Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centerns fullmäktige ger partiledningen grönt ljus att godkänna en Nato-ansökan

Från 2022
Uppdaterad 09.04.2022 22:27.
Annika Saarikko håller tal på Centern partifullmäktige. I bakgrunden Centerns logotyp.
Bildtext Ordförande Annika Saarikko under sitt öppningstal vid partifullmäktige. Centerns partifullmäktige sammanträder i Vasa under lördag och söndag.
Bild: Timo Aalto / Lehtikuva

Centerns partifullmäktige samlas på lördag och söndag, och säkerhetspolitiken står högt på dagordningen. På lördag eftermiddag gav fullmäktige partiledningen fullmakt att godkänna en Nato-ansökan.

På lördag eftermiddag kom beskedet: Centerpartiets säkerhetspolitik vände och partiet är nu för ett Nato-medlemskap. Partiet uppger sig vara berett att godkänna en ansökan, om statsledningen vill ansluta sig till alliansen.

Partiordförande Annika Saarikko höll ett tal på förmiddagen och stakade då ut förslaget hon lade fram för fullmäktige:

– Centern stöder statsledningens verksamhet i en förändrad säkerhetsmiljö. Partifullmäktige ger partistyrelsen och Centerns representanter i regeringen befogenheter att fatta alla för Finlands säkerhet nödvändiga beslut, inklusive ansökan om ett Natomedlemskap.

Efter en lång debatt antog fullmäktige förslaget på eftermiddagen. Några motförslag kom det inte, och fullmäktige stödde enhälligt Saarikkos förslag.

Ordförande gav sitt stöd, om partiet så önskade

I sitt tal på förmiddagen meddelade ordförande Annika Saarikko att hon är beredd att stöda ett finländskt Natomedlemskap, men endast om partiet så önskar.

– Om statsledningen anser att steget och tiden är rätt, så är jag som Centerns ordförande, med ert stöd, beredd att sätta kursen mot ett finländskt medlemskap i försvarsalliansen Nato.

Saarikko betonade ändå att ett beslut för ett Natomedlemskap måste stärka Finlands och finländarnas säkerhet samt landets internationella ställning.

Fortsatt tät nordisk dialog

I sitt tal växlade partiordföranden och finansminister Saarikko till svenska för att uppmärksamma partnerskapet med Sverige i fråga om en eventuell ansökan om medlemskap.

– Jag vet att våra vänner i Sverige har en liknande debatt om säkerheten. Naturligtvis ska båda länder fatta sina beslut från sina egna utgångspunkter. Men jag vågar uttrycka min förhoppning: I samma takt med Sverige, så långt som möjligt.

För att upprätthålla säkerhetsdialogen sa Saarikko att hon har bjudit in ordförandena för de andra nordiska centerpartierna till Finland i april.

All vår rapportering kring det som på ett eller annat sätt tangerar Nato hittar du här.

Artikeln uppdaterad klockan 14:00 med fullmäktiges beslut.