Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Finskt bolag servade oligarken Timtjenkos helikopter i hemlighet – sex finländare misstänks nu för grova tullredovisningsbrott

Från 2022
Kasvokuva Gennadi Timtsenkosta.
Bildtext Oligarken Gennadij Timtjenkos helikopter misstänks ha flugits i smyg till Finland för underhåll år 2015.
Bild: Ramil Sitdikov / Sputnik

Sex finländare misstänks för grova tullbrott i samband med servicen av en helikopter som ägs av finsk-ryska oligarken Gennadij Timtjenko. Flygverkstaden som utförde servicen har nyligen blivit operatör för tre ryskägda lyxjetplan.

En ryskägd helikopter servas i en hangar på Helsingfors-Vanda flygplats från hösten 2015 till våren 2016. Rutinservicen, som kostar ungefär 200 000 euro blir startskottet för ett fall där sex finländare misstänks för grovt tullredovisningsbrott. Det är ett allvarligt brott, straffskalan är fängelse i minst fyra månader och högst tre år.

Det rör sig om en AgustaWestland AW139, en civilhelikopter som ofta används av företag eller rika privatpersoner. Helikopterns värde är cirka sju miljoner euro och den ägs av ett ryskt bolag, Helitrans.

Genom en komplicerad ägarstruktur kan den här helikoptern spåras till den finsk-ryska oligarken Gennadij Timtjenko. Timtjenko själv misstänks inte för brott i fallet, men han har varit på USA:s sanktionslistor sedan 2014 då Ryssland invaderade Krimhalvön, och är efter Rysslands anfall i Ukraina nu också utsatt för sanktioner i EU.

I centrum av händelserna står ett finländskt företag, Polar Aviation Oy, vars syfte verkar vara att hjälpa rika ryssar flyga. Flygplan som ägs eller kontrolleras av ryssar får inte flyga inom EU på grund av sanktioner.

Ville kringgå tullen

Om allt hade gått rätt till hade servicebolaget och helikopteroperatören betalat en tullavgift eller säkerhet på 1,87 miljoner euro för införsel av helikoptern. Avgiften hade senare återbördats då helikoptern förts tillbaka till Ryssland. Personer i bolagens ledning misstänks nu för att ha försökt kringgå avgiften.

I ett e-postmeddelande i september 2015 frågar den ryska helikopteroperatören Tulpar Express om finska FastClass Oy kunde utföra servicen på helikoptern. FastClass går ändå i konkurs innan reparationen blir av, och då anlitas Polar Aviation Oy för att genomföra reparationen.

Helikopter
Bildtext Helikoptern är av typ AugustaWestland AW139. Helikoptern på bilden är inte samma helikopter som beskrivs i texten, trots att det är samma modell.
Bild: Uwe Deffner / Alamy/All Over Press

Tulpar Express försöker per e-post utreda ifall man kunde flyga in helikoptern som en vanlig flygning istället för att ange det verkliga syftet med resan, alltså underhåll. I mottagarfältet står Polar Aviations majoritetsägare Kari Pasanen och två personer med ansvar för service i bolaget. Det är Pasanen, en mindre delägare i bolaget och fyra andra personer som nu misstänks för tullredovisningsbrott.

“Vi föreslår att vi flyger helikoptern till Finland som en vanlig flygning (istället för en reparationsflygning) och således skulle vi undvika tullen”, står det i e-postmeddelandet.

Varken Tulpar Express eller Polar Aviation betalar säkerheten eller tullavgiften på 1,8 miljoner euro. Helikoptern gör en vanlig flygning från Ryssland till Helsingfors i slutet av september år 2015, och i början av mars 2016 flyger helikoptern tillbaka till Ryssland via Estland.

Tullen har utrett händelserna sedan 2017, och ärendet är nu under åtalsprövning. Åklagaren Nina Sipilä säger till Yle att beslut om åtal är att vänta innan sommaren, men hon vill inte kommentera fallet mer än så i nuläget.

Yle har inte lyckats nå Kari Pasanen för en kommentar. I ett e-postmeddelande till Yle skriver Polar Aviation att anmälan till Tullen har gjorts på basis av “spekulativa och icke-sanningsenliga påståenden”. Polar Aviation säger sig inte ha haft något att göra med hur helikoptern har kommit till Finland, de har bara tagit över servicen efter att det andra bolaget har gått i konkurs.

Polar Aviation understryker i mejlet att de har utrett helikopterns ägarskap, och att inget påvisar att ägaren skulle vara utsatt för sanktioner. Yle har inte sett utredningen som Polar Aviation hänvisar till.

Sommaren 2021 börjar servicebolaget flyga lyxiga jetplan för rika ryssars räkning

Polar Aviations ursprungliga affärsidé var underhåll och service av flygplan, men bolaget utvidgade i fjol somras verksamheten till kommersiella flygningar. Yles finska grävande redaktion MOT kunde förra veckan avslöja att de tre jetflygpan som Polar Aviation använder är ryskägda.

