Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fler på jobb på intensiven vid Nya barnsjukhuset nu än före strejken – sjukhuset anklagas för att utnyttja skyddsarbete

Uppdaterad 12.04.2022 15:19.
Nya barnsjukhuset filmat från luften
Bildtext Intensivvårdsavdelningen på Nya Barnsjukhuset anklagas för att utnyttja skyddsarbete för att beta av långa operationsköer.
Bild: Retu Liikanen / Yle

Personalläget har förbättrats under vårdstrejken vid intensivvårdsavdelningen vid Nya barnsjukhuset i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Intensivvårdsavdelningen vid Nya barnsjukhuset i Helsingfors har varit kännbart underbemannad under våren. Enligt vårdfacket Tehy har intensivvårdsavdelningen under veckoslut i februari–mars snurrat med hjälp av 6–8 vårdare, och som minst med fyra vårdare.

I och med strejken får varje skift tillgång till minst nio vårdare, tryggat av så kallat skyddsarbete som garanterar patientsäkerheten under strejker.

– Verksamheten har varit stabilare vid intensivvårdsavdelningen nu jämfört med före strejken, men minimimängderna före strejken var inte planerade eller på något sätt normala utan märkbara risksituationer med tanke på hela sjukhusets driftsäkerhet, säger Jari Petäjä, verksamhetschef för barns och ungas sjukdomar vid HUS, till Yle Uutiset.

Betar av icke-brådskande operationer

Enligt Tehys verksamhetsledare Else-Mai Kirvesniemi har man på avdelningen, under strejken, betat av patientkön för icke-brådskande operationer.

– Det är osaklig verksamhet av arbetsgivaren som syftar på att bryta strejken och som försvagar förtroendet i förhandlingar om skyddsarbete. Vi kan inte lita på sanningsenligheten i det arbetskraftsbehov som arbetsgivaren uppger, säger Kirvesniemi.

Vårdare har bekräftat påståendet till Yle, men Petäjä bestrider anklagelsen.

– På grund av långvarig personalbrist på intensivvårdsavdelningen har kön till hjärtoperationer länge varit kritisk. Av kön på cirka hundra patienter är kring femton mycket brådskande, och de brådskande fallen blir hela tiden fler, säger Petäjä.

Färre operationer på grund av personalbrist

Under fjolåret lämnade en femtedel av vårdpersonalen avdelningen, på grund av bland annat dåligt ledarskap, krävande anställningsförhållanden och låg lön. Personalbristen har lett till att också kön till hjärtoperationer vuxit till sig.

I genomsnitt har man på avdelningen gjort cirka 300 hjärtoperationer på barn och unga per år. Hit dirigeras alla liknande operationer från runt om i landet.

I fjol uppgick antalet till 245 operationer, vilket är en klar minskning.

Texten är en översättning av Yle Uutisets artikel Lakon yllättävä seuraus Lastensairaalan teho-osastolla: hoitajia on nyt töissä enemmän kuin ennen lakkoa skriven av Miika Koskela. Översättning och bearbetning till svenska: Eva Lamppu.