"Jag kan inte köpa annat än grönsaker, pengarna räcker inte till kött" – den skyhöga inflationen drabbar alla turkar
I Turkiet har priset på mat ökat med det dubbla eller tredubbla under en vecka. För de flesta turkarna räcker pengar knappt till det allra nödvändigaste. Människorna är missnöjda och vill att regeringen reagerar och det ska helst ske snabbt.
Våren har kommit långt i hamnstaden Zonguldak vid svarta havet i norra Turkiet. Att njuta av solskenet här kostar ingenting, men däremot har allt annat blivit väldigt, väldigt dyrt för turkarna.
– Det är svårt att få pengarna att räcka till, säger pensionären Cemal Duran i centrum av Zonguldak.

Han har nyss köpt grönsaker på torget.
– Jag kan inte köpa någonting annat än grönsaker, pengarna räcker helt enkelt inte till kött eller någonting annat som är dyrt, säger han dystert.
– Det här börjar bli farligt för vår hälsa, säger Cemal Duran som lider av diabetes.
Hur hög inflationen egentligen är i Turkiet är oklart. Enligt TUIK, turkiska statistikcentralen, ligger den på ungefär 60 procent medan regeringskritiska källor pratar om en inflation på upp till 140 procent.
Den korrekta siffran är antagligen någonstans mellan de här två siffrorna.
Gurkan blev dubbelt så dyr på en vecka
Hur stor inflationsprocenten egentligen är, bryr sig knappast gemene man om. Priserna på det mesta går ju ändå upp så gott som dagligen.
– För en vecka sedan kostade gurkan tio lira per kilo, nu kostar den 20 lira. Alla grönsaker har blivit mycket, mycket dyrare, säger Cemal Duran, räknar upp flera andra grönsakers skyhöga priser innan han promenerar hem med sina uppköp.
Tvåbarnsmamman Ayse Yilmaz bor i förorten Kozlu en bit utanför Zonguldaks centrum. Hon märker dagligen av inflationen.
– Det sociala livet lider för vi har inte råd att gå på restaurang, teater eller någonting annat. Vi måste fundera noggrant vad vi lagar för mat och se över vad vi har råd med.
– Vi måste också fundera hur vi kan hjälpa våra barn som studerar. Studielivet kostar en hel del, säger Ayse Yilmaz.
Inflationen och de höga priserna är ett ständigt återkommande samtalsämne i hennes vänkrets.
– De rika blir rikare på grund av det här, säger Ayze Yilmaz.
Det finns ingen medelklass längre
Journalisten Derya Akbıyık delar den här åsikten.
– Tidigare hade Turkiet tre samhällsklasser, nämligen de rika, medelklassen och de fattiga. Nu har vi bara rika och fattiga människor. Det finns ingen medelklass längre.
Derya Akbıyık är ordförande för journalistföreningen i Zonguldak. Han har också studerat ekonomi.
– Den första orsaken till inflationen är pandemin och när pandemin så småningom började vara över eller åtminstone lättade kom kriget i Ukraina.
Han säger inte det regeringskritikerna säger, nämligen att Turkiets regering helt enkelt har skött sin ekonomipolitik dåligt.
Västerländska ekonomer har i flera repriser sagt att landets usla hantering av ekonomin är verkliga orsaken till den turkiska inflationen.
– Om Turkiet ska komma ur krisen måste vi satsa på att bli mer självförsörjande.
– Så länge vi importerar mer än vi exporterar forsätter inflationen. Vi måste få fart på lantbruket, lyder Derya Akbıyıks teori.
Kriget stoppade handeln med Ukraina och Ryssland
Både Ryssland och Ukraina har varit viktiga handelspartners för Turkiet.
– På grund av kriget har den handeln sinat totalt, säger Akbıyık och lyfter också fram flyktingarna från Syrien och Irak som delorsaker till inflationen.
Krögaren Elcin Öztürk anser också att importen av varor från utlandet måste minska. Hon äger en restaurang i Kozlu.
– Jag vill också att Turkiet minskar på sin utlandshjälp till olika länder.
– Den här krisen kan nog bli långvarig, tror hon.
Inflationen har slagit hårt mot hennes restaurangverksamhet.
- Eftersom människorna inte vill konsumera blir vinstmarginalen mindre och mindre, säger Elcin Öztürk.
Inflationen är ett vanligt samtalsämne i hennes restaurang.
– Vissa kunder har svårt att förstå att det här påverkar alla, också oss i den här branschen. En del av kunderna säger att vi inte borde höja våra priser, men vi är ju tvingade till det när råvarorna är så dyra.
Dyra citroner ruttnar i trädgården
På bussresan från Kozlu till Zonguldak pratar passagerarna högljutt om inflationen. En kvinna säger att citronerna är väldigt dyra och att de nu ruttnar i trädgårdarna då ingen vill köpa dyra citroner.
En annan kvinna konstaterar att sockret blivit väldigt dyrt.
– Ett paket socker på fyra kilo kostade i höstas 15 lira, nu kostar samma paket 50 lira, säger hon och skakar på huvudet.
