Hoppa till huvudinnehåll

Historia

Den österbottniska barnmorskan Malin Matsdotter brändes levande på bål för att hon vägrade gå med på att en lögn är sann – ny krimpodd om häxhysterin på 1600-talet

Uppdaterad 30.06.2022 22:22.
En röd djävulsmask och eld
Bild: Staffan von Martens / Yle

När Putin berättigar dödandet av oskyldiga med en världsbild som består av lögner, när Trump ältar lögner tills de blir sanna, då proklamerar man snabbt att det var bättre förr. Men det var det inte. Det är det aldrig. Men var det så mycket sämre?

Vi ska lite senare se på vad parallellerna är till dagens värld, men först till händelser som jag naivt nog fram till idag trott vara de mest absurda och vansinniga som mänskligheten bjudit på, häxbålen på 1600-talet.

Satans häxa - Mordet på barnmorskan Malin Matsdotter. Del 1/6: Flickan som gick på vattnet

16:11

I Sverige-Finland utbröt en häxhysteri av stora mått åren 1666 (!) - 1676. Det började på Åland och fortsatte ett par år senare i den västra halvan av riket.

Hysterin har kallats “Det stora oväsendet”, eller “Det stora Blåkullabullret”, och det låter kanske lite förklenande. Knappast uppfattade de cirka 300 kvinnor som halshöggs och brändes sina öden som “oväsen” eller “buller”.

Häxa bränns på bål 1544
Bildtext Etsning från slutet av 1500-talet.
Bild: Public domain / Wikimedia Commons

Men termen myntades av samhällets övre skikt. Överklassen var påfallande ointresserad av häxjakten. Det var borgarnas och allmogens grej, överklassen var närmast irriterad över eller road av dumheterna som pågick i de lägre skikten i nationen.

Adeln hade viktigare saker att befatta sig med. Som en seg tvist om bänkplaceringarna i Storkyrkan, eller det stora ståhejet kring vilket material som stolarna i Kungliga kommissorialrätten skulle göras av.

I ärlighetens namn var överklassen inte enbart sysselsatt av petitesser. Sverige förde krig mot Danmark, Holland och Tyskland under samma tid som bålen brann i Sverige-Finland, och krig, det var adelns grej.

Luther dänger postillan i skallen på folk

1500- och 1600-talen har kallats skräckens århundraden. Tiden var de facto betydligt mörkare än medeltiden. Under medeltiden tuttade man på betydligt färre bål än under den nya tiden.

Franz Stucks oljemålning Luzifer 1890
Bildtext Lucifer. Målning av Franz Stuck
Bild: Franz Stuck

Epidemier, missväxt, krig, politisk oro var vardag. Men de här gisslen var ändå hanterliga. Det som skapade skräcken var den andliga strängheten.

I predikstolen var det rädsla man strödde över församlingen. Luther skrämde folk från vettet med sina eldfängda varningar om världens bestånd i sin huspostilla, en skrift som låg på varje läskunnig medborgares nattduksbord.

Martin Luther målad av Lucas Cranach den äldre år 1526
Bildtext Martin Luther målad av Lucas Cranach den äldre år 1526
Bild: Lucas Cranach den äldre

Världen är full av djävlar, som ingen annan vilja har än att vid varje ögonblick bryta nacken av var och en”. ”Djävlarna är runt omkring dig, de flyger i luften som kajor och kråkor och skjuter ständigt efter dig”. Det var med ängslan man smög fram längs gränder och landsvägar.

Visst förde den katolska kyrkan redan under medeltiden en paranoid kamp mot kättare och häxor, men Luther och reformationen såg till att det som skulle bli en ny, ljusare tid blev någonting helt annat.

Sankt Augustine och Djävulen. Detalj ur en altartavla av Michael Pacher år 1470
Bildtext Sankt Augustine och Djävulen. Detalj ur en altartavla av Michael Pacher år 1470
Bild: Michael Pacher

Satan stod i centrum och dränkte livsglädjen. Han var i allra högsta grad en fysisk gestalt som dök upp i många skepnader. Vissa såg honom, andra inte, men där var han, mitt bland oss.

Från den ljusa medeltiden till den mörka nya tiden

1600-talet var ännu ett brytningsskede mellan medeltid och ny tid, och världen var upp och ner. Städerna växte så det knakade. Den gamla bygemenskapen bröts upp, människor flyttade till städer där alla var främlingar.

