Skydda ditt privatliv på nätet med VPN
VPN, tre bokstäver som behövs om du vill nå blockerade medier till exempel i Ryssland. Men VPN används också i vardagen, till exempel om du distansarbetar. Här förklarar vi vad VPN är och ger dig tips för att välja en VPN-tjänst.
VPN är en förkortning som står för Virtual Private Network. På svenska heter det Virtuellt privat nätverk.
VPN är en teknisk term med många användningsområden. Företag, kommuner och organisationer använder VPN-teknik för att ge distansarbetare tillgång till arbetets interna nätverk, oberoende om personen sitter hemma eller till exempel på ett kafé.
VPN gör också anslutningen säkrare om du till exempel använder internet och gör det möjligt för dig att komma åt blockerade eller censurerade webbsidor, något som blivit aktuellt när till exempel Ryssland förbjudit många medier och webbplatser.
För att ett VPN ska fungera behövs flera VPN-servrar och de kan finnas lite varstans, också i Finland.
Hur fungerar VPN?
Ett VPN krypterar din datatrafik, genom att skapa en slags “tunnel” för den. Din datatrafik förs då först via tunneln till en säker, krypterad server innan den når en webbsajt eller app du tänker använda, till exempel Facebook eller en onlinebutik. Det här gör att trafiken blir oläslig för en hackare.
På det här sättet göms också den fysiska platsen för din enhet.
Vilka enheter kan använda VPN?
VPN kan laddas ner till alla slags enheter, mobila enheter såsom mobiltelefoner och surfplattor och datorer. VPN-tjänster fungerar också ibland på mera än en enhet.
Det finns många säkerhetsfirmor som säljer VPN-tjänster, men det finns också flera gratis VPN-appar. Det enklaste sättet att ladda ner ett VPN är via en appbutik:
För Appleenheter (iOS och Mac): iTunes/ App Store
För Androidenheter: Google Play
För Windowsdatorer: Microsoft Store
Vissa appar kräver inloggning på mobila enheter. För Windowsenheter måste du först skapa en VPN-profil. Det finns hjälpguider som visar steg för steg hur du skapar en egen VPN-profil i Windows.
Vad kan jag använda VPN till?
VPN används oftast för dessa tre syften:
1. Skydda surfande på webben på öppna wifi-nätverk
Öppna wifi-nätverk är i princip osäkra. Även wifi-nätverk med lösenord kan vara osäkra, till exempel om alla vet lösenordet eller om det står utskrivet vid en reception på ett hotell. VPN används därför alltmer för att skydda mot insamling av data på öppna wifi-nätverk, både hemma och utomlands.
2. Surfa anonymt, utan att berätta din plats
När du använder ett VPN ser din enhet ut att vara placerad där den VPN-servern du väljer är, även om det skulle vara i Tyskland eller Australien. Därför använder man VPN om man vill kringgå sitt lands censur och/eller ladda ner olagligt innehåll via VPN.
När VPN är påslaget är alltså din plats virtuell och det kan göra det svårare att skicka e-postmeddelanden, även om du kan läsa din e-post när VPN är påslaget. Här kan du läsa mera om problematiken kring e-post på VPN-tjänsten Freedome.
Riktad reklam hittar dig inte lika lätt när VPN är påslaget.
Om du reser till ett land som censurerar internetanslutningen, till exempel Ryssland eller Kina, så bör du konfigurera eller installera ett VPN i ditt hemland. Annars kan till exempel vissa uppdateringar inte göras under resan.
3. Kringgå geoblockering, dvs. visning av begränsat innehåll
VPN är mest känt för att kringgå landsbegränsningar. Till exempel kunde man tidigare nå utbudet på amerikanska Netflix genom att välja en VPN-server i USA.
Nu begränsar eller förhindrar de flesta streamingtjänster besökare att kringgå geoblockering via VPN.
EU bestämde ändå 2018 att du som konsument ska kunna konsumera medieinnehåll som du beställt i Finland även om du reser inom EU. Det här utan VPN alltså.
För att titta på Arenan i andra EU-länder ska du efter att ha loggat in på ditt Yle-konto verifiera att din hemkommun finns i Finland. Då har du tillgång till samtliga program på Yle Arenan.
En stor del av Yle Arenans utbud kan också ses över hela världen, till exempel nyhetssändningar.
