Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Sanna Marin: "Ingen ger samma säkerhetsgarantier som Nato – men samarbete med andra länder är inte uteslutet"

Uppdaterad 10.04.2022 15:23.
Statsminister Sanna Marin (SDP) under statsministerns frågetimme den 10 april 2022.
Bildtext Det är nu tid att föra Nato-diskussionen. Ingen annan kan ge samma säkerhetsgarantier som den västliga försvarsalliansen, säger statsminister Sanna Marin (SDP), men när Finland en gång är medlem är det svårt att lämna alliansen.
Bild: Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia

Statsminister Sanna Marin (SDP) kommenterade i Statsministerns frågetimme på Radio Suomi i dag förutsättningarna för en finländsk-svensk försvarsallians.

Statsministern konstaterade att det inte finns någon annan säkerhetslösning som motsvarar ett medlemskap i Nato

– Natos artikel fem ger en bred säkerhet. Nato har också gemensamma övningar och en gemensam försvarspolitik.

Däremot utesluter inte ett Nato-medlemskap andra lösningar, konstaterade statsministern.

– Natosamarbetet möjliggör samarbete med andra, men ett system som ger samma säkerhetsgarantier som Nato finns inte, konstaterade statsministern.

"Erkki Tuomioja har som riksdagsledamot rätt att diskutera olika säkerhetspolitiska lösningar"

Utrikesutskottets viceordförande Erkki Tuomioja (SDP) har gett uttryck för att det råder Nato-hysteri i den offentliga diskussionen just nu. Det här är någonting som statsministern inte håller med om.

– Jag tycker att diskussionen är analytisk och bra. Det är nu som diskussionen ska föras och om vi ansluter oss till Nato så är det inte lätt att lämna försvarsalliansen. Det behövs en bred diskussion.

Statsministern vill inte heller kritisera Erkki Tuomioja, utan konstaterar att riksdagsledamöter har rätt att diskutera olika lösningar.

– Om det inte finns en öppen diskussion nu så kommer det att straffa sig senare. Nu är det tid att diskutera.

"Strävar efter att maximera landets säkerhet"

Statsminister Sanna Marin bekräftar att Finland kartlägger stödet bland Nato-länderna för ett finländskt medlemskap, men nöjer sig med att säga att många länder förhåller sig positivt till Finland.

– Jag kommenterar inte sådana här uppgifter offentligt. Utan vidare är det i vårt intresse att ha maximala säkerhetsgarantier. I varje situation strävar vi efter att maximera landets säkerhet.

All vår rapportering kring det som på ett eller annat sätt tangerar Nato hittar du här.