Naturligtvis fanns det också svenskar som dömdes, men bland dem som utpekades allra först var nog det icke-svenska inslaget dominerande

― Marko Lamberg, forskare

I Stockholm, där häxförföljelserna nådde sin kulmen 1675-1676, myllrade det av borttappade människor. De ville få fotfäste, de vill befästa sin position som “riktiga” Stockholmare i motsats till de där andra. De vände sig mot varandra.

Michael Herr: Hexensabbat auf dem Blocksberg  (1650)
Bildtext Michael Herr: Häxsabbat i Blåkulla (1650). Eller Blocksberg som den tyska varianten av Blåkulla hette. De som hittade på Blåkulla tog antagligen namnet just från Blocksberg. En annan teori är att Blåkulla finns på ön Blå Jungfrun i norra Kalmarsund. Den ön hette i början av 1400-talet Blaakulla.
Bild: Michael Herr

Det är inte förvånande att de stora häxförföljelserna följde de stora förändringarna i spåren. Häxjakten var ett försök att tämja ett kaos, att namnge kaoset och söka efter syndabockar.

« Sabbat de sorcières », gravure, 1909
Bildtext « Sabbat de sorcières », gravyr 1909
Bild: Public domain

Och vem passade inte bättre som syndabockar än Satans armé - häxorna? De tog sig in i människors hus och kidnappade barn och pigor för en Blåkullafärd där de utsattes för Den Ondes propaganda mot kristendomen.

Häxsabbaten. Oljemålning av Francisco de Goya, 1797-1798.
Bildtext Häxsabbaten. Målning av Francisco de Goya från 1797–1798.
Bild: Alamy/All Over Press

Barnen berättade för sina föräldrar om färderna och föräldrarna trodde dem. Barn ljög inte på den tiden. Föräldrarna var maktlösa. De krävde att Staten tar livet av förmenta häxor.

Barnen och pigorna blev för ett ögonblick sedda. I den värld de levde var deras roll att blint lyda och agas. Nu fick de bekräftelse för sin existens

Häxhammaren

Det gavs ut otaliga böcker med instruktioner om hur man bekämpar häxor, men en av böckerna stod över alla andra, Häxhammaren, Malleus Maleficarum.

Titelbladet på Häxhammaren, Malleus Maleficarum
Bild: Public domain

Häxhammaren skrevs år 1487 av dominikanermunkarna och inkvisitorerna Heinrich Institoris Kramer och Jacob Sprenger. Det var ursprungligen ett katolskt projekt initierat av påven, men protestanterna tog ivrigt emot stafettpinnen och förde lärorna till en ny nivå.

Boken blev en kioskvältare, en bestseller utan like. Den gavs ut i 29 upplagor, den sista upplagan mitt under de svenska häxförföljernas högsäsong år 1669.

Häxhammaren är världshistoriens mest ondsinta, misogyna och motbjudande verk. Det är förvisso en handbok i hur man avslöjar och motarbetar häxor, men framförallt är det en attack mot kvinnan, som i det stora hela är ett synonym till häxan.

Tortyr av en kvinna och hennes dotter i Mellingen Hans Ueli 1577
Bildtext Tortyr av en kvinna och hennes dotter i Mellingen Hans Ueli 1577
Bild: Hans Ueli

Kvinnan är till sin natur lättrogen och därför ett enkelt offer för Den Lede. Hon är också odisciplinerad och opålitlig.

Kvinnan är till sin natur mottaglig för det onda. Det finns i själva verket inga gränser för hennes ondska.

Kvinnan är också - just det, till sin natur liderlig. Sexuell lust och häxeri går hand i hand. Kvinnor använder sina köttsliga lustar till att snärja godtroende, oskyldiga män.

Häxhammaren framhåller att köttsligt begär har orsakat mänskligheten ett omåttligt lidande.

Luis Ricardo Falero: Witches going to their_Sabbath
Bildtext Luis Ricardo Falero: Häxor på väg till Sabbaten (1878). Det är intressant att se hur långt man redan i slutet av 1800-talet hade kommit från sanningen om häxor.
Bild: Luis Ricardo Falero

I själva verket är kvinnan värre än döden, eftersom döden inte skyler sig, den träder fram för öppen ridå, medan kvinnan lömskt verkar i det fördolda.