Vad ska jag tänka på då jag väljer VPN-tjänst?
Det finns ett flertal VPN-tjänster. Företag kommer och går och alla fungerar inte som utlovat. I början av 2017 avslöjade en omfattande utredning att det funnits missbruk och dataläckor i VPN-applikationer på Androidenheter.
År 2021 stals också 21 miljoner användares privata data via VPN-applikationer på Android. Ett av målen var den mycket populära VPN-tjänsten SuperVPN, som hade mer än 100 miljoner använder vid tidpunkten av dataläckan.
Myndigheterna kontrollerar inte VPN-tjänsterna eller deras leverantörer. Ett namn som låter säkert eller till och med finns på finska eller svenska garanterar inte tjänstens tillförlitlighet. Du bör inte heller blint lita på betygsättningen på jämförelsesidor på nätet.
Tips för att välja VPN-tjänst:
Bekanta dig med VPN-tjänstens hemsida.
Kontrollera att du kan kontakta företaget om ett problem uppstår.
Läs andra användares erfarenheter online, på engelska vid behov.
När du laddar ner en VPN-tjänst, granska vilka behörigheter tjänsten begär. Varför ska en VPN-tjänst till exempel komma åt din kontaktlista eller textmeddelanden? Om du inte vill bevilja de här rättigheterna, välj en annan tjänst.
Digiträning 2.0: Titta in en jämförelse av VPN-tjänster publicerade på webbsidan Reddit för att läsa mera om också skillnader på integritet och teknik (webbsidan är på engelska, länk till tabellen finns i början av sidan).
Fungerar surfandet sämre beroende på var VPN-servern finns?
Platsen för servern påverkar alltid nätverkets hastighet.
Även en närliggande VPN-server saktar lite ner din internetanslutning. Byter du till en server på andra sidan jordklotet kommer hastigheten att sakta ner ännu mer. Vissa VPN-tjänster föreslår själva den bästa platsen för internethastigheten.
Det är lätt att varje dag ändra din egen virtuella plats. Utbudet av servrar varierar: vissa VPN-tjänster har bara ett fåtal servrar, andra en lista med dussintals platser.
Blir nätanvändningen säkrare med VPN?
Inte nödvändigtvis. Ja, VPN gör surfandet säkrare: det lägger till ett extra lager av säkerhet. Men när du använder en VPN-tjänst så överför du också din tillit till tjänsteleverantören. Så välj din VPN-tjänst noggrant.
Blockerar VPN skadlig programvara?
Den blockerar inte skadlig programvara. VPN skyddar din anslutning och integritet, medan ett antivirus skyddar din enhet, din dator eller mobiltelefon. Men en bra VPN-tjänst filtrerar också bort skadliga sidor eller varnar dig om du öppnar skadligt innehåll.
Vågar jag installera ett gratis VPN?
I regel är betalversioner säkrare, men man har också hittat säkerhetsbrister bland dem.
Du kan prova några betalda VPN-tjänster gratis i några dagar. För en nybörjare handlar det då främst om att se huruvida tjänsten är enkel att använda eller inte.
Behöver jag manuellt slå av och på VPN?
Det behöver du inte. Många användare har alltid VPN påslaget. Hur bra det fungerar beror på tjänsten och på din egen enhet.
VPN på en mobil enhet förbrukar naturligtvis batterikraft. Men å andra sidan förhindrar VPN också övervakning och datainsamling och kan därmed också minska strömförbrukningen.
Vad gör inte ett VPN?
VPN döljer platsen för din enhet. Men din plats kan fortfarande avslöjas genom cookies eller webbläsarinställningar på webbplatsen.
VPN ger inte ett skydd mot kriminell verksamhet. Ett företag som tillhandahåller en VPN-tjänst kan komma att lämna ut uppgifter om användaren till myndigheter om lagen kräver, till exempel i en brottsutredning.
VPN-företaget kan också välja att övervaka dina onlineaktiviteter. Därför är ett VPN inte en komplett brandvägg.
Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Oppiminens artikel Digitreenit: Mikä ihmeen VPN? Se suojaa nettiyhteyttäsi avoimessa verkossa skriven av Katja Solla. Artikeln är översatt och bearbetad av Jasmine Urwäder.
Vill du lära dig fler digitala färdigheter? Här hittar du alla våra digiträningar!