Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Saga och Liam populäraste förnamnen i Svenskfinland i fjol

Från 2022
En hög med bokstäver.
Bildtext Nuförtiden finns det inga storfavoriter bland namnen såsom det var på till exempel 60-talet. Att framhäva individualitet har varit en trend under hela 2000-talet.
Bild: Pixabay

De populäraste svenskspråkiga förnamnen i fjol var Saga och Liam. Bland de finska namnen toppar Olivia och Leo namnstatistiken, uppger Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

Efter Saga var de populäraste förnamnen bland svenskspråkiga flickor år 2021 Stella, Ellen, Edith och Olivia. De populäraste förnamnen bland pojkar efter Liam var Oliver, Benjamin, William och Alvar.

"I namnen på svenskspråkiga barn syns klart ett inflytande från engelska. Bland de populäraste flicknamnen finns till exempel Stella, Olivia, Edith och Molly. Populära pojknamn är Liam, Oliver, William och Max", säger Minna Saarelma-Paukkala, docent vid Helsingfors universitet, i ett pressmeddelande.

Bland de finska namnen var de populäraste namnen för flickor i fjol Olivia, Lilja, Eevi, Sofia och Venla. De populäraste förnamnen för pojkar var Leo, Eino, Oliver, Elias och Väinö. Ordningen på de fyra populäraste pojknamnen var samma som år 2020.

Namn från början av 1900-talet är fortfarande populära bland finländarna enligt senaste årens trend. Bland flicknamnen är gamla favoriter till exempel Lilja, Aino, Emma, Helmi och Kerttu och bland pojknamn Eino, Väinö, Onni, Toivo och Aatos.

Populäraste namnen täcker två procent av åldersklassen

Noora Riskilä vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata säger i pressmeddelandet att många bekanta namn från förra åren platsar på listan även i år, men det finns inga storfavoriter.

På till exempel 1960- ja 1970-talen kunde upp till 7 procent av åldersklassen få samma förnamn. Sådana superpopulära namn var till exempel Mika och Sari i slutet på 1960-talet. Nuförtiden täcker de populäraste första namnen under 2 procent av åldersklassen.

Enligt Minna Saarelma-Paukkala vill många föräldrar ge sina barn namn som är allmänna även på andra håll i Europa. Till exempel Olivia, Sofia och Emma samt Oliver, Hugo och Emil är för närvarande populära även i många andra länder.

Att framhäva individualiteten har präglat namnvalen under hela 2000-talet.

"Fler och fler föräldrar vill ge sitt barn speciella namn, till och med namn som de hittat på. Många av dessa har naturtema, så som Havu, Vadelma, Syksy eller Tyrsky. Namn skapas också utifrån gamla namn, så som Lumia, Lumiina och Lumitähti från Lumi, konstaterar Saarelma-Paukkala."

Comeback för Ritva, Raija, Raimo och Reijo?

Minna Saarelma-Paukkala uppskattar att namnens individualisering fortsätter under kommande år. Därtill kommer nya namn i och med invandring. Å andra sidan blir namn från de stora generationerna småningom populära.

"Bland barn som föddes på 1940-talet fanns många namn som började på R, så som Ritva, Raija, Raimo och Reijo. Kanske vissa av dem blir populära på nytt. Till exempel Reino har stigit upp bland de hundra populäraste namnen", säger Saarelma-Paukkala.

Statistiken över de populäraste första namnen förra året kommer från befolkningsdatasystemet som upprätthålls av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

Statistiken grundar sig på uppgifter om 50 547 barn som föddes förra året, och i statistiken har beaktats namn som getts före den 31 mars 2022.