Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Solpaneler allt vanligare – för Anders Wik är känslan att producera egen el viktigare än pengarna han sparar

Från 2022
Uppdaterad 14.04.2022 12:52.
Anders Wiik
Bildtext Anders Wiks solpaneler producerar ungefär 3,5 megawatt el varje år.
Bild: Johannes Björkqvist / Yle

Solpaneler är idag en vanlig syn. Många har investerat i solpaneler och producerar sin egen el. Anders Wik installerade solpaneler 2019 och de producerar under årets ljusa månader så mycket el att han då i princip kör gratis med sin hybridbil.

För tillfället är det många som ser över sina elavtal och försöker dra ner på elkonsumtionen. Elräkningarna skjuter i höjden och många funderar på hur de ska få pengarna att räcka till.

Solpaneler har blivit populära de senaste åren och idag ser man solpaneler på många hus och sommarstugor. Många privatpersoner som har ett egnahemshus med ett tak som får många soltimmar kan dra nytta av solpanelerna.

Anders Wik funderade på solpaneler sommaren 2019 och efter lite kalkylerande slog han till.

– Jag gjorde en kalkyl och kom fram till att de har återbetalats efter 15 år. Jag tänkte då att jag satsar och ser hur det funkar i praktiken. Därtill tyckte jag det lät spännande så jag ville testa, säger Wik.

Wik säger att han länge hade funderat på solpaneler och trodde att effekten skulle var låg. Efter att han forskat i ämnet visade det sig att han hade fel.

– Jag trodde att jag skulle kunna ladda mobiltelefonen och andra mindre grejer med elen som kommer från solpanelerna, men jag hade fel. Det går 14 megawatttimmar hos oss per år och solpanelerna producerar årligen 3,5 megawatttimmar.

Solpaneler i Björknäs i Ekenäs.
Bildtext Raseborgs Energis solkraftverk i Ekenäs.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Wik bor i ett egnahemshus och hans tak är mot söder. Det finns inga träd i närheten som skuggar taket.

– Soliga dagar kommer det mycket el och skuggiga dagar är det givetvis mindre. Orsaken till att det fungerar så bra hemma hos oss är att vi får så mycket sol på taket. En bra dag får jag 20 kilowattimmar.

Stor prisskillnad

Wik begärde offerter från många olika leverantörer och det visade sig vara stora prisskillnader.

– Den dyraste offerten var ungefär 10 000 euro och den billigaste 5 500 euro. Det var i princip samma paneler så jag valde det billigaste alternativet.

Ett hus med en massa solpaneler på taket.
Bildtext Solpaneler på egnahemshus är idag en vanlig syn i Finland.

Många som installerar solpaneler säljer överskottselen tillbaka till elnätet. Enligt Wik var det enkelt och smidigt att få ett sådant avtal.

– Jag kontaktade mitt elnätsbolag och sade att jag har solpaneler och vill sluta ett avtal med dem. Det gick snabbt och nu säljer jag överskottselen tillbaka till elnätet.

Men för mig är känslan viktigare, alltså att jag till exempel kan värma bastun med el som kommer från mina egna solpaneler.

Wik har haft sina solpaneler i snart tre år och under den tiden har det inte varit några problem. Han har en app som visar hur mycket el solpanelerna producerar. Men han skulle inte rekommendera solpaneler åt alla.

– Det tar ju lång tid innan solpanelerna har betalats tillbaka med den el de producerar, så tänker du i endast euron och cent bör du ha noggranna uträkningar. Men för mig är känslan viktigare, alltså att jag till exempel kan värma bastun med el som kommer från mina egna solpaneler.

För några år sedan köpte Wik en hybridbil. Från mars till oktober kör han på vardagarna till arbetet till största delen på den el solpanelerna producerar. Det är en sträcka på ungefär 40 kilometer.

– I mars månad, som var solig, kom det 17 kilowattimmar från solpanelerna och bilen drog 13 kilowattimmar. Det betyder att jag körde gratis på den energi jag fick av solen.

Intresset för solenergi ökar

Intresset för solpaneler har ökat markant det senaste året. Det visar också Yle Österbottens rundringning till företag som installerar solpaneler. En företagare uppskattade att efterfrågan till och med har tredubblats det senaste året. Orsaken är naturligtvis de stigande energipriserna men också intresset för att vara ekologisk.

Efterfrågan på solpaneler har ökat både bland privat hushåll och bland företag. Priserna för solpanelerna är också på väg upp och flera prisstegringar har redan kommit under det senaste året. Det beror på att råvarupriserna gått upp. Priset på bland annat aluminium och koppar har stigit rejält.

Också vid Vid Vasa elektriska har man märkt att solenergi intresserar allt fler. Vid Vasa elektriska förväntar man sig att ungefär en procent av Vasa elnäts kunder till slutet av 2022 har kopplat solpaneler till elnätet.

Bolaget uppskattat också att cirka tio procent av elnätets hushåll år 2030 producerar sin el med hjälp av solenergi.

Vid Solenergiföreningen tror Christer Nyman att det fortfarande finns stor outnyttjad potential i solenergi. Enligt honom kunde till och med 10 procent av Finlands elproduktion komma från solen. I dag är solenergins roll marginell. Under en procent av energiproduktionen kommer från solenergi.

Artikeln är uppdaterad den 14.4.2022 klockan 12.49 med att det hos Anders Wiik går åt 14 MWh per år och att solpanelerna producerar årligen 3,5 MWh. Tidigare stod det felaktivt endast megawatt.