Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Blaue Fraus senaste är en tankeväckande och lite otäck teaterupplevelse

Från 2022
Uppdaterad 11.04.2022 15:45.
En kvinna och en man sitter i varsin stol. Kvinnan håller i en slags iPod vars hörlurar mannen har i öronen.
Bild: Liina Aalto-Setala

Teatertgruppen Blaue Frau bjuder in till det religiösa samfundet Companions som är lika delar AA-möte, sektmöte av modell scientologerna och med ett stänk av frimureri. Det är en attraktiv cocktail för alla kärlekströtta och vänskapshungrande.

Är du trött på förälskelsens låga och plåga? Fått nog av popballadernas hjärta och smärta? Vill du ha frid i sinnet, balans i livet, bibehållen förmåga att fatta vettiga beslut i livsavgörande frågor? Vill du slippa vara kär, eller hungra efter förälskelsen? Då finns lösningen för dig: Companions lovar att med sina föreläsningar, gruppsamtal och behandlingsmetoder göra dig fri från beroendet av ständiga kärleksrus.

Nog med väntande på Tindernapp, nog med rastlösa Whatsappmeddelanden på dygnets alla timmar. Du kan istället ha vänskap, stadiga och förnuftiga relationer till människor med vilka du inte riskerar att löpa igenom de havererade förhållandenas torterande skärseld. Istället får du långa, lagom innerliga samtal och förtroenden åratal framöver med en vän för livet.

Så varför inte gå på ett möte? Det kostar inget påstår i varje fall reklamen, men du är så klart välkommen att ge en kontant donation (inga överföringar, det bara krånglar till bokföringen förklarar en representant). Vetenskap och professionell empati möter dig hos Samfundet Companions.

En man står vid ett slags altare med ett rött häfte i handen. Han är iklädd en grå tröja och en vit slöja som hänger från hans axlar.
Bildtext Stefan Åkesson.
Bild: Liina Aalto-Setala

Coronapandemin har slagit hårt mot teatrarna och i all synnerhet mot frilansarna utanför institutionernas relativa trygghetsramar. Teatrarna har fått stänga, till skillnad från religiösa sammanslutningar som fått hålla dörrarna mer eller mindre öppna under pandemin. Teatergruppen Blaue Frau (Sonja Ahlfors och Joanna Wingren) har efter två knapra år bestämt sig för att istället registrera sig som ett religiöst samfund. Samfundet Companions är lika delar AA-möte, sektmöte av modell scientologerna och slutligen med ett stänk av frimureri. Det är en attraktiv cocktail för alla kärlekströtta och vänskapshungrande.

Kommit över kärleken och nått vänskapen

Seansen börjar redan utanför fastigheten i Gardesstaden i Helsingfors. Vi som bokat oss för den första sammankomsten paras ihop två och två. Jag har tur och får god resonans med Paula som också står utanför entrén och stampar i aprilgrådasket.

Värdinnan Sonja tar emot oss, småpratar professionellt den halva minut som hissen behöver för att nå sin destination. Därinne väntar föredrag, kontaktövningar, grupparbeten och heliga eder under ledning av Sonja, Joanna, Christoffer, Dennis och Stefan. De har kommit över kärleken och nått vänskapen.

Med deras hjälp och en egen ansträngning kan vi besökare också nå ett inre lugn. Det är vad filosofiska skolor och religiösa riktningar försökt ge oss i årtusenden: stoiker, epikuréer, Schopenhauer, Buddha, kristendomens munk- och nunneordnar. Frid. Frihet från begärets brand. Upplysning. Ataraxia. Nirvana.

Är det lek eller allvar, ett ärligt försök att gripa in i våra liv eller en cynisk manipulation (glöm inte donationen!)? Är det liv eller teater?

Två kvinnor sitter i varsin stol och mellan dem står en man. Mannen håller i ett grönvitt band.
Bild: Liina Aalto-Setala

Gränserna är flytande, för till stora delar är iscensättningen Crimes of Passion av och med Blaue Frau lika övertygande som ett inledande sektmöte. Men här och där uppstår ögonblick av osäkerhet: vi glider fram och tillbaka mellan fiktionen och den vänligt leende och lockande manipulationen. Vi släpper garden, berättar om våra egna erfarenheter i små gruppsamtal, vi lockas ge ifrån oss ganska personlig information, till och med farligt personlig. Hur vi förhåller oss till andra människor, vad vi väntar oss av vänner, några sårbara punkter innanför våra sociala skal.

Det här är en av de mest tankeväckande och i efterhand lite otäcka erfarenheterna jag haft i teatersammanhang (eller konstsammanhang, gränserna flyter numera). Crimes of Passion griper in i mitt liv, och ännu två dagar senare har föreställningen inte riktigt släppt greppet. Den visar hur öppna vi är, och hur sårbara. Om vårt behov av kärlek, vänskap, sammanhang.

Crimes of Passion

Av och med Blaue Frau.

Koncept: Sonja Ahlfors, Joanna Wingren & Stefan Åkesson.

Performers: ovanstående plus Christoffer Mellgren & Dennis Hansson.

Övriga i produktionen samt bokning, se www.blauefrau.com

Ges på Kaserngatan 28, Helsingfors.

Föreställningar på svenska 8.4-27.4 och 11.5-14.5; på engelska 3.5-7.5.