Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland tog två VM-medaljer i synkroniserad konståkning – brons till Rockettes trots att två åkare föll: "Vi tappade guldet"

Uppdaterad 10.04.2022 09:49.
Misstag i Rockettes grusade gulddrömmen - Spela upp på Arenan

Natten till söndag delades VM-medaljer ut i synkroniserad konståkning. Det blev två blåvita medaljer, Marigold IceUnity tog silver och Helsinki Rockettes brons.

Efter en paus på tre år ordnades igen synkro-VM. År 2020 och 2021 ställdes tävlingarna in på grund av coronapandemin.

I kanadensiska Hamilton, nära Toronto, gick det precis som i VM i Helsingfors 2019 för de finländska lagen. Marigold IceUnitey slutade tvåa och Helsinki Rockettes trea.

Marigold IceUnitys friprogram - Spela upp på Arenan

Les Supremes från Kanada vann klart och hade nästan sju poäng till godo på tvåan Marigold. Silverlagets kapten Tessa Tamminen var belåten.

– Säsongen har inte varit den lättaste. Vi fick till en rejäl laddning till friprogrammet. Stämningen som vi lyckades skapa i hallen blev till en resurs för oss, säger Tamminen till Yle Urheilu.

Även tränaren var nöjd.

– Åkarna var lugna men ändå kämpaglada. Det var härligt att se. Det var känslosamt att se hur de njöt på isen och fick till en lyckad insats, säger Anu Oksanen.

"Vi tappade VM-guldet"

Efter kortprogrammet ledde Helsinki Rockettes men laget fick inte till det i friprogrammet då två åkare oturligt föll.

– Det fanns en hel del bra i åkningen, men även ett stort misstag som blev riktigt kostsamt. Jag är oerhört stolt över det här laget även om resultatet är en besvikelse, säger tränaren Kaisa Arrateig enligt konståkningsförbundet.

– Vi tappade VM-guldet, men lyckligtvis blev det ett brons.

För tre år sedan i Helsingfors vann ryska Paradise som lyste med sin frånvaro i Kanada.

– Det känns såklart tråkigt för deras skull, säger Rockettes kapten Nona Vihma till Yle.

– Jag kan inte ens föreställa mig hur det skulle kännas om vi blev uteslutna. Men världsläget är som det är och jag har förståelse för det.

Resultat:

1. Les Supremes CAN 236,31
2. Marigold IceUnity FIN 228,72
3. Helsinki Rockettes FIN 226,20
4. Nexxice CAN 224,38
5. Haydenettes USA 212,99