Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Överraskning i internationell studie: Mammor är mer utmattade i länder med jämställdhet

Från 2022
Uppdaterad 11.04.2022 10:31.
En pappa med sin baby i bärsele fyller diskmaskinen.
Bildtext Kollisioner mellan olika roller kan skapa mer stress för mammor i länder med utvecklad jämställdhet, lyder en förklaring till forskningsrönen.
Bild: Carola Nordberg

En ny internationell undersökning om kvinnors välmående lyfter onekligen ögonbryn. Den visar nämligen att mammor upplever mer utmattning i länder med stark jämlikhet mellan könen, jämfört med länder där jämställdheten är svag.

Det handlar om en undersökning utförd i 40 länder, bland 11 500 mammor och den är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of Cross-Cultural Psychology. Yle uutiset rapporterar om undersökningen.

Undersökningen beaktar skillnader mellan individernas levnadsförhållanden och mellan ländernas ekonomi och visar det oaktat ett samband mellan jämställdhet och utmattning.

I Finland har docent Matilda Sorkkila vid universitetet i Jyväskylä medverkat till forskningsarbetet. Hon betecknar resultatet som både överraskande och motsägelsefullt.

Matilda Sorkkila är docent vid Jyväskylä universitet.
Bildtext Matilda Sorkkila vid Jyväskylä universitet har svarat för den finländska delen av undersökningen i 40 länder.
Bild: Petteri Kivimäki/JY

– Borde inte föräldraskapet vara lättare och bättre uppdelat mellan könen i mer jämlika länder, säger hon till Yle uutiset.

Undersökningen visar tvärt om att risken för utbrändhet i föräldraskapet är stor i länder med jämställdhet, där mammor betonar likavärde i arbetslivet och männens roll i hushållsarbete och barnskötsel. Enligt Sorkkila verkar det som om mammorna trots allt inte upplever jämlikhet i föräldraskapet, vilket kan förklara den höjda risken för utmattning.

– Ifall mammorna inte får stöd i skötseln av barn och hushåll, blir kontrasten stor till det övriga livet och det kan bidra till utmattning, säger hon.

Press från flera håll

Enligt Sorkkila kan det också handla om att mammorna upplever dubbel stress. Kvinnorna har både en yrkesroll och en roll som förälder och kan vara utsatta för hårda krav i båda.

– Samhället kanske förväntar sig att mammorna deltar jämlikt i yrkeslivet samtidigt som de axlar det största ansvaret hemma.

I länder med mindre jämställdhet kan konflikten mellan olika roller vara mindre och det kan enligt Sorkkila förklara varför mammor är mindre utmattade i de länderna.

– När jämställdheten i Finland är stark inom arbetsliv, utbildning och beslutsfattande, så måste vi vakna upp till läget i hemmen, säger docent Matilda Sorkkila.

Texten bygger på Yle uutisets artikel 40 maan vertailututkimuksen yllättävä tulos: äidit ovat uupuneempia maissa, joissa on vahva sukupuolten välinen tasa-arvo av Hanna Terävä.

Diskussion om artikeln