Den 20 juli 2021 höll Polar Aviation en extra bolagsstämma i Helsingfors. På agendan stod ett enda ärende: en ändring av bolagsordningen så att bolaget förutom underhåll av flygplan också kan ägna sig åt kommersiell flygverksamhet.

Protokollet fördes i brådskande ordning till handelsregistret och Polar Aviations första flygplan, en splitterny Gulfstream GVII-G500 registrerades i luftfartygsregistret med beteckningen OH-SGI bara två dagar efter bolagsstämman.

Yksityislentokone Helsinki-Vantaan lentoaseman kiitoradalla.
Bildtext Polar Aviation är användare för ett Dassault Falcon 8X-plan som är här fotograferat på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bild: Harri Koskinen

I september utökades flottan med en fyra år gammal Falcon 8X och i slutet av januari i år fick Polar Aviation sitt senaste tillskott, en något äldre Gulfstream GV-SP G550.

Nypris på vart och ett av planen är över 40 miljoner euro. Att döma av flygdata har planen huvudsakligen gjort flygningar mellan Ryssland, Europa, Dubai och öar i Indiska Oceanen. Passageraruppgifter fås inte från planens transpondrar.

Rysk ägare, finländsk operatör

Kopplingar till Timtjenko

Det äldsta av de tre planen i Polar Aviations flotta OH-SGA har även tidigare varit registrerat i Finland, då under beteckningen OH-GVA. Enligt Traficoms registeruppgifter ägdes planet redan då av Stradian Consultants Limited, medan Timtjenko-kontrollerade Airfix Aviation Oy stod som användare. Planet exporterades hösten 2015 och har varit registrerat i Tyskland och Malta innan det återinfördes i finskt register.

Airfix Aviation Oy:s flygplansflotta bestod som bäst av ett dussintal exklusiva privatplan. Bolaget tvingades montera ner sin verksamhet då det och affärsmannen Kai Paananen upptogs på amerikanska sanktionslistor efter att Ryssland ockuperade ukrainska Krim.

Nya europeiska sanktioner

Nya sanktioner som infördes kort efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina i slutet av februari innebär att ryskägda flygplan är belagda med flygförbud i EU.

Enligt insamlad flygdata står OH-SGA, alltså det tidigare Airfix Aviation-planet i Polar Aviations hangar på Helsingfors-Vanda flygplats och har inte rört på sig efter kriget. De två andra planen har däremot flugit i Ryssland, Uzbekistan och Indien även under kriget.

Traficom uppgav förra veckan att man är medveten om vilka plan som finns på flygplatsen och utreder ägarförhållanden. Traficom ger inga närmare uppgifter så länge utredningen pågår men kan vid behov hindra flygplan från att lyfta.

Timtjenko äger helikoptern som utreds av Tullen

Helikoptern som servades år 2015 av Polar Aviation ägs genom ett komplicerat företagsarrangemang av oligarken Gennadij Timtjenko. Han är känd som ägare för Helsingforsarenan, alltså tidigare Hartwall Arena i Helsingfors. Timtjenko själv har finskt medborgarskap.

Gennadi Timtsenko puhuu puhelimeen aurinkolasit päässään.
Bildtext Gennadij Timtjenko har finskt medborgarskap.
Bild: Sergey Guneev / Sputnik

Finska Tullen utredde enligt Yles uppgifter aldrig vem som ägde helikoptern som förts till Finland för underhåll. Då det misstänkta brottet inträffade var Timtjenko inte på EU:s sanktionslista, och därmed misstänks Polar Aviation inte för att ha brutit mot sanktionerna.

Enligt uppgifter till Yle vägrade andra europeiska reparatörer ta emot helikoptern i och med att Timtjenko fanns på USAs sanktionslista, och därmed var flera bolag rädda för USA:s reaktioner.

Helikoptern ägs av det ryska bolaget Helitrans, som i sin tur ägs av ett bolag i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna. Bolaget i skatteparadiset är Waterfront Holding Services Ltd, som i sin tur kontrolleras av en lång rad bolag i Liechtenstein. Bolagen i Liechtenstein kontrolleras av Gennadij Timtjenko, vilket Yle MOT tidigare har rapporterat om.

Polar Aviation finns till för att hålla Airfix Aviations verksamhet vid liv

Polar Aviation är alltså ett bolag som sköter underhåll för privatplan och från och med sommaren 2021 har de också styrt över en liten privatjetflotta som ägs av en rysk affärsman.

Bakom Polar Aviation står också flera personer som tidigare har jobbat med Timtjenkos flygbolag Airfix Aviation. Yles källor visar också att Polar Aviation grundades för att tillgodose ryska oligarkers behov, bland annat Timtjenkos.

I ett e-postmeddelande till Yle skriver Polar Aviation att de inte har någon koppling till Gennadij Timtjenko, och att bolaget ägs av finländare.

Majoritetsägare är Kari Pasanen, som nu är en av de sex personer som misstänks för tullbrott. Pasanen själv var också en av grundarna och styrelseordförande i Airfix Aviation på 1990-talet. Dessutom jobbade han för Airfix Aviation i 15 år.