Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Gjorde ryska kartingtalangen en nazihälsning på podiet? Fick sparken direkt, hävdar själv att det är ett missförstånd

Från 2022
Kartingtävling.
Bildtext Kartingförare i farten. Illustrerande arkivbild.
Bild: Chris Walker/Shutterstock/All Over Press

Den 15-åriga ryska kartingföraren Artjom Severjukin vann en EM-deltävling – och firade med att göra en gest som åtminstone liknar en nazihälsning. Nu ska det internationella motorsportsförbundet utreda skandalscenerna.

De ryska idrottarna har stoppats från att tävla internationellt – men för vissa individer finns det kryphål.

En av idrottarna som fått tävla trots sanktionerna är den 15-åriga kartingföraren Artjom Severjukin, som fått tävla under italiensk flagg i EM-serien för det svenska stallet Ward Racing.

Då serien på söndagen landade i portugisiska Portimao var Severjukin på hugget. De facto var han vassast på banan och korsade mållinjen på ettan.

Uppe på podiet efter loppet utspelade sig skandalscener. Samtidigt som den italienska nationalsången "Il Canto degli Italiani" tutades ut i högtalarna firade en uppenbart lycklig Severjukin med att slå bröstet med knuten näve för att sen sträcka ut en öppen hand.

En nazihälsning, var den uppenbara tolkningen av det skedda.

Videoklipp från prisutdelningsceremonin spred sig på sociala medier och Ward Racing reagerade direkt. I ett uttalande på Facebook säger stallet att man brutit samarbetet med omedelbar verkan:

"Det som utspelade sig under ceremonin är inte något som representerar teamets värderingar. Tvärtom står vi på Ukrainas sida i deras kamp mot den ryska invasionen. Sen början av kriget har vi demonstrerat mot det och har dessutom ukrainska familjer som reser med oss då de inte kan återvända."

"Stallet fördömer Severjukins beteende och ser det som ett oacceptabelt brott mot etiska och moraliska idrottsmannaregler. Vi ser ingen möjlighet för oss att fortsätta samarbetet."

Det internationella motorsportsförbundet Fia meddelade också på måndagseftermiddagen att de kommer att utreda incidenten grundligt.

Ryska förbundet ska också utreda

Det är inte den första gången som en rysk idrottare gjort ett politiskt ställningstagande på prispallen under kriget i Ukraina. Den ryska gymnasten Ivan Kuliak tävlade med ett Z på bröstet – en symbol för att stödja Rysslands aktioner i grannlandet.

Kuliak stängdes av och sa själv efteråt att han inte ångrar det han gjorde.

Severjukin säger inte heller att han skulle vara ångerfull, men intygar att han minsann inte gjorde någon nazihälsning.

– Jag är från Ryssland och tackade mitt team och mina släktingar från Ryssland som fanns där på plats, säger Severjukin enligt Motorsport.com som hänvisar till ett uttalande av det ryska motorsportsförbundet.

– Någon såg något illasinnat i min gest, men jag tackade bara mina nära och kära. Jag är rysk, jag är från Ryssland och jag står vid mitt land, fortsätter han.

Det ryska motorsportsförbundet säger också att de kommer att inleda en egen utredning av det skedda.

– Vi anser att även oavsiktliga fascistiska och nazistiska gester är oacceptabla, säger förbundet enligt sajten.

Ryssland har fortgående motiverat sina militära aktioner i Ukraina med att hävda att det finns fascister i den ukrainska statsledningen. Professor Barbara Lönnqvist konstaterade tidigare för Svenska Yle att det handlar om en "fantasi" som den ryska presidenten Vladimir Putin lever i.