Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Johanna Hilli gjorde mer än hälften av målen då GrIFK slog ut HIFK – nu tar laget sikte på guldet: "Vi kommer med ny fart och besegrar även Dicken"

Uppdaterad 10.04.2022 19:35.
Johanna Hilli i Grankulla IFK.
Bildtext Johanna Hilli gjorde tretton mål då Grankulla IFK slog ut Helsingfors IFK.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24

För första gången sedan 2013 kommer Grankulla IFK att spela final i damernas FM-serie i handboll. Laget slog ut HIFK med 3–1 i matcher i semifinalserien. Vi måste ha lärt oss något av den första matchen, säger Johanna Hilli till Yle Sporten.

I fredags säkrade Dicken sin finalplats och sedan dess har laget fått vänta med spänning på vem man ska tampas om guldet med: Grankulla IFK eller Helsingfors IFK.

GrIFK hade 2–1 i matcher och kunde avgöra semifinalserien på hemmaplan i dag. Och Grankulladamerna utnyttjade den första matchbollen. Laget vände ett tvåmålsunderläge efter paus och vann med 25–22.

– Vi måste ha lärt oss något av den första matchen där vi förlorade stort. Och så litade vi på vårt spel ända till slut och det räckte, säger Johanna Hilli till Yle Sporten.

Johanna Hilli spelar handboll.
Bildtext Johanna Hilli och GrIFK får spela om guldet.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet

Hilli var matchens gigant. Hon gjorde tretton av lagets mål – alltså mer än hälften. Det var Hillis vassa målskytte som gjorde att Grankulla IFK kunde vända underläget. Hon gjorde fyra av lagets åtta mål i början av andra halvlek.

– I pausen talade vi om att fortsätta spela vårt eget spel. Vi visste hur de spelade och de hade gjort ganska många mål i tom bur. Vi skärpte oss med våra byten, säger Hilli.

Grankulla IFK spelar final för första gången sedan 2013, hur låter det?

– Det låter jättebra, det känns bara bra nu, säger Hilli med ett stort leende.

Rutinen saknades hos HIFK

För HIFK tog däremot en lång svit slut. Laget har spelat i varje final sedan 2009. HIFK/Comets spelade i flera finaler fram till 2009.

– Grankulla gjorde en jättebra semifinalserie. Vi är ett ganska nytt och ungt lag och det kanske påverkade oss, visst saknar vi lite rutin.

– Vi hade en bra känsla men jag vet inte riktigt vad som hände. Om det är erfarenheten och rutinen som gör att det blir för skrämmande till slut, säger Kathlen Ax.

Kathlen Ax.
Bildtext Kathlen Ax och HIFK får ladda om för bronsmtcher.
Bild: Handbollförbundet/Newspix24

I finalserien som börjar den 18 april är det alltså Dicken och Grankulla IFK som gör upp om guldet.

– Vi har spelat två bra matcher mot Dicken den här säsongen. Vi ska analysera och träna lite, sen kommer vi med ny fart och besegrar även Dicken. Vi ska hoppas att det blir guld, säger Hilli.

För Kathlen Ax och HIFK väntar något så ovanligt som bronsmatcher mot Sjundeå IF.

– Jag har aldrig under min karriär spelat någon bronsmatch så det är helt nytt. Naturligtvis går vi in för att vinna bronsmedaljen. Vi får tänka genom den här förlusten i några dagar och så laddar vi för bronsmatch, säger hon.

Diskussion om artikeln