Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tullen: Ryska Eremitagets konstleverans fick fortsätta till Ryssland – Utrikesministeriet gav dispens från sanktionerna

En lastbil med ryska konstföremål kör mot gränsövergången i Vaalimaa.
Bildtext Konstleveransen tilläts fortsätta över gränsen i Vaalimaa på lördagseftermiddagen.
Bild: Handout / Tulli

Finska tullen satte stopp för en konstleverans då Eremitaget i S:t Petersburg försökte hämta hem utlånade föremål. Efter diplomatiska samtal fick konsten specialtillstånd att fortsätta färden.

Förra veckoslutet stoppade Tullen tre lastbilar fyllda med konstföremål, som hade lånats ut till Italien och Japan från Eremitaget i S:t Petersburg.

På lördagseftermiddagen fick frakten tillstånd att fortsätta färden, skriver Tullen i ett pressmeddelande. Leveransen fortsatte efter att Utrikesministeriet hade beviljat specialtillstånd om undantag från sanktionerna.

Stora Trälådor som beslagtagits av Tullen.
Bild: Handout / Tulli

Leveransen stoppades som en del av EU:s sanktioner. Tullen håller på med en förundersökning om eventuella brott mot sanktionerna, men konstaterade att konsten inte behövs för undersökningen.

"Vårt uppdrag är att övervaka all godstrafik över gränsen och sanktioner som gäller den. Den rådande lagstiftningen ligger alltid som grund för vår verksamhet, i det här fallet de gemensamma sanktionerna som man kommit överens om på EU-nivå, förändringarna som trädde i kraft under natten och specialtillståndet som beviljades av Utrikesministeriet", säger Sami Rakshit, chef för övervakningsavdelningen, i ett pressmeddelande.

Incidenten ledde bland till att Ryssland kallade in Finlands ambassadör för samtal och krävde att konsten återlämnas till Ryssland.

Enligt Tullen har man handskats varsamt med konstföremålen i samråd med experter inom museibranschen.