Vindmöllan i Sundom snurrar vidare – vd Ingmar Sjöblad: ”Vindkraften allt viktigare om vi ska klara oss utan energi från Ryssland”
Trots sänkt effekt nattetid producerar vindkraftverket i Sundom fortfarande el varje dag. Mervento tror på vindkraftens framtid då den inhemska elförsörjningen nu prioriteras högt.
Det har länge varit tyst kring den tidigare omdebatterade vindmöllan i Sundom i Vasa.
Ljudnivån på vindmöllan kontrollerades av Vasa stad 2019. I stadens mätningar framkom att riktvärdet överskreds nattetid. Efter det sänktes effekten nattetid till under två megawatt.
Så är det fortsättningsvis konstaterar Ingmar Sjöblad, vd för Mervento Power Technology & Engineering.
– Vi tvingades sänka vindkraftverkets effekt från 3,6 megawatt till två megawatt nattetid. På det viset fick vi ner riktvärdet för bullernivån under 40 decibel, vilket är lagens krav. Vi har ställt vår lönsamhetskalkyl utgående från det och hittills har det fungerat bra.
Producerar fortfarande el varje dag
Vindmöllan i Sundom byggdes som en testmölla 2010 av vindkraftsbolaget Mervento. Trots att teknologin gått framåt och de vindkraftverk som byggs i dagens läge är effektivare gör vindmöllan i Sundom sitt jobb.
– Den producerar ungefär 10 gigawattimmar per år och vindmöllans toppeffekt är 3,6 megawatt vilket är dubbelt så mycket mer än vad hela Sundom behöver när de har toppförbrukning. Den el som inte används i Sundom går ut i det finska elnätet, säger Ingmar Sjöblad.
Vindmöllan köptes upp av Mervento Power Technology & Engineering 2017 och den har sen dess producerat el. Trots att vindmöllan har flera år på nacken finns det inga planer på att ta ner den.
– Den är inte gammal ännu. Den är inte så effektiv i dagens förhållande, mätt i megawatt, men grundprincipen och teknologin är det inget fel på.
Alternativ som vindkraften växer rekordartat
Sjöblad säger att den inhemska elförsörjningen prioriteras högt för tillfället och enligt statsminister Sanna Marin måste vi snabbt bli kvitt vårt beroende av rysk energi.
– Åtminstone jag har vaknat till och det känns fel att importera från Ryssland och finansiera deras krigskassa. Det är viktigt att Finland gör sig oberoende av Ryssland och vindkraften är ett bra alternativ.
För tillfället står vindkraften för ungefär 10 procent av Finlands elproduktion, men enligt en rapport från Sitra kan den år 2050 stå för 70 procent.