Vilka bittra munkar står det inte bakom detta ursinniga kvinnohat? Huvudskribenten till boken tros vara Heinrich Institoris Kramer. Han satt gärna med under förhör med förmenta häxor.

Under de förhören användes tortyr. Kramer var speciellt fokuserad på kvinnornas kroppar och deras köttsliga erfarenheter.

I Häxhammaren instruerar han rättens män hur de anklagade skall förhöras.

Första dagen av förhören klär man av den anklagade. Sen rakar man bort allt hår från kroppen. En slug häxa kan gömma magiska hjälpmedel i håren, “ibland i de mest hemliga delarna, vilka inte får nämnas” står det i Häxhammaren.

Martin van Maele: La Sorcière
Bildtext Martin van Maele: "La Sorcière" (1911). Objektifieringen av kvinnor sitter i.
Bild: Martin van Maele

Man sökte också efter märken som Satan märkt sina häxor med, Stigma Diaboli.

Det här skall genomföras i fängelsecellen av “respektabla kvinnor med gott rykte”, men det hände nog, t.ex. i häxprocesserna på Åland, att avklädandet skedde i rättssalen framför en samling män.

Detalj ur T. Colley The remarkable Confession
Bildtext "T. Colley The remarkable Confession". Mitten av 1700-talet
Bild: Wellcome Images

Där stod kvinnan naken framför dignitärerna och skulle försöka argumentera för sin oskuld. Och det här i en tid då kvinnorna tvingades skyla varje centimeter av sin kropp, inklusive håret. Det var ett brott bortom all ära och redlighet att gå med bart huvud.

Häxsabbaten

H. Baldung Grien: Häxsabbat (1508-10)
Bildtext H. Baldung Grien: Häxsabbat (1508-10)
Bild: H. Baldung Grien

Det säger sig självt att kvinnorna hade ett hopplöst utgångsläge när de ställdes inför rätta. Officiellt dömdes de inte för att de var kvinnor, utan för att de förde barn och vuxna till Blåkulla för att där tvingas delta i Hin Håles bisarra och perversa häxsabbat.

Johannes Praetorius Häxsabbat 1668.
Bildtext Johannes Praetorius Häxsabbat 1668. Det hörde till saken att man hälsade på värden, Satan (i mitten av bilden) genom att kyssa honom i arslet.
Bild: Johannes Praetorius

Häxsabbaten är en fest där allt görs bakfram. Maten är vämjelig och underhållningen man tvingas delta i är fokuserad på bakdelen.

Man trutar i trumpeterna med aktern och knådar deg med samma kroppsdel. Om man hänger i takkronan, vilket man ju gör på orgier, så hänger man så att rumpan kan tjäna som ljusstake.

Darstellung des Hexensabbats aus der Chronik des Johann Jakob Wick
Bildtext Johann Jakob Wick (1500-talet)
Bild: Johann Jakob Wick

Bordsbönen lyder givetvis: “Fader vår som är i helvetet”. Man skymfar och förskjuter allt som har med kristendomen att göra.

Man tvingas också bola (dvs. ligga) med Den Lede och hans smådjävlar. Att bola med Hin Onde är emellertid ingen njutning. Det är en smärtsam upplevelse, vilket i och för sig väl är positivt i en upp och nervänd värld. Lucifers utrustning har beskrivits så här: “Hans sexualorgan är ett tortyrinstrument och avsöndringen iskall”.

Den Onde lär barnen läsa böner bakfram och sen gifter han bort dem med fula och motbjudande varelser som de får barn med. Barn föder man i allmänhet genom näsborren.

Hexenszene Umkreis des David Teniers d.J. (1610-1690)
Bildtext David Teniers (1610-1690): Häxscen
Bild: David Teniers d.J

Lägg märke till att det för det mesta är barn som berättar om sina upplevelser i Blåkulla. Barn som t.ex. knappast vet genom vilket hål man föder barn. Och ändå betraktades deras berättelser som sanna. Som sagt barnen ljög inte på den tiden.

Till sist hånar och hädar man Den heliga nattvarden och så tackar man värden och åker hem.

häxor
Bildtext Capricho No. 68: Linda maestra. I Fransico Goyas serie Los Caprichos (1797-1798)
Bild: Las brujas en sus escobas Santiago Camado

Det här är alltså vad kvinnorna som bränns på bål bevisligen har sysslat med! Det här är sant! Det är sant för att hundratals vittnen har sagt att det är sant.

