Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Min önskan uppfylldes" – möt Macrons lärare som så gärna ville se en elev som president

Macrons skoltida lärare Arnaud de Bretagne
Bildtext Macrons tidigare lärare Arnaud de Bretagne framför ett klassfoto med den berömda eleven.
Bild: Jeroen Mortier / Yle

Om Emmanuel Macron lyckas säkra ett nytt mandat är han den första franska presidenten på tjugo år som blir omvald. I hans gamla skola lever många goda minnen kvar av den förra eleven.

AMIENS/LILLE Arnaud de Bretagne sitter framför en dator i skolans bibliotek och tittar på ett gammalt klassfoto med en ung Macron i yviga lockar omgiven av sina klasskamrater.

– Jag minns att jag ofta sa till dem att jag vill att en av er blir president. Och min önskan uppfylldes, säger han med tydlig belåtenhet.

De Bretagne undervisade tidigare här i både historia och geografi. Han är nu pensionerad, och visar runt i den jättelika byggnaden vid Boulevard St Quentin i Amiens.

Den jesuitledda skolan La Providence är grundad 1850 och ger utbildning på högstadie- och gymnasienivå, men har också högskole- och yrkesinriktad undervisning inom flera sektorer. Här finns i dag tvåtusen elever, och en del av dem bor på skolans internat i de övre våningarna.

Diskussionstekniken känns igen

Men det finns ingenting i skolan som vittnar om stadens kändaste son. Inga porträtt eller fotografier hänger på väggarna och man hittar inte heller samlingar av minnessaker. Rektor Benoît Bernard tar ändå fram en årsbok med flera sidor med bilder av Macron från skoltiden, och senare tillsammans med sin fru Brigitte.

Collage med bilder av Macron i olika åldrar
Bildtext Ett collage med Macron i olika åldrar i en av skolans årsböcker.
Bild: Jeroen Mortier / Yle

Enligt rektorn är eleverna nog inspirerade av att ha en så framgångsrik alumn. Det finns fortfarande diskussionsklubbar i skolan, och han säger sig känna igen hos presidenten en del av det som man lär ut i La Providence.

– Han lyssnar och försöker först efter det övertyga dig. Att lära sig diskutera, att vilja diskutera och att ha en kritisk inställning. Det tycker jag vi kan återfinna hos Emmanuel Macron, säger Benoît Bernard

Elever i en korridor i skolan La Providence i Amiens
Bildtext La Providence har i dag tvåtusen elever.
Bild: Mette Nordström / Yle

Kärlekshistorien som blev världskänd

Det är också här som Macron träffar sitt livs kärlek, franskläraren Brigitte, i skolans teatergrupp.

Relationen mellan den unga eleven och hans lärare var på den tiden något av en skandal, inte minst på grund av den stora åldersskillnaden mellan de två.

Arnaud de Bretagne säger att eftersom det är helt acceptabelt att äldre män gifter sig med yngre kvinnor så borde det inte vara några problem ifall äldre kvinnor gifter sig med yngre män.

Han var själv Brigitte Macrons kollega, och har bara lovord om henne, men tillägger också att det inte var någon lätt tid alls för paret i början av deras relation.

Klassfoto med Emmanuel Macron i skolan La Providence
Bildtext Klassfoto från skolåret 1993-1994 med Emmanuel Macron i mitten ( femte fr.v.) Skärmbild.
Bild: Jeroen Mortier Yle

Eleven Macron beskriver de Bretagne som väldigt solidarisk.

– Det fanns en teaterpjäs med för få roller, så han skrev om den så att de andra kamraterna också skulle kunna delta i pjäsen. Han var väldigt stöttande, säger de Bretagne.

Dalande popularitet efter fem år på presidentposten

President Macron fick ett tillfälligt uppsving i väljarstödet efter den ryska invasionen av Ukraina, men är nu tillbaka igen på samma nivå som före kriget, konstaterar biträdande professor Tristan Haute vid universitetet i Lille.

Macron verkar vara impopulär, men inte mera än tidigare presidenter

― Tristan Haute, statsvetare

– Det är ingen bra nivå för en sittande president, men det är inte heller väldigt dåligt. Macron verkar vara impopulär, men inte mera än tidigare presidenter. Han är fortfarande populärare än till exempel Nicolas Sarkozy vid slutet av sin ämbetsperiod, eller François Hollande eller Jacques Chirac, säger Haute.

Biträdande professorn Tristan Haute från universitetet i Lille
Bildtext Statsvetaren Tristan Haute säger att arbetarklassens låga valdeltagande är avgörande för Macrons utmanare.
Bild: Joeroen Mortier / Yle

Enligt den opinionsundersökning som Ipsos-Sopra Steria har utfört för tidningen Le Monde inför den första valomgången har Emmanuel Macron 26,5 procents väljarstöd, mot 22,5 procent för Marine Le Pen och 17,5 procent för Jean-Luc Mélenchon.

För utmanare som ytterhögerns Le Pen eller Mélenchon från den yttersta vänsterkanten gäller det att mobilisera arbetarklassen. Och vägen ända fram till Élyséeplatsen kan för deras del brytas av soffliggarna.

- Arbetarklassen har ett lågt valdeltagande, så det är svårt för dessa kandidater att få stöd. Även om presidentval i Frankrike mobiliserar folket mest av alla val, påpekar Haute.

Macrons skollärare Arnaud de Bretagne
Bildtext Arnaud de Bretagne hoppas att Macron blir återvald.
Bild: Jeroen Mortier / Yle

Tillbaka i skolan La Providence finns det inga tvivel om hur pensionerade läraren Arnaud de Bretagne tänker om Macrons framtid.

- Jag har följt hans kampanj och hoppas han blir återvald. För Frankrikes skull och för den franska demokratins skull. Det är skrämmande med extremister, säger han.