Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vänsterförbundets grupp i stadsfullmäktige krympte till nio ledamöter – Yrttiaho och Sandelin bildade inte egen grupp

Från 2022
Uppdaterad 12.04.2022 07:42.
Fullmäktigeledamöter i Åbo sitter i salen.
Bildtext Sittordningen i Åbo stadsfullmäktige kan komma att ändras som en följd av Vänsterförbundets beslut att utesluta två ledamöter från sin fullmäktigegrupp. Arkivbild.
Bild: Arash Matin / Yle

Vänsterförbundet uteslöt två ledamöter från partiets grupp i Åbo stadsfullmäktige. Gruppens vice ordförande Jaakko Lindfors är fåordig om vad som ledde till avstängningen.

På måndagen blev det officiellt, i början av Åbo stadsfullmäktiges möte meddelade fullmäktiges ordförande Mika Maaskola (SDP) att Vänsterförbundets fullmäktigegrupp uteslutit ledamöterna Johannes Yrttiaho och Elina Sandelin.

Detta ledde till att Vänsterförbundets grupp i Åbo stadsfullmäktige krympte från elva till nio ledamöter. Fram till måndagen var Vänsterförbundet den tredje största gruppen i stadsfullmäktige efter Samlingspartiet och Socialdemokraterna, men nu har De Grönas grupp med tio ledamöter tagit platsen. Nu har Vänsterförbundets fullmäktigegrupp lika många ledamöter som Sannfinländarnas.

Vänsterförbundet i Åbo meddelade själv om avstängningsbeslutet i fredags. Jaakko Lindfors, vice ordförande för partiets grupp i Åbo stadsfullmäktige, berättar att beslutet var enhälligt. Alla andra medlemmar föutom de uteslutna ledamöterna i fullmäktigegruppen ville utesluta Yrttiaho och Sandelin.

– Det handlar helt enkelt om hur vi beter oss och bemöter varandra som människor. Gruppen beslöt under veckoslutet att två av våra ledamöter har haft så systematiskt osakligt beteende mot resten av gruppen att det är bättre att fortsätta som separata grupper, säger Lindfors.

Johannes Yrttiaho i Åbo stadsfullmäktige den 14.3.2022.
Bildtext Vänsterförbundets Johannes Yrttiaho är förutom stadsfullmäktigeledamot också riksdagsledamot. Arkivbild.
Bild: Mikael Piippo / Yle

Enligt Lindfors har Yrttiahos och Sandelins beteende diskuterats under hela fullmäktigeperioden, det vill säga sedan hösten 2021. Han vill trots det inte ge något konkret exempel på vad de uteslutna ledamöterna sagt eller gjort.

– Vi har skickat ett pressmeddelande under veckoslutet och det berättar tillräckligt tydligt om saken.

I det pressmeddelande som Lindfors syftar på motiverar gruppen avstängningen med att ledamöterna förlorat gruppens förtroende på ett övergripande sätt, uppträtt osakligt mot andra ledamöter i fullmäktigegruppen och låtit bli att följa sådana spelregler som man kommit överens om tillsammans

– Jag tycker att dessa orsaker har varit mycket tydliga, säger Lindfors.

Enligt Lindfors gav fullmäktigegruppen Yrttiaho och Sandelin två muntliga och ett skriftligt tillfälle att uttala sig i ärendet innan beslutet om avstängningen fattades. Ledamöterna uttalade sig inte under dessa tilfällen.

Yrttiaho: "Jag förstår inte alls det här snacket"

Johannes Yrttiaho har en helt annan uppfattning än Lindfors om varför Vänsterförbundets fullmäktigegrupp uteslöt honom. Enligt honom ligger bakgrunden till uteslutningen i borgmästaravtalet som Vänsterförbundet beslutade att stödja efter kommunalvalet.

– I och med det gjorde gruppen en 180 graders vändning i sin politik och gjorde sina anhängare arga. Jag har på ett synligt sätt kritiserat detta linjeval, och genom denna avstängning vill man fjäska för Samlingspartiet som håller i borgmästaravtalet, anser Yrttiaho.

Yrttiaho säger att han inte har någon aning om vad fullmäktigegruppen avser när den skriver att han uppträtt osakligt.

– Jag förstår inte alls det här snacket. Motiveringarna verkar vara helt osammanhängande.

Yrttiaho berättar att han blev inbjuden till två olika möten för att kommentera situationen innan avstängningsbeslutet fattades, men att mötena arrangerades vid sådana tidspunkter att han inte kunde delta. Han säger också att han inte ville kommentera anklagelserna skriftligt eftersom de var alltför vaga.

en man i grå jacka står vid gågatan i Åbo där människor går och cyklar omkring
Bildtext Jaakko Lindfors är vice ordförande för Vänsterförbundets grupp i Åbo stadsfullmäktige. Arkivbild.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Fullmäktigegruppens vice ordförande Lindfors säger att orsaken till att Yrttiaho och Sandelin uteslöts, inte är meningsskiljaktigheter kring partiets eller fullmäktigegruppens politiska linje.

– Om skillnaderna inom gruppen endast skulle ha handlat om den politiska linjen hade jag inte varit för så här hårda åtgärder. Jag tror inte att gruppen skulle ha beslutat så här om det var fallet.

Lindfors säger att avstängningen av Yrttiaho och Sandelin är i kraft tillsvidare.

Yrttiaho och Sandelin har inte bildat någon ny fullmäktigegrupp utan fortsätter åtminstone tillsvidare som enskilda ledamöter i Åbo stadsfullmäktige.

– Det finns naturligtvis inte något behov av att grunda nya grupper. Vi är stadsfullmäktigeledamöter för Vänsterförbundet. Det har vi varit hittills, och det fortsätter vi vara, säger Yrttiaho.

Enligt stadsfullmäktiges ordförande Mika Maaskola finns det inget tvång att bilda en ny fullmäktigegrupp bara för att man uteslutits från sin tidigare grupp.

Maaskola säger att han kommer att fatta beslut om huruvida avstängningen påverkar sittordningen i stadsfullmäktige innan nästa fullmäktigemöte i maj. På måndagen satt Yrttiaho och Sandelin ännu tillsammans med Vänsterförbundets fullmäktigegrupp i salen.