extra krydda med operasatsningen är just att språken blandas friskt bakom scenen.

– Det är roligt! Ibland blir man förvirrad och alla blir förvirrade över vilket språk man ska använda, skrattar Bisholt.

Känns extra bra att stå på scenen igen

De medverkande har flera gånger blivit påminda om Åbo Svenska Teaters ställning som Finlands äldsta teaterhus. Bisholt anser att huset är perfekt för opera.

– Det som är häftigt med en lite mindre teater är att man översköljs av röster på ett annat sätt. Formatet med två kortare operor gör att det känns lite mera som ett kammarspel.

Pandemitiden har drabbat kulturbranschen hårt. Framflyttade och inställda produktioner har varit vardag under de senaste två åren och därför känns det extra bra att stå på scenen igen, säger både Bisholt och di Toro.

– Första repdagen hade alla så mycket energi att det bubblade nästan över. Alla vill köra igång nu ordentligt och känna att allt är som vanligt.

Cavalleria Rusticana och Pajazzo har premiär den 13 april på Åbo Svenska Teater.

Operasångaren Sabina Bisholt deltar i operan på Åbo Svenska Teater

6:14

Tenoren Aldo di Toro spelar första gången i Finland - på ÅST:s scen

3:19

Diskussion om artikeln