Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu blir det barnteater i Sjundeå igen – Pytteliten äntrar scenen i Borgvik

Uppdaterad 23.04.2022 09:56.
Barn på scenen.
Bildtext Lördagen den 23 april blir det premiär på Borgvik.
Bild: Veronica Montén / Yle

Sjundeå har långa traditioner när det kommer till barnteater. Nu efter en lång paus blir det barnteater på Borgvik igen. Bakom satsningen står Södra Sjundeå ungdomsförening.

Med bara några dagar kvar till premiär pågår intensivt övande i föreningslokalen Borgvik i södra Sjundeå. I 45 minuter fokuserar barnen och regissören på att få allt att löpa smidigt; allt från repliker och scener till sånger och ramsor.

Sedan i höstas har det här teatergänget övat varje måndag.

Det gäller för regissören att få alla 15 barn att jobba tillsammans så att allt är klart till premiären den 23 april.

Barnpjäs i Sjundeå: Fast vi är lite olika så kan vi alla hjälpas åt och så kan det bli fint på slutet - Spela upp på Arenan

En pjäs om att hjälpas åt

Pjäsen heter Pytteliten i trollskogen och är en musikal. Huvudpersonen kommer från en främmande planet: Pyttelitenplaneten. Han störtar med sin rymdraket och hamnar på en planet där bland annat trollen har svårt att acceptera att han är annorlunda. De säger att han inte får vara här och att han borde gå iväg berättar Ingrid Wennqvist och Stella Lavik.

Barnteater
Bild: Veronica Montén / Yle

Egentligen är det en pjäs om att hjälpa varandra, summerar regissören Helena Björk.

- Fast vi är lite olika, vi är troll och vi är lyktgubbar och vi är knytten, så kan vi alla hjälpas åt och så kan det bli fint på slutet.

Det är andra gången Helena Björk sätter upp pjäsen Pytteliten i trollskogen med barn på scenen. Första gången var det barn från Kyrkslätt som stod på scenen.

Björk har fastnat för pjäsen främst tack vare den medryckande musiken.

Eftersom teatergänget är av väldigt olika åldrar får regissören se till allas behov så att det inte blir för barnsligt för tolvåringarna eller för komplicerat för sexåringarna.

Sång och kompisar lockar till scenen

Det roliga med att spela teater är att få sjunga och träffa kompisar säger Saga Holm. Hon spelar knyttet i pjäsen. Hon får medhåll av Ingrid Wennqvist som berättar att hon också annars sjunger mest hela tiden.

Barn spelar teater.
Bild: Veronica Montén / Yle

Skådespelarna verkar inte tycka det är särskilt nervöst att stå på scenen. Stella Lavik erkänner att det till en början kan vara en aning nervöst. Men hon vet vad som gäller att göra när det känns spännande; man ska titta ut mot publiken och försöka våga.

- Det har nog gått ganska bra när jag har gjort det, säger Stella.

Med tanke på publiken tror Linnea Lindström att särskilt barn men också vuxna kommer att tycka om pjäsen. Där får hon medhåll av regissören Helena Björk som menar att man i Borgvik nu främst gör teater med barn för barn.