Prishöjningarna i Turkiet gäller inte bara livsmedel. Också kläder, bensinen, elektriciteten och gasen har blivit dyrare. Vissa priser har fördubblats eller tredubblats på några månader, vissa produkter har blivit dyrare snabbare än så.
En man i Zonguldak berättar om hur dyr gasen, elektriciteten och bruksvattnet blivit.
– Kubikmeterpriset på vatten var 3,10 lira i februari, följande månad kostade vattnet 5,85 lira per kubikmeter. Priset för gas har fördubblats sedan kriget i Ukraina bröt ut. Elektriciteten blev också dyrare, men efter att människor protesterade sänkte regeringen på elskatten, säger mannen som vill vara anonym.
Journalisten Derya Akbıyık är förbluffad över hur priserna skjutit i höjden.
– Skulle någon i fjol ha sagt att till exempel tomaterna blir så här dyra eller att en bensinliter kostar så mycket den gör, skulle ingen ha trott på det. Det här är som en mardröm.
En liter bensin kostar omkring 22 lira.
Att köpa en lägenhet eller skaffa sig en bil är också väldigt dyrt.
Nämnvärt i det här sammanhanget är att minimilönen i Turkiet nu är 4 253,40 lira (cirka 265 euro). Minimilönerna förhöjdes vid årsskiftet. Minimipensionen är endast 2500 lira (156 euro).
Köpkraften har blivit sämre
Özlem Bayrak, driver en butik som säljer brudklänningar. Butiken finns i ett köpcentrum i Zonguldak. Inflationen har påverkat och påverkar hennes affärsverksamhet.
– Vi försöker sälja till lite nedsatta priser och så har vi också vissa kampanjer med billigare priser.
Människor gifter sig fortfarande fast det är dåliga tider.
– Deras köpkraft är sämre och det stör dem väldigt mycket. Vi försöker balansera så, att det inte ska vara för dyrt för kunderna, men att vi inte heller gör förlust, säger Bayrak.
Numera är de som gifter sig rätt ofta tvungna att betala själv för sitt bröllop.
– Tidigare var det alltid föräldrarna som stod för kostnaderna. Nu vill ungdomarna själv betala sitt bröllop eller så är det så att föräldrarnas pengar helt enkelt inte räcker till, säger Özlem Bayrak.
Människorna klipper håret själv
Orhan Aşgın driver en frisersalong i Zonguldak. Hans recept för att lyfta turkiska ekonomin är att höja människors köpkraft.
– Tidigare kunde människorna köpa det de ville ha, nu kan de inte längre göra det. Köpkraften är sämre nu.
Regeringen måste reagera och till exempel grunda nya fabriker, anser Aşgın.
– På det viset skapas nya jobb. Vi får inte vara beroende av andra länder, säger Orhan Aşgın och konstaterar att under åren 2003 – 2012 var Turkiets ekonomi stabilare än efter det.
Tillfälligt stopp på inflationen
Frågan hur Turkiet ska ta sig ur den ekonomiska krisen har knappast något enkelt svar. Utländska ekonomer säger att Turkiet borde höja låneräntorna men det är landets regering ovillig att göra.
Turkiska liran fick ett tillfälligt lyft då regeringen i december bestämde sig för att locka människorna att deponera inhemsk valuta på sina sparkonton. Moroten var att man höjde räntan på depositionskontona.
– Ingreppet påverkade kursen direkt. Och lirans värde i förhållande till euron ändrade från 21 till 14, säger Derya Akbıyık.
– Det här räcker ändå inte, tillägger han.
I dag är lirans kurs ungefär 16 i förhållande till euron.
– Då kursen var 14 lira, tyckte vi att det är ganska okej. Vi tycker ändå att den kanske borde vara åtta.
Turkiet är ett paradis för turister
Det positiva med den skyhöga räntan är att detta kan locka mer turister till Turkiet än någonsin tidigare. Före pandemin bröt ut år 2019 besökte omkring 46 miljoner turister Turkiet.
Det rekordet kan kanske ryka i år.
– Turkiet är ett paradis för utländska turister just nu, säger han och konstaterar att man för en amerikansk dollar i fjol fick 7,5 lira nu får man 15 lira, Derya Akbıyık.
Dess värre är ju att allting nu mycket dyrare för turkarna. Därför är det mer eller mindre omöjligt för turkar att åka utomlands eftersom turkiska liran är så svag.
Videor med ruttna grönsaker
På sociala medier i Turkiet har det under de senaste månaderna florerat videosnuttar där turkiska lantbrukare och köpmän gömt undan och förstört grönsaker. Det här ska de ha gjort för att trissa upp priserna.
– I år har inget sådant hänt, säger Akbıyık bestämt.
– För några år sedan gjorde vissa jordbrukare så för att pressa upp priserna. Jag kan inte förstå hur någon producent skulle låta tomaterna ruttna om de kostar 30 lira per kilo.
Det finns givetvis en agenda med de här videorna.
– De som publicerat videorna vill skapa en uppfattning att det har hänt nu, men videorna är gamla. De har inte filmats nyligen, säger Derya Akbıyık.
Människorna i Turkiet hoppas givetvis att inflationen skulle avta, men de önskemålen känns avlägsna. Inflationen lär nog hålla i sig ett bra tag ännu.