En kärring från Österbotten

Den 60-åriga barnmorskan och baderskan Malin Matsdotter från Österbotten var sällsynt illa förberedd när det var hennes tur att ställas inför rätta.

Hon var som de andra kvinnorna ensam i rättssalen, ingen av dem hade en försvarsadvokat. Men medan de andra kvinnorna var ödmjuka, var hon stursk, trotsig och respektlös.

Pärmbild på Marko Lambergs bok Häxmodern
Bild: SLS

Professor Marko Lamberg har forskat i Malin Matsdotters historia. Han har gjort ett sant detektivarbete. Det är inte mycket som har fastnat i historieböckerna om Malin Matsdotter, trots att hon är helt unik i den grymma häxhistorian.

Malin hade mycket emot sig. Bland annat var hon en främling, invandrad från Finland. Ett faktum som Marko Lamberg lyfter fram i sin bok Häxmodern, som i fjol kom ut på svenska.

Marko Lamberg, professor, docent i historia. 2021.
Bildtext Marko Lamberg har skrivit boken Häxmodern om Malin Matsdotter och häxhysterin i Sverige 1668-1676
Bild: Tage Rönnqvist

– Jag har i min forskning också velat framhäva etnicitetens betydelse, och i Malins fall den finska bakgrundens betydelse, eftersom det är något sådant som den tidigare forskningen har förbigått helt, säger Marko Lamberg i en intervju för Mi Wegelius för programmet När övertygelsen tar över förståndet - häxjakten förr och nu.

Häxbål slutet av 1500-talet
Bildtext Johann Jakob Wick: Häxbål (1587)
Bild: Jacob Truchsess von der Scheer

– Många av kvinnorna som avrättades hade utländsk bakgrund. Naturligtvis fanns det också svenskar som dömdes, men bland dem som utpekades allra först var nog det icke-svenska inslaget dominerande. Det var alltså lättare att fästa misstankar på sådana som inte hade helt samma bakgrund som den stora majoriteten. Det är ju inte ovanligt att människor som talar ett annat språk och som har andra slags kulturella sedvänjor väcker rädslor, ibland avsky. Det är ganska allmänmänskligt att betrakta den som är lite avvikande som potentiellt farligt, konstaterar Lamberg.

I Finland förekom häxjakten i allmänhet i områden där majoriteten var svenskspråkig. Och det verkar ha varit så att det var lättare att fästa misstankar vid sådana som hade finska som modersmål

― Marko Lamberg, forskare

Men Malin Matsdotter hade också annat emot sig än sin dåliga svenska. Hon var helt uppenbart inte en from människa.

I rätten klarade hon inte av att rabbla upp böner och psalmer utantill, varken på svenska eller finska. Kristendomskunskapen var ett väsentligt bevis för eller mot den anklagade. Rättegångarna påminde till stora delar om läxförhör.

Teckning av en kvinna som jagas av barn under häxförföljelserna i Stockholm 1675-1676. Nils Stödberg tecknat för Lars Widdings dokumentärberättelse När häxbålen brann.
Bildtext När häxbålen tändes fick barnen makten. Kvinnor dömdes till döden för häxeri på basen av barnens vittnesmål.
Bild: Nils Stödberg

Därtill drog sig inte Malin för att missbruka Herrens namn. Hon svor som en borstbindare, framförallt på helgdagar.

Hon drog sig inte heller för att spinna på torsdagar, vilket var ett allvarligt brott, och på domarnas upprörda uppmaningar om att tvärt sluta med dylika brottsligheter svarade hon att det tänker hon sannerligen inte göra, hon får det inte att gå ihop utan torsdagsspinnandet.

Och kanske viktigast av allt, hon var stigmatiserad av att hennes man avrättats för tidelag, dvs. våldtäkt av familjens ko. Tidelag var om möjligt ett ännu värre brott än häxeri och resulterade alltid i avrättning. Skillnaden mellan tidelag och häxeri var bara den att de som ertappats för tidelag var skyldiga.

– Det verkar vara så att Malin blev stigmatiserad på grund av sin mans synd och brott. Malin hade öknamnet Rumpare-Malin. Och jag tror att det här öknamnet hänvisar till hennes mans tidelagsbrott. Alltså Eriks onaturliga intresse för korumpor, konstaterar Marko Lamberg.

