Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ferrari den stora vinnaren då budgettaket begränsar toppstallens utvecklingsarbete – F1-experten: "Fraktkostnaderna har ökat markant"

Från 2022
Lewis Hamiltons bil skuffas in i depån.
Bildtext Lewis Hamilton och Mercedes har en hel del att fundera på.
Bild: Action Press/Shutterstock/All Over Press

Anrika Ferrari har kopplat grepp om VM-serien i formel 1. Mercedes förväntas ta upp kampen om herraväldet, men budgetbegränsningarna hämmar toppstallens möjligheter att utveckla sina bilar, säger Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens.

Maktbalansen i formel 1 har rubbats. De senaste årens två toppstall, Mercedes och Red Bull, ligger på efterkälken jämfört med Ferrari.

Red Bull har problem med tillförlitligheten vilket varit en av stallets styrkor tidigare, medan Mercedes konstruerat en bil som inte är lika snabb som Ferraris dito.

– Mercedes har en otrolig kapacitet, men något har gått snett. Stallchefen Toto Wolff har sagt att man har tolkat vintertesternas resultat fel, säger af Petersens.

Det stora problemet hos Mercedes är att bottenplattan inte fungerar som den ska.

– Det ska uppstå en effekt som suger fast bilen i marken. Men då Mercedes-bilen har den bästa sugeffekten så studsar den jättemycket. Det betyder att man måste höja på bilen vilket leder till att man tappar i snabbhet.

Gäller att hushålla med pengarna

Formel 1-teamens budgettak krympte till 140 miljoner inför den här säsongen. Det innebär att toppstallen måste lära sig att hushålla med sina pengar på ett annat sätt än tidigare.

Att priset på bränsle har skjutit i höjden gör det hela ännu knepigare.

– Fraktkostnaderna har ökat oerhört mycket de senaste veckorna. Frakten till och från Australien var tre gånger dyrare än vad stallen hade budgeterat för.

Det betyder att team som Mercedes hamnat i ett ovant läge.

– Det finns mindre pengar till att utveckla bilen. En teamchef sade redan att han överväger att skicka färre delar till loppen. I värsta fall måste han avskeda personal.

De oväntade extrakostnaderna för frakt har lett till att det har förts diskussioner om att höja budgettaket, men ett par team har satt stopp för de planerna.

– Besluten måste fattas enhälligt, säger af Petersens.

Är Ferrari tillbaka på allvar? Svar: Ja!

I Ferrari-lägret har man tillsvidare tonat ner förväntningarna. Trots den mycket lyckade starten på säsongen.

Fredrik af Petersens är säker på att det klassiska italienska stallet är tillbaka på allvar.

– Utan tvekan. Charles Leclerc har vunnit två av säsongens tre lopp och varit tvåa en gång.

– Är det en överraskning? Ja och nej. Jag tror Ferrari har lärt sig otroligt mycket av de misstag man gjort de senaste åren. Internt är man kanske inte överraskade, men konkurrenterna Red Bull och framför allt Mercedes är däremot chockerade.

Är Charles Leclerc nu favorit till VM-titeln?

– Det får man nog säga. Men det är 20 lopp kvar och mycket kan hända. Vi har sett tidigare att förare som varit överlägsna har förlorat i slutändan. Det är för tidigt att utse en enda storfavorit men Charles Leclerc är utan tvekan en av favoriterna.

Charles Leclerc sprutar champagne.
Bildtext Charles Leclerc njöt av stunden på prispallen i Melbourne.
Bild: Lehtikuva

Bottas njuter i sin nya roll

Valtteri Bottas har inlett säsongen stabilt. I Melbourne plockade han poäng igen då han korsade mållinjen som åtta.

Fredrik af Petersens är övertygad om att Bottas njuter av att vara obestridlig etta i Alfa Romeo efter att ha stått i skuggan av Lewis Hamilton i många år.

– Han har en uppbackning som han inte har haft tidigare. I Alfa Romeo säger man att hans positiva inställning har höjt hela teamets arbetsmoral. Jag skulle inte vara förvånad om han tar poäng i nästan varje lopp.

Valtteri Bottas kämpar om placeringar i Australiens GP.
Bildtext Valtteri Bottas kan vara "Best of the rest" i år.
Bild: xpbimages.com

Alfa Romeo har utvecklats rejält sedan förra säsongen. Stallet har lyckats höja sin budget från 90 miljoner dollar till 140 miljoner. Inte minst tack vare andre föraren, kinesen Guanyu Zhou, som har en privat sponsor som enligt uppgift betalar 30 miljoner.

– Ingen förväntar sig att Bottas ska köra om pallplaceringarna men Alfa Romeo är såpass bra nu att han kan vara den bästa föraren bakom toppstallen.

Publikfest i Melbourne

Formel 1-helgen i Melbourne lockade över 400 000 betalande åskådare. Intresset för formel 1 har växt så det knakat de senaste åren.

Också i USA som tidigare har varit en svår marknad.

– Netflix-serien Drive to Survive har gett formel 1 en hel massa nya unga fans. Det är en orsak, säger af Petersens.

Publikfest i Albert Park under F1-loppet i Melbourne.
Bildtext Läktarna i Albert Park var proppfulla under F1-veckoslutet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Han upplever också att de förändringarna som man gjort i regelverket har varit lyckade.

– Gamla F1-fans som tröttnade då Lewis Hamilton vann varje lopp har hittat tillbaka. Visserligen är det fortfarande bara ett par förare som kämpar om segern, men i mittskiktet är det otroligt spännande. Det är omkörningar och det körs på gränsen. Det är betydligt mer spännande än tidigare.

Diskussion om artikeln