Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Is, höga bränslepriser och krig som stoppar orkestern – Sirkus Finlandia ger sig ut på vägarna trots svårigheter

Från 2022
Manegen i Sirkus Finlandia där sex hästar springer runt. Publik ser på.
Bildtext Föreställningarna i Karis och Ekenäs är över, så nu ger sig Sirkus Finlandia ut på sin turné i resten av landet. Bilden är från föreställningen i Ekenäs den 11 april.
Bild: Minna Almark / Yle

Sirkus Finlandia har äntligen haft premiär i april, så som hör till. De senaste två åren har säsongen inletts i augusti på grund av coronapandemin, så det är en lättad cirkusdirektör som ger sig ut på vägarna nu på våren.

Cirkusdirektör Carl Johan, Calle, Jernström är nöjd med föreställningarna i Karis och Ekenäs. Omkring 1 400 personer såg de två föreställningarna i Karis den 9 april och cirka 700 kom till Ekenäs den 11 april.

Nu ger sig cirkusen av till Forssa eftersom det är omöjligt att sätta upp tältet i Vichtis. En isig plan gör att cirkusen måste stå över föreställningarna där.

Det här är inte det enda problemet som cirkusdirektören har varit tvungen att reda upp inför säsongen.

Cirkusdirektören: Kriget i Ukraina påverkar Sirkus Finlandia - den ukrainska orkestern kan inte turnera i år

8:07

Rysslands krig i Ukraina påverkar även Sirkus Finlandia. Två artister från Ukraina var på väg, men måste ersättas av två inhemska artister. Gruppen från Mongoliet tog en omväg via Istanbul i Turkiet eftersom det inte går flyg över Ryssland just nu.

Calle Jernström måste också se sig om efter en ny orkester. En månad innan premiären blev det klart att niomannaorkestern från Ukraina inte kan turnera med cirkusen, så istället är det en orkester med sex personer från Polen som spelar under föreställningarna.

Sirkus Finlandias blåa, röd aoch gula tält uppspännt på en plan.
Bildtext Det gick bra att sätta upp cirkustältet i Ekenäs, men i Vichtis är det så mycket is på planen där tältet skulle sättas upp att det inte blir någon föreställning där.
Bild: Minna Almark / Yle

Till råga på allt så är bränslepriserna höga just nu, men cirkusens bilar måste tankas, konstaterar Jernström.

– Vi tankar och så ser vi hur det ser ut i kassan senare.

Allt det här tar Calle Jernström faktiskt med ro istället för att få hjärtklappning och mardrömmar. Det är liksom ingen vits att oroa sig i onödan.

– Det är ännu inte över, säger han med ett skratt.