Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ingen lösning på tvisten om lag som kan tvinga strejkande vårdare på jobb – minister Lindén anser att den är befogad, Vänsterförbundet emot

Uppdaterad 10.04.2022 22:07.
Aki Lindén med kostym  i halvbil.d
Bildtext Aki Lindén för lagförslaget vidare till regeringen efter att ministerarbetsgruppen inte kunde enas.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Minister Hanna Sarkkinen säger att Vänsterförbundet är emot patientsäkerhetslagen och ser risk för att den inte alls förbättrar patientsäkerheten. Kritiska röster höjs också inom De Gröna.

Ministerarbetsgruppen för social- och hälsovård lyckades inte enas om en omtvistad patientsäkerhetslag på söndagen.

Familje- och omsorgsminister Aki Lindén (SDP) säger att det nu är upp till regeringen som helhet att förhandla om lagförslaget, han vill ta upp det på statsrådets möte på onsdag.

– Om experterna mycket entydigt konstaterar att patientsäkerheten är hotad, i vissa fall till och med allvarligt, så kan jag inte inta ståndpunkten att den inte är hotad, säger Lindén till Yle.

Frågan om balansen mellan strejkrätten och patientsäkerheten är svår för regeringen. Lindén säger till STT att det är oklart om lagen alls når riksdagen, eftersom regeringspartierna ännu inte slagit fast sina ståndpunkter.

Lagen bereds för att se till att tillräckligt mycket personal är på plats för att utföra skyddsarbete. I praktiken kan alltså strejkande vårdare tvingas på jobb.

Det skulle ske först då myndigheterna slår fast att det är nödvändigt och om man inte har lyckats garantera ett tillräckligt antal personal genom förhandlingar.

Kritik inom regeringen

Lagförslaget väcker kritik inom flera regeringspartier, speciellt inom Vänsterförbundet men också SDP och De Gröna. Social- och hälsovårdsminister Hanna Sarkkinen (VF) skriver på Twitter att hennes parti inte stöder lagen.

"Vi bedömer att lagen till och med kan försämra patientsäkerheten, eftersom förhandlingarna om skyddsarbete kan bli svårare och lagen kan leda till motåtgärder som att säga upp personal. Jag hoppas fortfarande att patientsäkerheten kan säkras genom förhandlingar", skriver Sarkkinen på Twitter.

Atte Harjanne, ordförande för De Grönas riksdagsgrupp, skriver på Twitter att partiets riksdagsgrupp förhåller sig väldigt kritisk till lagen. "Att tvinga någon att arbeta är inte en hållbar lösning", skriver Harjanne.

Enligt Aki Lindén skulle lagen endast användas som en sista utväg.

För närvarande strejkar 25 000 vårdare inom sex sjukvårdsdistrikt. Den 15 april börjar en mer omfattande strejk som berör 40 000 vårdare i 13 sjukvårdsdistrikt.

Den här artikeln bygger på Yle Uutisets text Kiista hoitajien lakonaikaisesta työstä ei ratkennut – vastuuministeri pitää lakia perusteltuna, vasemmistoliitto vastustaa.