T. Colley, The drowning of an alleged witch
Bildtext "The drowning of an alleged witch (Ruth Osborne), with Thomas Colley as the incitor". Mitten av 1700-talet
Bild: Wellcome Images

Summa summarum så hade Malin inte en chans. Hon var den enda som brändes levande under Det stora oväsendet. Hon var den enda som hade krafter att stå emot vansinnet. Hon vägrade in i det sista att säga att en lögn var sann.

Möt Malin och människorna i hennes omgivning på Södermalm och i domstolarna, döttrarna Annika och Maria som vittnade mot henne, “Näslösan” Brita Zippel, “Vipp upp med näsan” Anna Månsdotter, pigan Lisbet Carlsdotter som ledde attackerna mot de förmenta häxorna, Gertrud, flickan som gick på vattnet och startade häxhysterin i Sverige, med flera i krimpodden Satans häxa - Mordet på barnmorskan Malin Matsdotter.

En röd djävulsmask och eld
Bild: Staffan von Martens / Yle

I serien behandlas också det obegripliga faktum att alla andra utom Malin erkände att de varit i Blåkulla. Varför gjorde de det?

Toleranta finlandssvenskar

I Finland förekom häxförföljelserna under den här perioden framförallt på finlandssvenska orter, på Åland och i Österbotten. Marko Lamberg har gjort en intressant observation.

– Tillsammans med min kollega Ann-Catrin Östman har vi tittat på processerna i Jakobstad och Pedersöre. Språkbakgrunden hade en stor betydelse, eftersom häxjakten i allmänhet förekom i områden där majoriteten var svenskspråkig. Och det verkar ha varit så att det var lättare att fästa misstankar på sådana som hade finska som modersmål.

Piirroskuvassa on oikeudenkäynti noidaksi syytettyä naista vastaan, nainen makaa lattialla, väkijoukko huutaa. Piirron on vuodelta 1897.
Bildtext Gravyr från en rättegångssal i Salem 1876. Flickan på golvet "anfäktas" av Satan, dvs. hon har slängt sig ner på golvet i konvulsioner. Ett cirkusnummer som också flitigt användes av barnen i de svenska rättegångarna.
Bild: AOP

Och i dag då?

Har vi då lärt oss något av historien? Marko Lamberg ser både likheter och olikheter mellan 1600-talet och år 2022.

– Det rådde kronisk brist på information under 1600-talet. Därför var människorna så öppna för varje smula av information och rykten. Men situationen är annorlunda i dag. Vi mottar varje dag mer information än vi kan processa.

Under Blåkullahysterin var det några som utnyttjade hysterin målmedvetet, men det som sker i dag med fake news, det är mera omfattande, det är mera intensivt, mera planmässigt

― Marko Lamberg, forskare

Likheterna ligger i vår mottaglighet för lögner.

– Det finns fortfarande en viss kritiklöshet eller svårighet att sortera och plocka ut det som är trovärdigt. Jag tror att de flesta av oss nog hanterar det på någorlunda vettigt sätt. Men det verkar också finnas sådana som inte hanterar det, som inte lyckas sortera trovärdig information från mindre trovärdig information. Och därför är det så lätt att sedan påverka dem till exempel via de sociala medierna, säger Marko Lamberg

En häxa som rider på en kvast.
Bild: Creative Commons

Till skillnad från 1600-talet har man idag satt i system hur man utnyttjar falska nyheter.

– Jo, förvisso ljög barn medvetet under Blåkullahysterin, men det som hände på 1600-talet var närmast en process som inte hade något genomtänkt syfte eller någon målsättning alls, i motsats hur fake news används idag. Under Blåkullahysterin var det några som utnyttjade hysterin målmedvetet, men det som sker i dag det är mera omfattande, det är mera intensivt, mera planmässigt, konstaterar Marko Lamberg

Och kanske det största problemet är att människor som låser in sig i sina bubblor till slut, som de häxanklagade på 1600-talet, själva tror på sina lögner.

I Sverige-Finland brändes mellan 1666 och 1676 trehundra kvinnor på bål för någonting de inte gjort. Vi har inte kommit särskilt långt från den tiden.

Affären Häxan vid Götgatan 21 i Södermalm i Stockholm
Bildtext Södermalm i Stockholm var centrum för häxjakten 1675-1676. På Götgatan för man traditionerna vidare.
Bild: Bo Ahlgren / Yle