Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Will Smith portas från Oscarsgalan i tio år

Will Smith håller handen för ögonen på Oscarsgalan.
Bildtext Will Smith var ångerfull när han mottog sin Oscar för bästa manliga huvudroll.
Bild: Lehtikuva

Den amerikanska filmakademin bannlyste på fredagen Will Smith från Oscarsgalan och andra akademievenemang för tio år framåt på grund av hans beteende vid galan i år.

Skådespelaren Will Smith skapade rubriker när han gav sin kollega Chris Rock en örfil i direktsändning vid årets Oscarsgala i slutet av mars. På fredagen meddelade filmakademin att Smith i tio års tid är portförbjuden från såväl Oscarsgalan som andra evenemang filmakademin ordnar.

"Det var meningen att den 94:e Oscarsgalan skulle fira de många individer i vår gemenskap som har gjort ett fantastiskt arbete under det gångna året, men det överskuggades av det oacceptabla och skadliga beteende som vi fick se av Smith", konstaterade filmakademin i ett meddelande.

Will Smith meddelade i sin tur att han accepterar och respekterar akademins beslut.

Han avgick självmant från akademin förra veckan och konstaterade då att hans beteende var "chockerande, plågsamt och oförlåtligt".

Efter örfilen på Oscarscenen mottog Will Smith sin första Oscar, för bästa manliga huvudroll i filmen King Richard. Det är oklart om fredagens bannlysning innebär att Smith inte heller kan väljas till Oscarkandidat för eventuella framtida rollprestationer.

Källa: AP