Hoppa till huvudinnehåll

Sport

20–0, 19–0 och 15–0 – resultat som tär på damfotbollens trovärdighet? Finlands tränare om krossarna i kvalet: "Inte bra för produkten"

Från 2022
Anna Signeul har samlat landslaget.
Bildtext Anna Signeul vet att landslaget måste slå Georgien för att nå VM. Men hon vet också att risken finns för att det blir för fula siffror.
Bild: Jose Breton / AOP

Är det ett problem för damfotbollens utveckling när de bästa landslagen slår de sämsta med jättesiffror? Då Georgien kommer till Helsingfors är det Finlands tur att möta ett av Europas svagaste lag.

På många sätt har den internationella damfotbollen tagit enorma kliv de senaste åren. Europas största fotbollsklubbar har satsat mer på sina damlag, spelarlönerna har stigit och nivån på spelet bara ökar.

Champions League-mästaren Barcelonas utsålda hemmamatcher med över 90 000 åskådare på Camp Nou är ännu en milstolpe för sporten.

De stora fotbollsländernas framfart har också en baksida: de allra minsta landslagen är fullständigt chanslösa. Det pågående VM-kvalet har varit en stilstudie i klasskillnad.

Resultat som 20–0, 19–0, 15–0 och 12–0 har skapat rubriker – senast då Sverige tvålade till tisdagens finländska motstånd Georgien med femton bollar förra veckan.

– Jag känner empati för dem. Det är inte kul med de här siffrorna, det är så stora skillnader i förutsättningar. I deras lag finns kanske spelare som har fotbollen som fritidssyssla vid sidan av sitt jobb, sa svenska stjärnan Kosovare Asllani till SVT.

Vad tänker Finlands förbundskapten Anna Signeul om läget för landslag som Georgien?

– Det är inte bra för sporten, inte bra för ett lag som Georgien. Jag är samtidigt tudelad. Alla lag måste möta bättre lag för att utvecklas. Utan det är risken att de sämre inte blir bättre.

Uefa för diskussioner

Det är drygt en handfull lågt rankade landslag som har fått agera slagpåsar i kvalspelet – värst drabbat är Lettland med sin 20–0-förlust mot England från i höstas.

– De här länderna tycker knappast att det är så roligt och smickrande. Det är en jättestor utmaning för damfotbollen, en prekär situation, säger Signeul.

Tär det här på sportens trovärdighet?

– Jag tycker inte att det är ett så stort problem, men jag vet att Uefa diskuterar det.

De här länderna tycker knappast att det är så roligt och smickrande

– För attraktionskraften vill man ju ha fler tuffa matcher. Vi vill sälja ut arenor och det som händer i Champions League är fantastiskt. I landslagsspelet vill vi också ha fler sådana matcher, även i kvalen. För att gå framåt måste damfotbollen kunna sälja produkten. Jag kan väl säga så här: Om det ser ut så här med storsegrar är det inte en bra produkt.

Sällström borträknad

För Finlands del har VM-kvalet inte heller varit någon dans på rosor. Det realistiska målet var att bli tvåa i gruppen bakom Sverige och avancera till playoff i höst.

Efter senaste poängtappet mot Slovakien är goda råd dyra. Allt annat än full pott mot Georgien skulle vara ett sällan skådat magplask – trots att flera ordinarie spelare inte är tillgängliga.

Linda Sällström i Vittsjös tröja 2022.
Bildtext Linda Sällström har kunnat spela i Vittsjös två första ligamatcher i Sverige, men hon har inte varit spelduglig i landslagets VM-kval.
Bild: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/All Over Press

Varken Anna Westerlund eller Linda Sällström tränade fotboll på måndagen. Ett dygn före avspark bekräftar Signeul att Sällström inte spelar.

– Hon har en mindre överansträngning i låret. Det kan bli värre om man inte är försiktig och vi vill inte riskera något. Nu får vi se till att sätta ihop en bra plan för Linda tillsammans med klubben så att hon kommer tillbaka i gott slag.

Efter tisdagens kvalmatch har Finland en träningsmatch mot Japan inprickad före EM-premiären i juli. Om man tolkar Signeuls ord är en till landskamp på önskelistan före sommarens slutspel – då gärna mot tuffare motstånd än Georgien.

Ett av Europas sämsta landslag ger inget vidare facit för hur Finland ska mäta sig mot Spanien, Danmark och Tyskland i EM – tre av de bästa lagen i VM-kvalet.

– Mot den typen av motstånd måste man sätta sina chanser. Det gjorde vi inte mot Slovakien. Kvaliteten måste förbättras och under den här samlingen får vi träna avslut. Mot Georgien har vi en chans att vara skarpare och rätta till det här.

Yle direktsänder Finland–Georgien i VM-kvalet med start klockan 18.00. Matchen kan ses i TV2 och på Arenan.

Diskussion om artikeln