Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fenomenal debut av VPS-nyförvärvet Tete Yengi – liganykomlingen bjöd på målkalas och vann bortamatch på hemmaplan

Programmet är inte längre tillgängligt

Ska Tete Yengi bli fotbollssäsongens stora överraskning? Anfallaren gjorde en fantastisk första match i ligan då VPS körde över FC Lahti.

Liganykomlingen VPS förväntas hålla till i botten av tabellen, men kanske har klubben hittat en guldklimp som kan göra att det blir en rolig säsong i Vasa.

Tete Yengi anlände nyligen till Vasa på lån från Ipswich och den gänglige australiensaren visade direkt vad han kan. Yengi gjorde två mål då VPS höll lekstuga mot FC Lahti.

I slutet av första halvlek placerade han in 3–0 och då en dryg kvart återstod att spela fastställde han slutresultatet till 5–0. Två mål i debuten båda gott för VPS och lagets fans.

– Vi kom bra in i matchen och etablerade press direkt. Första målet var viktigt och sedan kunde vi fortsätta spela som vi ville, säger Sebastian Strandvall till Ruutu.

VPS bortalag på hemmaplan

Kvällens match skulle egentligen ha spelats i Lahtis men där var planen inte i skick och reservarenan i Valkeakoski inte tillgänglig.

Därför flyttades matchen till Vasa där VPS fick spela på sin hemmaplan fast man officiellt var bortalag. Vasalaget utnyttjade också de annorlunda förutsättningarna till max.

VPS gav inte FC Lahti en susning till chans i matchen. Efter 45 minuter var matchen avgjord då VPS ledde med 3–0.

Måltjuven Kalle Multanen gav VPS ledningen efter en hörna i den 28:e minuten, och några minuter senare var Sebastian Strandvall iskall från elva meter då han placerade in sitt första mål för säsongen på straff.

Sebastian Strandvall och Kalle Multanen jublar.
Bildtext Strandvall och Multanen nätade mot FC Lahti.
Bild: Juha Tamminen / All Over Press

Utvisning för Lahti och Yengi på hugget

Vid straffsituationen fick FC Lahti också Juho Pirttijoki utvisad och med tio man kunde laget inte bjuda upp till kamp.

– Efter det målet gällde det bara att hålla nivån och inte ge FC Lahti någon chans att komma tillbaka. Det lyckades vi bra med, säger Strandvall.

Tete Yengi presenterade på allvar i slutet av första halvlek. Han var stark i straffområdet då han tog ner bollen på bröstet och placerade in lagets tredje mål.

VPS fortsatte att trumma på efter paus, och Yengi kunde ha gjort både ett och två mål till i början av den andra halvleken. I stället var det Steven Morrissey som rullade in 4–0 då 20 minuter återstod att spela.

Det andra målet skulle dock komma för Yengi. Två minuter senare frispelades han och satte in 5–0. På stopptid var också ett hattrick väldigt nära för Yengi men hans skott gick utanför.

– Man får inga lätta poäng i den här ligan och vi värderar de här högt, säger Strandvall.

I fredagens andra match vann HJK på bortaplan med 1–0 mot SJK. Anthony Olusanya gjorde matchens enda mål i den 83:e minuten.

Resultat:

FC Lahti–VPS 0–5 (0–3)
28´ 0–1 Kalle Multanen
34´ 0–2 Sebastian Strandvall
45´ 0–3 Tete Yengi
71´ 0–4 Steven Morrissey
73´ 0–5 Tete Yengi

SJK–HJK 0–1 (0–0)
83´ 0–1 Anthony Olusanya

Bildkälla: Ruutu