Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeå IF:s tränare Marcus Sjöstedt valde att avgå efter tuff säsong – en tunn spelartrupp ledde till jumboplats i handbollsligan

Man i mössa poserar framför bollhall.
Bildtext Marcus Sjöstedt har tränat olika lag sedan 2006/2007.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Sjundeå handbollsherrar har en tung säsong bakom sig med spelarbortfall och också coronaläget som ställde till det för laget. Sjundeå IF:s kräftgång i FM-ligan är delorsak till att Marcus Sjöstedt nu slutar som tränare.

Säsongen slutade med en jumboplats i ligatabellen för Sjundeålaget. Spelåret har bland annat kantats av skador.

– Det började egentligen med det att vi missade fem av sju spelare i vår öppningssjua. Redan då visste vi att det blir svårt att ersätta dem. Igor Trajkovski som var en viktig spelare försvann tidigt på hösten. Kristoffer Modig som var tänkt som en ersättare skadade sig tidigt på hösten och sedan ännu Niki Tuominen vid julen, summerar Sjöstedt.

Under säsongen fanns det matcher då laget var tvunget att ta in B-juniorer och spela med bara sju–åtta utespelare och en målvakt.

- Det räcker inte till och ska inte heller räcka till i spel på FM-nivå, konstaterar Sjöstedt.

Coronaläget bidrog också till bekymmer för Sjundeåherrarna.

– Vi har kanske haft lite strängare regler som vi har följt än andra föreningar. När man inte vet vad följderna är så har vi helt enkelt tagit det beslutet att vi under säsongen inte tar några risker med spelare, berättar Sjöstedt.

Hur mycket spelade den tunga säsongen in då du valde att avgå som tränare?

– Nog har det en ganska stor del i det hela.

Sjöstedt tillägger ändå att det också känns att det är läge för en time out - åtminstone en tillfällig sådan - efter att han varit tränare för olika lag sedan 2006/2007, och spelare däremellan.

Sjundeå IF förlorar spelare till klubbar i huvudstadsregionen

Ett fenomen som Sjundeå IF får leva med är att spelare som uppnår en viss ålder börjar studera i huvudstadsregionen och byter klubb i samma veva. Det är tidskrävande att bo i huvudstadsregionen och träna i Sjundeå, konstaterar Sjöstedt.

- I dagens läge krävs det ganska mycket att spela på FM-nivå på dam- och herrsidan. Du måste träna handboll runt fyra gånger i veckan och matcher på det. Nog är det ju tidskrävande om man dessutom ska sitta några timmar i bil för att komma på träningar, så det är nog en stor uppoffring de gör.

Vad borde föreningen göra för att hålla kvar spelarna?

– Såklart sköta om att spelarna har det bra i föreningen. Delvis handlar det om att det inte borde få kosta alltför mycket att hålla på med det, och att ha en bra träningsmiljö och möjligheter inom laget att utveckla sig själv, säger Sjöstedt.

Uppfostrarförening

I förra veckan meddelade Sjundeå IF att Jan Hagman som tränar Sjundeå IF:s damlag tar över som tränare för handbollsherrarna.

– Det är ju att fortsätta utveckla de här unga spelarna och den vägen försöka få en bra framtid för föreningen. Vi i föreningen och Janne får kanske finna oss i situationen att vi är en uppfostrarförening som får försöka göra bra handbollspelare. Om de hålls i föreningen så är det super och om de tar steget vidare till till exempel Sverige eller till en större klubb så är det bra så, menar Sjöstedt.